Range Rover Velar се класира директно за финала на най-престижния турнир (тест драйв)
Range Rover Velar 300D First Edition   
Източник: Preso Petrov
2

В екове наред умове от целия свят са търсили формулата на безграничното щастие – формулата за създаване на злато. Много са твърдели, че са я открили, но до безценното откритие стигнаха съвсем скоро. „Знахарите” от счетоводния отдел на Tata дадоха благословията, а специалистите на Jaguar Land Rover направиха великото откритие. Защото всичко, до което се докоснат дизайнерите и инженерите, се превръща в злато. Стигнах до този извод при дебюта на Jaguar F-Pace, сега съм абсолютно убеден след тест драйва на Range Rover Velar. Това е златен автомобил. В буквален и преносен смисъл. И буквалният ме притеснява най-много, защото цена от 220 бона и нагоре за First Edition си е безобразно много. Но преносният смисъл на думата „златен” оправдава всички определения за Velar, които ще посоча сега.

ВИЖТЕ VELAR НА ФОНА НА ЛУННИЯ ПЕЙЗАЖ В МИНА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”

А златото по принцип се печели трудно. Добива се трудно, а окичването със златен медал на врата изисква изключително упорита работа. Но при Velar нещата се получават съвсем безпроблемно. Ситото на квалификациите в турнира на най-елитните спортисти взима много жертви, но не и в този случай. До финала на турнира при средноразмерните луксозни по право попадат предимно немски претенденти. Velar стои някъде между Х4 и Х6, между GLC Coupe и GLE Coupe, но точно срещу Porsche Macan и своя братовчед Jaguar F-Pace, с когото споделят огромна част от механиката си.

Stop & Go: 350х325мм: диаметърът на предните и задните спирачни дискове; 650 мм: максимална дълбочина на газене (въздушно окачване); 251 мм: офроуд пътен просвет с въздушно окачване; 2500 кг: прикачен товар; 673 л: рекорден за класа обем на багажника; 1600 W: мощността на аудио системата Meridian с 23 високоговорителя в най-най-най наточената версия.
Stop & Go: 350х325мм: диаметърът на предните и задните спирачни дискове; 650 мм: максимална дълбочина на газене (въздушно окачване); 251 мм: офроуд пътен просвет с въздушно окачване; 2500 кг: прикачен товар; 673 л: рекорден за класа обем на багажника; 1600 W: мощността на аудио системата Meridian с 23 високоговорителя в най-най-най наточената версия. Източник: Preso Petrov

Прескачайки квалификациите, с ауйлд карт в ръка, Range Rover Velar стига до финалния мач с Macan. При единия форхендът е убийственото му пътно поведение, при другия – невероятната визия и страхотен интериор. Проблемът на Macan е бекхендът, докато тук Velar разполага с клиничния удар на Федерер – просвет от 251 мм, въздушно окачване, огромен ъгъл на заход и отход, все качества, които му дават ненадминати способности извън пътя. Истината обаче е, че и двамата финалисти удрят само форхенди, но философията на Range Rover винаги се е крепяла на веруюто, че дори и един път в живота да се наложи да заорете в калта и скалите, Velar ще мине навсякъде. Друг е въпросът, че поне 99,5% от собствениците му никога няма да го изкарат извън пътя.

Източник: Preso Petrov

Аз го направих. За огромен мой (и на колегите) кеф, организаторите на тест драйва ни предоставиха възможността да влезем в открития рудник „Асарел-Медет”. Гледал съм много „Дискавъри” и съм виждал подобни лунни пейзажи, но на живо е сюреалистично. Дълбочината от най-високата до най-ниската точка на рудника е 300 метра! До и от ескаваторите пълзят 22 БЕЛАЗ-а (още 4 стоя в резерв), на фона на които RR Velar изглежда като Джак Ръсел до Българско овчарско куче. Това не беше офроуд, но много вероятно е този автомобил да види в живота си най-много такъв „офроуд”. Но при 22-цолови джанти вие бихте ли си изкарали автомобила извън пътя? Аз не бих го направил, но съм благодарен на възможността да видя мината, която е най-голямата такава в България.

Източник: Preso Petrov

Тук само ще маркирам фактите, макар да знам, че те няма да влязат в употреба на никого. Но Range Rover е това, което е, благодарение на тези факти. С ъгъл на заход до 29,5 градуса и максимална дълбочина на газене от 650 мм (600 мм с пружинно окачване), Velar може да гази навсякъде. За това му помагат Terrain Response 2 и All-Terrain Progress Control.

Velar се предлага с пружинно окачване като стандартно оборудване на моделите с 4 цилиндъра и пътен просвет от 213 мм. Въздушно окачване на четирите колела се предлага като опция при моделите с 4-цилиндров дизелов двигател с 240 к.с. и бензинов двигател с 300 к.с. както и като стандартно оборудване при всички 6-цилиндрови модели.

Пътният просвет на въздушното окачване намалява с 10 мм при шофиране със скорост над 105 км/ч. Режим „офроуд” увеличава височината на возията с 46 мм спрямо нормалния режим при скорост под 50 км/ч за водещ в класа пътен просвет от 251 мм, но автоматично я намалява с 18 мм между 50-80 км/ч.

Аз харесвам SUV моделите, макар да знам, че имат много минуси. Разходът им е много висок, не са особено забавни за шофиране, струват прекалено много спрямо нещо далеч по-разумно – хечбек или седан. Знам всичко това, но качвайки се в Velar, сядайки на белия кожен салон, натискайки старт бутона… и всички горни минуси изчезват в мига.

Източник: Preso Petrov

Интериорът на Range Rover Velar е пир за епикурейците-гаджетоманиаци. Централно място тук заемат двата 10-инчови сензорни екрана на новата информационно-развлекателна система Touch Pro Duo. Горният, леко извит екран, може да се накланя на 30 градуса, което позволява на водача да го нагласи в перфектната позиция. Екранът се връща в изравнена позиция, когато двигателят се изключи. Долният сензорен екран е вграден в централната конзола и управлява функции. Двата сензорни екрана се допълват от два въртящи се контролера. Те могат да се програмират да изпълняват няколко функции: настройване температурата в купето, настройка на функцията за масаж на седалките или режим Terrain Response. Между тях се намира въртящо се копче за управление на аудиосистемата.

Volvo XC60 е новото мерило в класа (тест драйв)

„Роуг 1: История от Междуконтинентални войни” на борда на X-Trail (тест драйв)

Обновеният Peugeot 308 предлага скандинавска изисканост (тест драйв)

Този див, див запад на гърба на Mustang Cabriolet (тест драйв)

Пред водача има два аналогови циферблата с 5-инчов TFT дисплей между тях или като стандартно оборудване от спецификацията SE нагоре - 12,3-инчов интерактивен дисплей за водача. Воланът е с капацитивни бутони, които използват опции, базирани на различни ситуации, и дори позволяват на водача да програмира конкретни функции. Звучи сложно, но не е така. Проблемът е самият волан, който е прекалено голям и не приляга на този изискан и модернистичен интериор.

Източник: Preso Petrov

Не по-малко впечатляващ е Velar отвън, като издължената му странична линия придава впечатления за така модерните при SUV моделите препратки към класическите купета. Дългото междуосие отваря огромно вътрешно пространство, като багажникът (673 л) е най-големият в класа.

Платформата на Velar е идентична с тази на F-Pace. Тя се казва iQ, а коефициентът му на интелигентност е 81. Това са процентите алуминий. Но не са лъжете, този огромен автомобил тежи цели 2 тона. И те лягат на асфалта изключително впечатляващо.

Източник: Preso Petrov

Може и да ми беше жал за огромните джанти и нископрофини гуми в мината, но хич не ми беше жал да го видя на какво е способен в отсечката Панагюрище-Вакарел, стар път, с много, ама много завои, разбит асфалт и липсва на почти всякакви коли.

Първото впечатление, което получих още на магистралата, е изключителната тишина на борда. Това е автомобилът с най-нисък (0,32) коефициент на челно въздушно съпротивление в гамата на марката. Дори дръжките на вратите му са скрити, като те се прибират във вратите посредством електромоторчета. Това може и да е проблем след време, но сега изглежда супер.

На магистралата не си позволих никакви волности и борд компютъра показа 10,1 л/100 км, като държа са отбележа, за започнах пътуването при общ пробег от 28 километра. Нещата се промениха на връщане по спомената отсечка, когато натиснах педала на газта. Стигнах до 11,3 л/100 км, но това не е важно, все пак под крака си имах 700 Нм!. Не съм вдигал повече от 90 км/ч, но взимането на тези многобройни завои със 70-80 км/ч, с автомобил, висок близо 1,7 метра, широк над 2 и тежащ близо 2000 кг… това вече ме впечатли. Сигурен съм, че тук не може да се мери с Macan, но също така съм сигурен, че всички може да се мери с останали немски претенденти, като изтъкна съвсем дребния детайл, че тази кола наистина може да се движи офроуд, докато никой друг от конкурентите му не може.

Източник: Preso Petrov

Аз лично нямам абсолютно никакви съмнения, че Velar ще е поредният масов хит на JLR. Дори и цената от 220 000 лв. с ДДС за First Edition (ще се продава само първата година от пазарното присъствие на модела) ми се стори повече от закономерна, след като чух думите на Кирил Домусчиев, който дойде на масата ни вечерта, разбирайки, че сме автомобилни журналисти и сме карали Range Rover, и заяви: „Това е марката. Аз имам два Range Rover и съм много доволен.” Предполагам говореше за големия RR, но сега може и да му се наложи да купи един Velar, защото останалите членове на семейството изглеждат остарели на неговия фон.

Източник: Preso Petrov

Технически характеристики:

Range Rover Velar D300 First Edition

Размери

Дължина, мм: 4803

Широчина, мм: 2032

Височина, мм: 1665

Междуосие, мм: 2874

Собствено тегло, кг: 1959

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, паралелни турбини

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 300 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 700 при 1500-1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 241

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,5

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 167

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 216 530

 

 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Координатор ще отговаря за привеждането на пациенти с COVID-19 към столични болници

Координатор ще отговаря за привеждането на пациенти с COVID-19 към столични болници

Теми в развитие Преди 1 час

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Голям горски пожар затвори магистрала "Марица"

Голям горски пожар затвори магистрала "Марица"

България Преди 1 час

"Силно е задимяването, не се вижда нищо и се наложи да затворим магистралата", обясни областният управител

22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг

22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг

България Преди 3 часа

Те ще бъдат изпратени за изгаряне във Франция, Белгия, Швейцария, Дания

<p>Да си спомним любимите игри от нашето детство&nbsp;&nbsp;</p>

Да си спомним любимите игри от нашето детство

Вдъхновени истории Преди 3 часа

"Игрите на 90-те” е фестивал, за който социалният предприемач Сами Догмуш разказва повече в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg

Шестима отиват на съд за данъчни престъпления със скъпи лекарства

Шестима отиват на съд за данъчни престъпления със скъпи лекарства

България Преди 3 часа

Групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на 3 170 713, 53 лева

КЗК глоби Българската петролна и газова асоциация

КЗК глоби Българската петролна и газова асоциация

България Преди 4 часа

Решението подлежи на обжалване

КРИБ и КНСБ: Правото на протест е неотменимо, но трябва да е в рамките на закона

КРИБ и КНСБ: Правото на протест е неотменимо, но трябва да е в рамките на закона

България Преди 5 часа

С позиция излезе и Съюзът за стопанска инициатива

Христо Иванов

Разпитват Христо Иванов в СДВР

България Преди 5 часа

Причината е червена боя, хвърлена по Съдебната палата на един от протестите

Жестоко убийство потресе врачанско село

Жестоко убийство потресе врачанско село

България Преди 5 часа

Труп на мъж бе открит в изоставено училище в село Търнава

Бисер Михайлов

"Лекарите в болниците с COVID-19 в Благоевград са на предела на силите си"

Теми в развитие Преди 5 часа

"Не леглата, а претоварването на медиците е по-сериозният проблем, който стои пред областта", заяви на брифинг областният управител Бисер Михайлов

Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново

Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново

България Преди 6 часа

Обсъдили са целите в борбата с престъпността до края на годината

Снимката е илюстративна

Влекач се заби в мост в Пловдив

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал при Университета по хранителни технологии

<p>Собствениците на заведения с нови искания</p>

Собствениците на заведения с нови искания

Теми в развитие Преди 7 часа

Какви са този път те и оправдани ли са

<p>Засилени проверки на &bdquo;Инспекция по труда&rdquo; по морето</p>

Засилени проверки на „Инспекция по труда” по морето

България Преди 7 часа

Ще се проверява нарушават ли се трудовите права на сезонните работници

Google Pixel 4

Google спря производството на смартфоните Pixel 4

Технологии Преди 8 часа

По-малко от година след пускането им, компанията вече гледа към следващия модел

2000 смъртни случая за 24 часа в САЩ

2000 смъртни случая за 24 часа в САЩ

Теми в развитие Преди 8 часа

"Джонс Хопкинс": Броят на регистрираните случаи на заразяване с коронавирус в света надхвърли 19 милиона