1

В понеделник се проведе Autonomy Day, когато Илон Мъск направи две гръмки обещания. Ще следим дали ще ги изпълни, но дори и да стане, вероятно ще е с няколко години закъснение. Сега Tesla публикува финансовия си отчет, от който става ясно, че Мъск за пореден път не спази свое обещание.

През първото тримесечие на 2019 г. компанията му отчете много по-лоши финансови резултати от очакваното. Приходите на Tesla са в размер на $4,5 млрд., загубата на акция е $4,10, а нетната загуба – цели $702 млн. Именно тук се крие фактът, че Мъск не спази обещанието си Tesla никога повече да не отчита тримесечие на червено. Даде го в края на третото тримесечие на 2018 г., когато Tesla отчете печалба за пръв път през предходните 15 години.

Не само това, но самите резултати са много по-лоши от очакваното. Според анализ, публикуван в Bloomberg, очакванията са били за загуба на акция от $1,30 и нетна загуба от $222 млн.

Илон Мъск пак го удари на обещания

Tesla Model S се самозапали и взриви

Компанията отдава тези резултати на забавянето на доставките на автомобили, особено с въвеждането на Model 3 в Европа и Китай. Тук трябва да се каже, че самият бизнес модел на Tesla предвижда приходи при продажбата на автомобила.

Освен всичко това, Tesla трябваше да изплати $920 млн. в облигации, което съществено влошава ситуацията с наличните пари в кеш, възлизащи на $2,2 млрд.

Добрата новина за марката е фактът, че „Model 3 отново е най-продаваният луксозен автомобил в САЩ, реализирайки 60% повече продажби от втория.“

За сметка на това доставките на Model S и Model X през първите три месеца са едва 12 100 бройки, което е повече от двойно под средните доставки от около 25 000 бройки на тримесечие през последните две години.

От компанията се изтъкват различни причини за това, но тепърва предстои да видим как ще се отрази първото намаление на държавната субсидия, както и разгръщащата се повсеместна конкуренция, която малко по малко ще започне да отхапва от продажбите на Tesla.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Новият Land Cruiser остава на рама, но вече без V8 двигател

Aurus ще приеме военния парад на 9 май

Сериозни такси и глоби за мръсните автомобили в центъра на Лондон

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@