Facebook ще проверява новините в България
Източник: GettyImages/Guliver
22

Facebook обяви, че включва България и Унгария в мащабната си платформа за проверка на фактите в публикациите, които се споделят в социалната мрежа. Това означава, че публикациите от потребители, сайтове, медии, страници и групи ще подлежат на проверка при определени условия.

Основен фокус попада върху т.нар. подвеждаща информация - публикации, които потребителите може да споделят неволно без да знаят, че всъщност не са коректни. Например снимка, за която се твърди, че е от дадено събитие, а всъщност е от съвсем друго.

Троен подход

Facebook има три елемента в стратегията си. Първо е премахване на фалшивата или опасна информация. Например публикации, които може да доведат до насилие в реалния свят, манипулирано видео и т.нар. deep fake клипове, конспиративни мрежи, реч на омразата и т.н.

Втората стъпка е намаляване на разпространението на подвеждащата информация. Това са публикации, чийто факти са оспорени или доказани като неверни. Разпространението на такива публикации се намалява и то ще достигне доста по-малко потребители.

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

Третата стъпка е информиране на потребителите. Това става чрез различни методи. Например бутоните за допълнителен контекст за дадена публикация и авторът ѝ. Също така тук попадат и маркерите за фалшиви новини и предупрежденията за потребителите, когато искат да споделят маркирана като подвеждаща информация.

Как става проверката

В момента Facebook има над 80 партньорства с независими организации, които проверяват фактите на 60 езика, казва Софи Еърс, мениджър на развитието на стратегически партньорства на компанията. Най-голяма е мрежата в Европа - над 30 държави, като сега към тях се присъединяват Унгария и България.

Facebook държи информацията да се проверява от независими организации, "Не смятаме, че само една компания или само едно праителство трябва да решава кое е вярно и кое не", казва Алис Будисатрижо продуктов мениджър на Facebook с отговорност за политиката и правилата на социалната мрежа относно подвеждащата информация.

Тим Кук не се притеснява от разследванията срещу Apple

Всички проверяващи организации членуват в Международната мрежа за проверка на факти (IFCN) и са сертифицирани от нея. Конкретно за България публикациите ще се проверяват от AFP с един експерт на място и подкрепата на още около 100 души проверяващи за различните държави и мрежата от журналисти на агенцията.

Проверка може да бъде инициирана по два начина. Първият е чрез сигнал от потребители. Те може да попаднат на публикация, която поражда съмнението им и да подадат сигнал чрез падащото меню в горния десен ъгъл на всеки пост.

Facebook ще намали политическото съдържание

Вторият е по собствено желание на проверяващия. Всеки проверяващ има свободата да преценява кои публикации да проверява, но трябва да се съобразява и с конкретни критерии. С приоритет са публикации по значими теми, които бързо набират популярност (популярни още като "вирусни"). Проверяващият има на разположение и инструмент на Facebook, чрез който може да следи кои теми набират скорост, какво привлича вниманието на потребителите. Също така може да бъде предупреден и от изкуствения интелект на социалната мрежа, ако той засече потенциално подвеждаща или фалшива публикация.

Пример за предупреждение за подвеждаща снимка
Пример за предупреждение за подвеждаща снимка Източник: Facebook Inc.

На базата на своята проверка, проверяващият поставя оценка на дадения пост. В зависимост от тази оценка Facebook предприема следващите стъпки. Публикацията може да получи маркер за потенциално подвеждаща, за доказано подвеждаща, както и да бъде ограничено разпространението ѝ или да бъде премахната напълно. Първоизточникът ѝ също ще бъде предупреден, а при неколкократни нарушения, ще бъде и наказан.

Какво значи това за потребителите

Facebook подчертава, че никой няма да следи дали личните публикации на даден човек. Проверяващите трябва да се съсредоточават върху новини и информация от голямо значение и със сериозни проблеми във фактологията им. Дребни неточности в репортаж например няма да бъдат наказвани.

Няма да се проверяват публикации, които са лично мнение, хумор, изкуство и т.н. Все пак компанията казва, че е нясно и с опитите на потребители да представят подвеждаща информация като лично мнение, но с цел да манипулират хората. Подобни публикации също ще се наказват.

Изключение за политици, но с едно наум

Изказванията на политиците няма да подлежат на фактологична проверка. "Смятаме, че това е правилното решение. В демократичните общества политиците трябва да бъдат отговорни пред хората, а медиите и сега внимателно проверяват всяка тяхна дума", казва Будисатрижо. Тя допълва, че ще се проверяват новините за изборите от гледна точка на фактите. Подчертава още, че политиците не са освободени от отговорност да спазват останалите правила на платформата.

Изказвания, които призовват към насилие, реч на омразата и т.н., ще санкционират дори и да са направени от политик. Също така политиците няма да могат да споделят публикации, които са маркирани като подвеждащи.

Има ли ефект

Имайки предвид колко много публикации се споделят и разпространяват във Facebook, подобна инициатива е изправена пред сериозно предизвикателство. Проверяващите трудно могат да смогнат на всички сигнали и затова следват предварително зададени критерии за приоритизация.

Всеки проверяващ се съсредоточава върху поверената му страна, например България и ще следи местните новини. Facebook казва, че много от новините са с международен отзвук или значение и веднъж проверени, оценката за тях се прилага навсякъде. Това спестява време на проверяващите и по-бързо разпространява коректната информация до потребителите.

Зукърбърг: Apple е основният конкурент на Facebook

Например, ако дадена снимка бъде оценена като подвеждаща, всички нейни копия автоматично ще бъдат маркирани. Facebook споделя, че миналата година чрез проверка на 10 000 потенциално подвеждащи публикации за коронавируса, са били намерени общо 177 млн. единици съдъражание, които са били премахнати или ограничени от алгоритмите.

Използва се и изкуствен интелект, който е обучен да разпознава потенциална подвеждаща информация. Нейното разпространение се ограничава докато не бъде проверена от независим партньор.

Всичко споменато дотук важи и за спонсорираните и платените публикации. Те също могат да бъдат проверявани и ако не са коректни, ще бъдат премахвани. Страниците с няколко нарушения накрая ще загубят правото си да плащат за реклами, както и да печелят от реклами. За честите нарушители има и допълнителни наказания, включително сериозно и трайно ограничаване на всички техни публикации. Проверителите няма да премахват профили или страници от социалната мрежа.

Целта на програмата е да се противодейства и на кампаниите за дезинформация. Те често разчитат на незнанието на потребителите и ги превръщат в разпространители на измамите си. Чрез проверката и предупреждението на хората, рискът се намалява. Именно затова ще се проверява всякакво съдържание, включително снимки и видеа, набиращо популярност бързо. Оценките ще влияят и в Instagram.

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 1 час

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 1 час

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°