3

П онякога не хакерите, а самите фирми създават най-големите проблеми за киберсигурността. Данни за политическите пристрастия и лична информация на над 198 млн. американски избиратели са изтекли в интернет заради грешка на компанията, която ги събира, съобщи онлайн изданието Gizmodo.

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

Таен американски доклад показва как хакери от руското разузнаване са атакували изборите в САЩ

Отговорна за случилото се е компанията Deep Robot Analytics. Тя е сключила договор с партията на републиканците в САЩ, за да анализира онлайн аудиторията и да провежда онлайн маркетинг кампании. Компанията е създала доста голяма база данни за около 61% от цялото население на САЩ.

„АБВ Съвети“ отговаря на въпроса: „Какво е фишинг”

САЩ обвиниха Северна Корея в серия хакерски атаки

В базата данни има адреси, рождени дати, телефонни номера. Има и анализи какви са мненията на даден човек по различни горещи теми, какви са общите му политически пристрастия, етнос и религия. Информацията е събирана от най-различни източници и е обработвана и каталогизирана. Тя е използвана за идентифициране на подходящите аудитории за онлайн рекламите на партията.

Компанията обаче е допуснала фрапираща грешка. Тя е съхранявала информационния архив на публично достъпен сървър без парола. Всеки, който е знаел адреса, е можел да го посети и да вземе целия архив от над 1 терабайт, без никакви ограничения или последствия. Компанията за киберсигурност UpGuard е открила архива миналата седмица. Архивът е бил незащитен в продължение на 12 дни.

Пред Gizmodo Deep Robot Analytics обявява, че поема пълна отговорност за случилото се. Тя не коментира как се е стигнало до ситуацията, но казва, че са взети мерки за ограничаване на достъпа до архива. Компанията коментира, че не разполага с данни някой да е разбрал за архива и да го е изтеглил. Тя твърди, че информацията в архива е публично достъпна от различни източници.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@