1

В инт Сърф е наричан "бащата на интернет" от мнозина. Той стои в основната на технологичната разработка на глобалната мрежа, имейл услугите и други. Затова и до днес той се ползва с особено уважение и думите му винаги предизвикват голям отзвук. Особено, когато той критикува цялата ИТ индустрия за това, че не прави технологиите си достатъчно достъпни и използваеми за хората с увреждания, съобщава онлайн изданието CNET.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Вижте снимки на Зукърбърг в нашата галерия

"Престъпление е, че най-универсалното устройство на планетата, компютърът, не е добре адаптиран за хората, които се нуждаят от помощ и от технологии, които да им помагат. Почти престъпно е това, че програмистите не са карани да създават интерфейси, които да са използваеми от хора със зрителни, слухови или двигателни проблеми", коментира Сърф.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Facebook забрани да се следят потребителите ѝ

Самият той също има увреден слух, а съпругата му не чува изобщо. Според него в момента използваемостта и достъпността на хардуера и софтуера е последна грижа на ИТ компаниите и ѝ се обръща малко внимание на края на разработката на продукта или услугата. Проблемът не е в липсата на познания по темата, допълва Сърф. Той казва, че има предостатъчно стандарти, упътвания и насоки какво да се прави, но внедряването на тези детайли често остава на заден план спрямо други цели.

Данни на Световната здравна организация посочват, че около 5% от населението на Земята или 360 млн. души имат увреден слух. Само в САЩ повече от едно на всеки три домакинства има член на семейството, който има някакво увреждане, показват данни на Nielsen за миналата година.

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

"Това не може да бъде магически прах, който поръсваш върху програмата и тя става достъпна, каквото е поведението досега. Достъпността трябва да бъде сред основните елементи на дизайна, но много компании още не са го осъзнали", коментира Сърф. Добрата новина е, че според него все повече програмисти и дизайнери започват да обръщат внимание на проблема. Те осъзнават, че нещата трябва да се изградят наново, за да се постигне необходимия напредък, но постепенно започват да се предприемат стъпки в правилната посока, макар и бавно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@