3

Н аскоро WikiLeaks публикува документи, които разкриват част от виртуалния арсенал на ЦРУ и възможностите на агенцията да извършва кибератаки. Анализ на компанията за киберсигурност Symantec на базата на тези данни посочва, че ЦРУ "може да е извършила" поне 40 кибератаки в 16 държави, съобщава онлайн изданието CNET.

Уикилийкс: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

Symantec не посочва директно ЦРУ като извършител на атаките. Данните на компанията подсказват, че някои от атаките са извършени по методите, които са използвани от агенцията според разкритите от WikiLeaks документи. Тъй като обаче ЦРУ не е потвърдило автентичността на документите, Symantec не може да гарантира, че атаките, за които разполага с данни, действително са извършени от агенцията или някои със същите или сходни познания.

От ЦРУ си признаха за телевизорите

Компанията не дава конкретни подробности за датите и мишените на кибератаките. Тя казва, че общото между тях е, че всички мишени са били или правителствени институции, или обекти от значение за националната сигурност на дадената държава. Засечени са атаки срещу мишени в Европа, Азия, Африка и Близкия Изток.

Как ЦРУ хаква смартфони, телевизори и компютри

Уикилийкс вади хиляди документи на ЦРУ

Symantec е открила, че най-често са използвани 4 различни компютърни вируса. Често те са препрограмирани и подготвени за конкретната атака. Използват се както за извличане на информация от заразените компютри и устройства, но и за тяхното управление от разстояние.

Агенцията е отказала да коментира доклада на Symantec. Вместо това тя критикува действията на WikiLeaks като цяло, защото хвърлят съмнения върху работата на разузнавателните институции и пречат на тяхната ефективност, като помагат на противниците им да се подготвят по-добре.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@