3

Google направи още една стъпка до една от най-дългосрочните си цели - хората да могат да разговарят с услугите на компанията навсякъде и да могат да ги използват за най-различни дейности. По време на изложението CES 2019 Google демонстрира новата функция на гласовия си асистент - превод на разговори между хората на различни езици в реално време, съобщава CNET.

Скритият победител през 2018 г. - умните говорители

Google обеща да не прави оръжия с изкуствен интелект

Google Assistant ще има режим "преводач", който може да се активира само седна гласова команда. Потребителят просто трябва да каже "Хей, Google, бъди моят испански преводач". След секунда Assistant ще подаде сигнал и ще каже, че е готов да превежда.

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

Изкуствен интелект на Amazon дискриминирал срещу жени

Потребителят започва да говори на своя си език, например английски, като може да спре след 1-2 изречения. След това Google Assistant ще ги преведе автоматично на испански на глас, като ще покаже и текст на дисплея на устройството.

Системата автоматично ще е готова да изслуша отговора на събеседника и да го преведе. Разбира се, все още технологията е в доста начална фаза и затова не винаги работи по план. Основната трудност е спазването на ритъма на разговора. Хората променят темпото на отговорите си и времето за реакция многократно в процеса на разговора. Google Assistant обаче все още се нуждае от постоянна ритмичност и затова дава сигнали със звук кога е готов за следващото изречение.

Amazon иска Alexa да е навсякъде около хората

Google коментира, че с времето това ще се промени и Assistant ще може по-лесно да се нагажда в ритъма на разговора. Услугата за момента ще се предлага само на умни дисплеи с Google Assistant. Постепенно тя ще стане достъпна и през дурги устройства, включително и смартфони. Google не дава конкретен срок за това, но вероятно компанията първо иска да доразвие и усъвършенства услугата и да я направи по-масово достъпна, когато тя има повече опит.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@