7

С ъбирането и съхраняването на възможно най-много лични данни за даден потребител е в основата на бизнеса на доста ИТ гиганти. Дълго време компаниите зорко пазеха данните, които са събрали и избягваха каквито и да е разговори за тях. Сега това постепенно ще се променя с новия Data Transfer Project, който започва да се реализира. Чрез него ИТ гигантите ще могат да обменят личните данни на потребителите, съобщава The Verge.

"Смартфон" без дисплей и други тайни проекти на Google

ЕС наложи рекордна глоба на Google от 4,3 млрд. евро

Идеята звучи смущаващо, но всъщност има доста практична цел и ще е изцяло под контрола на потребителите. Тя ще позволи на Facebook, Google, Microsoft, Instagram, Flickr, Twitter и още други компании да могат да си прехвърлят данни една на друга за конкретен потребител, когато той поиска това.

Google иска да замени SMS-ите с нова услуга

Говорещият Google уплаши хората с реализма си

Например, човек качва красиви снимки във Flickr, но решава, че иска да ги сподели и в Instagram и Facebook. В сегашната ситуация, същият този човек ще трябва да качи същите снимки в другите социални мрежи. Това е свързано със загуба на време и неудобства.

Data Transfer Project ще позволи на потребителя директно за прехвърли избраните от него данни в профила си в друга услуга или социална мрежа. Всичко ще става с няколко клика и няма да се налага човек да качва едни и същи неща по няколко пъти.

Microsoft спира поддръжката на класическия Skype

Microsoft сближава Windows 10 с Android и iOS

Освен за удобство на потребителите, услугата е част и от изискванията на GDPR (Европейският Общ регламент за защита на личните данни). В GDPR важно място взима изискването, че потребителите трябва да могат да прехвърлят данните си от една услуга в друга и компаниите са задължени да им осигурят тази възможност.

Google тайно разработва наследник на Android

Инициативата Data Transfer Project е създадена още миналата година. По-голямата част от основите вече са положени, като проектът е с отворен код и всеки желаещ може да се присъедини. Системата вече поддържа трансфер на снимки, имейли, контакти, календари, рисунки и други подобни данни между участниците в проекта. Целта е постепенно да се създават още повече възможности и за все повече участници.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@