11

Е два ли сега някой ще каже, че електромобилите предлагали малък пробег. Но този пробег е постигнат с цената на други типични за традиционните автомобили черти, като например липса на четвърто колело и традиционен дизайн. Но всичко по реда си. Нека отдадем заслуженото на американската компания Aptera, която показа прототип на електромобил с пробег от 1600 км. Тази енергоефективност е постигната чрез максимално снижаване на теглото и оптимизиране на аеродинамиката. Капкообразният „автомобил” е с три колела, две места и маса от 800 кг.

За Aptera се чу през 2007 г., когато компания заяви намерението си да направи кола, която да изразходва само литър гориво на 100 км. Това така и не се случи, което доведе до фалита на компанията през 2011 г. Сега тя отново е жива и с нов проект – лансиране на електромобил с пробег от 1600 км. Като концепция новото возило е идентично с това от 2010 г., което има коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,11. Най-ефективният сериен седан Mercedes-Benz A-Class има коефициент от 0,22, а хибридът Volkswagen XL1 – 0,189.

Източник: Aptera

Задвижването на прототипа се осигурява от 3 електромотора с мощност 68 к.с всеки. Ще може да бъде поръчана батерия с капацитет от 40 до 100 kWh. Ниският разход и еквивалентна по мощност батерия като в Tesla Model S Long Range ще позволи бързо зареждане дори от слаби източници. Обикновен контакт от 110 вата в САЩ ще е достатъчен за зареждането на батерията с пробег за 160 км за 8 часа. Зарядна станция с капацитет 50 kWh ще зареди батерията с достатъчно ток за изминаване на 320 км за половин час.

Източник: Aptera

Сега пред компанията стои въпросът за набиране на средства, за да стартира проектът. Нужните пари са в размер на $2,5 млн. Компанията се надява да набере средства чрез краудфъндинг. Ако решат проблема с финансирането, то първите три тестови електромобила ще са готови до края на годината. Оттам насетне трябва да видим има ли този проект потенциал за сериозно пазарно разгръщане.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Кои са любимите занимания в колата

Черен като душата на дявола: BMW X6 Vantablack

Най-големият в света EV не се нуждае от презареждане

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@