6

Н е е тайна, че Facebook е мишена за ботове и фалшиви профили. Оказва се, обаче, че броят им е доста по-голям от очакваното. За периода от октомври 2017 г. до март 2018 г. компанията е изтрила 1,3 млрд. фалшиви профила. Това е едно от числата, които оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг сподели с американския Конгрес по време на изслушването миналата седмица, отбелязва в. The New York Times.

"Почивката" от Facebook става все по-популярна

Фейсбук и Туитър признаха за пропуски в сигурността

Сандбърг казва, че тези ботове не спадат към официалния брой месечни активни потребители, които компанията обявява редовно и вече са над 2 млрд. души. Социалната мрежа засича 3% до 4% фалшиви профили месечно от общия брой активни потребители. Това са тези ботове, които тя не е успяла да засече и премахне навреме.

"Фейсбук" осветли мащабна руска кампания за фалшиви новини

Социалните мрежи унищожават обществото

Сандбърг отбелязва, че Facebook има процес, който засича ботовете почти веднага след създаването им. Само 1.5% от фалшивите профили са били идентифицирани от потребители, които са подали сигнал. Останалите са засечени изцяло от автоматизирания процес на Facebook.

Facebook и създателите на фалшивите профили са в постоянна надпревара. За сега авторите на ботовете успяват да ги регистрират малко по-бързо отколкото компанията ги засича. На фона на големия общ брой профили и ботове, тези, които се промъкват през системите са малък процент, но реално това са милиони активни фалшиви профили.

Facebook, Google и други ИТ гиганти ще обменят данни на потребителите

Подобни ботове и фалшиви профили се използват за всичко. От опити да се събира информация за потребители, през фалшиви магазини и промоции на фалшиви стоки и услуги, до опити за манипулации на общественото мнение по дадени теми. Това е битка, която ще продължи дълго и надали някога ще бъде решена. Затова потребителите трябва да са внимателни и да не се доверяват на всеки профил и страница във Facebook.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@