Не Golf, новият Tiguan е мерилото в гамата на Volkswagen (видео)
Източник: CarMarket.bg
1

Д есетилетия наред Golf бе златната кокошка в гамата на Volkswagen. Даде има на цял един клас, след което го доминираше безапелационно в годините, когато хечбекът в сегмент С бе най-търсеният на пазара в Европа.

Но времената кардинално се промениха, а клиентите предпочитат високата позиция зад волана. Затова днес кросоувъри и SUV-та са предпочитаният избор, а Golf отпадна от битката за сърцата на купувачите. Добрата новина (за Volkswagen) е, че тя отново се печели от модели на марката. Тази чест се пада на T-Roc, който е най-продаваният SUV в гамата на марката, записал нови рекорди в Германия, Великобритания, Испания и Турция.

Не много по-назад е Tiguan, чието ново поколение имахме възможността да тестваме само преди дни на Лазурния бряг около Ница. И подобно на Red Bull Racing F1, който отново се очертава да съкруши опонентите във Формула 1, същото се готви да направи и новият Tiguan, след като досега е реализиран в тираж от над 7,6 млн. В последната си година на пазара предходното поколение на Tiguan вдигна продажбите си със 17% в Европа, за да изпревари Hyundai Tucson в компактния SUV сегмент. Сега е напълно нов, а общото ми впечатление е, че конкуренцията отново ще бере ядове.

Зад волана на Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan следва една от най-простите формули, гарантиращи, че ще се хареса на мнозинството. Изглежда добре, без да е твърде натрапчив, просторен е, без да е плашещ голям за шофиране в града, интериорът е чудесен, без да е крещящо луксозен. Не ви ли прилича това не спагети болонезе? Лесна рецепта, с която всички са свикнали и която всички обичан да похапват в даден момент. Но, подобно на множеството кулинарни изкушения, които човек може да избере, така и Tiguan е играч в най-конкурентния сегмент на пазара. Затова дизайнерите е трябвало да се погрижат и за плейтването, не само за висококачествените съставки.

Източник: CarMarket.bg

Истината тук е, че Tiguan е омекотен като визия, доближаваща го повече до електрическата гама на марката. Вече нямаме характерната радиаторна решетка, вместо нея има светлинна LED лента. За сметка на това бронята е огромна и през нейните въздуховоди дишат двигателите под предния капак. Аз лично харесах гланцирания черен цвят на R-Line нивото на оборудване, докато решетката на Elegance е в сребрист хром.

Няма как да пропусна матричните фарове IQ.LIGHT HD, които дебютираха за пръв път в Touareg. Пътното платно се осветява от 19 200 микро-светодиода във всеки фар, особено важно за хора като мен, които са с по няколко диоптъра на очите.

Източник: Volkswagen

Интериорът няма абсолютно нищо с предходното поколение, но пък се доближава до този в ID.7. Това е положително за хората, които търсят изчистеното оформление и големите дисплеи. Лично аз много го харесах, макар този 15-инчов централен дисплей да ми идва в повече, може би стандартният 12,9-инчов ще е по-добрият вариант. Диагоналът на дигиталното приборно табло пред водача а 10,25 инча. Важното е, че инфотейнмънт системата вече е четвърто поколение (MIB4), докато в ID.7 тя е 3,5. Резултатът е, че софтуерните специалисти са продължили да неутрализират някои функционалности, които донесоха много критики от страна на клиентите. И твърдя, че са на прав път. Управлението на климатика все още е със сензорни бутони (за разлика от физическите в Skoda Kodiaq, с който този модел е тясно свързан), но плъзгачите вече са осветени.

Приликата с електрическата ID-гама на Volkswagen се открива и в изнесения в дясната част на волана контролер за трансмисията. Иска малко време за свикване, за да не го бъркате с оста да чистачките. Иначе воланът се е върнал към добри стари физически бутони, заменили създаващите проблеми контролери със сензорни повърхности.

Тестваме най-мощния сериен модел на Volkswagen: Touareg R

Subaru Crosstrek е възпитаник на старата школа (тест драйв)

Освободеното място между предните седалки е заето от вече две поставки за индуктивно зареждане на смартфони, както и от нов въртящ се регулатор с две функционалности. С него може да се контролира звука на аудио системата, но по-важното: ако автомобилът е оборудван с допълнителната система DDC Pro, от него избирате един от шестте нейни режима.

Източник: Volkswagen

Няма как да подмина спортните комфортни седалки с пневматична трикамерна функция за точков масаж на облегалката, четири нива на настройка на пневматичната лумбална опора и система за отопление, както и ергономично оптимизирана седалка на водача ergoActive. Ако изберете тапицерии от естествена кожа Vienna, за водача и неговия спътник отпред се предлагат допълнително седалки ergoActive Plus с електрическо регулиране, десеткамерна функция за точков масаж, функция за запаметяване на настройките, както и регулируема опора за бедрата.

Накрая ще маркирам само, че Tiguan е нараснал само с 30 мм на дължина, всички останали параметри са непромени, което е странно за нов модел. Но важното е, че той отваря до 652 л товарен обем, с което бие повечето си преки конкуренти.

Източник: Volkswagen

Стигам до задвижването, тук ситуацията е… от пиле мляко, рогът на изобилието, неречете го както искате. Ако трябва подробно да опиша всичките 8 (!) опции за задвижване, ще трябва да напише отделен материал. Затова ще го карам накратко.

Започвам с двата меки хибрида 1,5 TSI evo2 (и опция за изключване на два от четирите цилиндъра) със 130 и 150 к.с. Вторият е един от двигателите, с които Tiguan дебютира пазарно у нас. Постепенно ще се разгърнат и останалите опции за задвижване.

Volkswagen ID.7 е електрическият аналог на Phaeton (тест драйв)

Cupra Formentor e като зъл десептикон (тест драйв)

А те продължават с два 2,0 TSI с 204 и 265 к.с. Продължава се с двата плъг-ин хибрида, които разчитат на батерия с капацитет 19,7 kWh. Мощността им е съответно 204 и 273 к.с., като и в двата случая от VW обещават до 100 км пробег на ток. Само ще маркирам, че проучване в Германия е установило, че 95% от ежедневните пътувания на германците са на дистанция под 50 км.

Източник: CarMarket.bg

И накрая стигам до дизела. Точно така, Tiguan идва с два дизелови двигателя. В Европа това задвижване се свива драстично, но нека не се лъжем, мокрият сън на българския клиент е дизел+автоматик+4х4. E, аз тествам именно тази комбинация със 193 к.с., 7DSG и 4Motion. Има и версия с предно и 150 к.с. Любовта ни към дизела е фактор, който кара Volkswagen България да лансира модела именно с тези два двигателя (както и споменатия 1,5 TSI evo2).

Източник: CarMarket.bg

Франция е страна, в която има нулева толерантност към превишаване на скоростта. Затова правя уговорката, че бях „швейцарска пенсионерка, която ходи веднъж седмично до магазина”, слоган, използван от много търговци на „нов внос” у нас.

Не съм натискал, но и динамиката в завой не е водещото при този автомобил. За мен фактор е отличното сцепление и предвидимото управление. Комфортът е този, който е търсен. В конструктивно отношение, ходовата част разчита на класическа MacPherson схема на предния мост и усъвършенствано четиризвенно задно окачване. Сниженият коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,33 до 0,28 влияе положително на разхода, но и на паразитните шумове в интериора. Може би някои неравности на пътя ще се поемат по-добре със 17-цолови джанти, но в името на красотата тестовите автомобили бяха с 19-и 20-ки. Но все пак шумът от търкалянето на колелата по асфалта мога да го изтъкна като нещо, което ме изненада.

Източник: Volkswagen

Приятна е изненадата от опционалното адаптивно окачване DCC Pro. В сравнение с познатия DCC с конвенционални едноклапанни амортисьори, при новия DCC Pro амортисьорите са оборудвани с два клапана, придружени от механизъм със специално адаптиран алгоритъм за отделно управление на фазите на компресия и разгъване. Целта на всичко това е да се минимизира накланянето на купето, което е постигнато. А с това се постига и друго: намаляване на умората на тялото при дълго пътуване. Това е така, защото човешкият организъм реагира на всяко движение, като мускулите постоянно се сгъват и разгъват, а това те кара да изпитваш умора, макар да не си копал на нивата, а да си седял зад волана.

Източник: Volkswagen

Накрая ще спомена и за една интересна новост, която ще бъде разгърната в последствие чрез актуализация по въздуха. Става въпрос за гласовия асистент IDA, който от лятото насетне ще е обогатен с гласов бот ChatGPT. Беше демонстрирано по време на теста, като в общи линии всичко това е забавно и ако човек пътува сам, може да се разсейва с отговорите на бота на странни или не толкова въпроси, с които може да го засипете.

Иначе новият Tiguan вече може да се поръча. Казах вече с кои двигатели стартира на пазара, като базовата цена започва от малко над 73 000 лева. R-Line оборудването на модификацията с 4х4, дизел със 193 к.с. и 7DSG гони шестцифрена сума, тя е точно 95 578. Това си е доста сериозна сума.

Технически характеристики

Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 4MOTION

Размери

Дължина, мм: 4539

Широчина, мм: 1842 - 1859

Височина, мм: 1660

Междуосие, мм: 2676

Тегло, кг: 1750

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 193 при 3400

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 400 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,7

Среден разход, л/100 км: 6,4 - 6,1

Вредни емисии СО2, г/км: 168 - 160

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 73 317

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 95 575

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 2 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда