2

О чевидно алиансът е формулата, която ще спаси автомобилните производители. Такъв вече са сформира между Volkswagen и Ford, а днес вече писахме, че Renault иска сливане с Nissan и Mitsubishi. Но далеч по-интересна е темата за евентуална съвместна разработка на модели между отколешните врагове Mercedes и BMW.

В края на декември писахме за тази възможност за пръв път, позовавайки се на анонимните източници на Bloomberg. Изданието писа за възможността двете марки да споделят платформи, батерии и технологии за автономно управление.

Тази теза получи своето продължение в статия на германското издание Handelsblatt, което твърди, че BMW и Mercedes може съвместно да разработят следващото поколение Серия 1 и А-клас. Вестникът отива още по-далеч с предположението, че това може да е само първа стъпка от по-мащабно сътрудничество, което да се съсредоточи върху автономните технологии. По този начин те биха спестили много средства, но и не биха изостанали от отколешни конкуренти и нови играчи, какъвто е Waymo.

Споделяйки платформа за компактни модели, двете компании биха си спестили милиарди, твърдят източници на германското издание. То отбелязва, че този проект би могъл да се реализира не преди 2025 г., тъй като и двата модела дебютираха на пазара съвсем скоро.

Един от основните проблеми, с който трябва да се справи висшия мениджмънт на двете компании, е вътрешната съпротива от собствените си инженери, които се очаква да се възпротивят на подобно обединение на усилията.

До момента Daimler и BMW са работили съвместно по проекта за картографиране на Here (съвместно с Audi). Те обединиха и услугите си (миналата година)за споделено пътуване Car2Go и DriveNew, за да се опитат да отхапят по-голямо парче от този пазар.

Напомняме, че BMW и Toyota Motor Corp. лансираха Z4 и Supra. Daimler, разработени съвместно, докато Daimler споделя двигатели и извършва съвместно производство с Renault и Nissan.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Обмисля се ограничаване на максималната скорост по немските аутобани

Гейовете в Европа си избраха френски модел за „Кола на годината”

Тръмп не се спира, иска 25% мито за европейските коли

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@