2

Google стана първата чуждестранна технологична компания, която има свое присъствие в Куба. Тя активира свои сървъри на територията на страната, които ще подобрят достъпа до интернет, съобщава онлайн изданието Engadget.

Сървърите са част от сделка с националния мобилен оператор ETECSA, която беше сключена през декември миналата година. Тя е следствие на възобновените дипломатични отношения между Куба и САЩ, което направи Барак Обама.

Съосновател на Google има таен бизнес с дирижабли

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

Новите сървъри са част от т.нар. Google Global Cache. Това е глобална мрежа от сървъри на Google, които копират и съхраняват популярно съдържание, например хитови клипове. Вместо те да се зареждат от отдалечена държава, до която скоростта е по-ниска, те се зареждат директно от локалните сървъри, което е много по-бързо.

10 впечатляващи мисли на лидера на Google Лари Пейдж

С това обаче дейността на Google в Куба не се изчерпва. Компанията ще помага и за създаването на повече зони за свободен WiFi. И в момента повечето кубинци нямат достъп до интернет в домовете си и разчитат на 240 публични мрежи. Целта на Google е да увеличи техния брой, както и скоростта на връзката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@