Facebook ще проверява новините в България
Източник: GettyImages/Guliver
22

Facebook обяви, че включва България и Унгария в мащабната си платформа за проверка на фактите в публикациите, които се споделят в социалната мрежа. Това означава, че публикациите от потребители, сайтове, медии, страници и групи ще подлежат на проверка при определени условия.

Основен фокус попада върху т.нар. подвеждаща информация - публикации, които потребителите може да споделят неволно без да знаят, че всъщност не са коректни. Например снимка, за която се твърди, че е от дадено събитие, а всъщност е от съвсем друго.

Троен подход

Facebook има три елемента в стратегията си. Първо е премахване на фалшивата или опасна информация. Например публикации, които може да доведат до насилие в реалния свят, манипулирано видео и т.нар. deep fake клипове, конспиративни мрежи, реч на омразата и т.н.

Втората стъпка е намаляване на разпространението на подвеждащата информация. Това са публикации, чийто факти са оспорени или доказани като неверни. Разпространението на такива публикации се намалява и то ще достигне доста по-малко потребители.

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

Третата стъпка е информиране на потребителите. Това става чрез различни методи. Например бутоните за допълнителен контекст за дадена публикация и авторът ѝ. Също така тук попадат и маркерите за фалшиви новини и предупрежденията за потребителите, когато искат да споделят маркирана като подвеждаща информация.

Как става проверката

В момента Facebook има над 80 партньорства с независими организации, които проверяват фактите на 60 езика, казва Софи Еърс, мениджър на развитието на стратегически партньорства на компанията. Най-голяма е мрежата в Европа - над 30 държави, като сега към тях се присъединяват Унгария и България.

Facebook държи информацията да се проверява от независими организации, "Не смятаме, че само една компания или само едно праителство трябва да решава кое е вярно и кое не", казва Алис Будисатрижо продуктов мениджър на Facebook с отговорност за политиката и правилата на социалната мрежа относно подвеждащата информация.

Тим Кук не се притеснява от разследванията срещу Apple

Всички проверяващи организации членуват в Международната мрежа за проверка на факти (IFCN) и са сертифицирани от нея. Конкретно за България публикациите ще се проверяват от AFP с един експерт на място и подкрепата на още около 100 души проверяващи за различните държави и мрежата от журналисти на агенцията.

Проверка може да бъде инициирана по два начина. Първият е чрез сигнал от потребители. Те може да попаднат на публикация, която поражда съмнението им и да подадат сигнал чрез падащото меню в горния десен ъгъл на всеки пост.

Facebook ще намали политическото съдържание

Вторият е по собствено желание на проверяващия. Всеки проверяващ има свободата да преценява кои публикации да проверява, но трябва да се съобразява и с конкретни критерии. С приоритет са публикации по значими теми, които бързо набират популярност (популярни още като "вирусни"). Проверяващият има на разположение и инструмент на Facebook, чрез който може да следи кои теми набират скорост, какво привлича вниманието на потребителите. Също така може да бъде предупреден и от изкуствения интелект на социалната мрежа, ако той засече потенциално подвеждаща или фалшива публикация.

Пример за предупреждение за подвеждаща снимка
Пример за предупреждение за подвеждаща снимка Източник: Facebook Inc.

На базата на своята проверка, проверяващият поставя оценка на дадения пост. В зависимост от тази оценка Facebook предприема следващите стъпки. Публикацията може да получи маркер за потенциално подвеждаща, за доказано подвеждаща, както и да бъде ограничено разпространението ѝ или да бъде премахната напълно. Първоизточникът ѝ също ще бъде предупреден, а при неколкократни нарушения, ще бъде и наказан.

Какво значи това за потребителите

Facebook подчертава, че никой няма да следи дали личните публикации на даден човек. Проверяващите трябва да се съсредоточават върху новини и информация от голямо значение и със сериозни проблеми във фактологията им. Дребни неточности в репортаж например няма да бъдат наказвани.

Няма да се проверяват публикации, които са лично мнение, хумор, изкуство и т.н. Все пак компанията казва, че е нясно и с опитите на потребители да представят подвеждаща информация като лично мнение, но с цел да манипулират хората. Подобни публикации също ще се наказват.

Изключение за политици, но с едно наум

Изказванията на политиците няма да подлежат на фактологична проверка. "Смятаме, че това е правилното решение. В демократичните общества политиците трябва да бъдат отговорни пред хората, а медиите и сега внимателно проверяват всяка тяхна дума", казва Будисатрижо. Тя допълва, че ще се проверяват новините за изборите от гледна точка на фактите. Подчертава още, че политиците не са освободени от отговорност да спазват останалите правила на платформата.

Изказвания, които призовват към насилие, реч на омразата и т.н., ще санкционират дори и да са направени от политик. Също така политиците няма да могат да споделят публикации, които са маркирани като подвеждащи.

Има ли ефект

Имайки предвид колко много публикации се споделят и разпространяват във Facebook, подобна инициатива е изправена пред сериозно предизвикателство. Проверяващите трудно могат да смогнат на всички сигнали и затова следват предварително зададени критерии за приоритизация.

Всеки проверяващ се съсредоточава върху поверената му страна, например България и ще следи местните новини. Facebook казва, че много от новините са с международен отзвук или значение и веднъж проверени, оценката за тях се прилага навсякъде. Това спестява време на проверяващите и по-бързо разпространява коректната информация до потребителите.

Зукърбърг: Apple е основният конкурент на Facebook

Например, ако дадена снимка бъде оценена като подвеждаща, всички нейни копия автоматично ще бъдат маркирани. Facebook споделя, че миналата година чрез проверка на 10 000 потенциално подвеждащи публикации за коронавируса, са били намерени общо 177 млн. единици съдъражание, които са били премахнати или ограничени от алгоритмите.

Използва се и изкуствен интелект, който е обучен да разпознава потенциална подвеждаща информация. Нейното разпространение се ограничава докато не бъде проверена от независим партньор.

Всичко споменато дотук важи и за спонсорираните и платените публикации. Те също могат да бъдат проверявани и ако не са коректни, ще бъдат премахвани. Страниците с няколко нарушения накрая ще загубят правото си да плащат за реклами, както и да печелят от реклами. За честите нарушители има и допълнителни наказания, включително сериозно и трайно ограничаване на всички техни публикации. Проверителите няма да премахват профили или страници от социалната мрежа.

Целта на програмата е да се противодейства и на кампаниите за дезинформация. Те често разчитат на незнанието на потребителите и ги превръщат в разпространители на измамите си. Чрез проверката и предупреждението на хората, рискът се намалява. Именно затова ще се проверява всякакво съдържание, включително снимки и видеа, набиращо популярност бързо. Оценките ще влияят и в Instagram.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Свят Преди 8 минути

По думите ѝ официалните резултати от изборите нямат значение

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 34 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 часа

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание