21

М инистерството на търговията на Китай разреши износа на употребявани автомобили. Този ход е една от мерките, целящи да подкрепят автомобилната индустрия на страната, като се даде началото на развитие на ново за Поднебесната империя направление в търговията с автомобили, съобщава Reuters. По този начин министерството смята, че ще даде тласък на родната търговия с нови автомобили.

Това решение идва, след като през 2018 г. Китай отчете спад в търсенето на нови автомобили за пръв път от 90-те години на миналия век. Притеснявайки се от продължаване на тази отрицателна тенденция, по-рано през годината правителството намали данъците, за да подтикне хората да купуват.

Сега министърът на търговията разрешава на десет китайски града да стартират износ на употребявани автомобили, сред които са Пекин, Шанхай и Гуандун (Кантон).

Следващата стъпка е да се определят компаниите, които биха се справили с подобен експорт. Министерството призова и за разработване на тестове, които да гарантират качеството и безопасността на употребяваните автомобили.

Прессъобщението, разпространено в началото на седмицата, описва потенциала за износ на употребявани автомобили като „огромен”, като се уточнява, че в повечето развити държави износът съставлява около 10% от обема на употребяваните коли.

Пазарът на употребявани автомобили в Китай е много по-малък от този на нови коли, но все пак говорим за огромни цифри. През 2018 г. продажбите на употребявани автомобили в Китай са възлизали на 13,82 млн., докато продадените нови коли са били 28,08 млн., сочи статистика на министерството на търговията.

Всичко това би могло да помогне на пазара на нови автомобили, но би могло да се отрази и на родния ни автопазар, ако към нас се насочи дори и малка част от китайския експорт „нов внос”.

Според КАТ от началото на годината регистрациите на коли втора ръка са намалели с над 9%, макар вносът на употребявани коли от Западна Европа да се увеличава. Почти 5000 по-малко са употребяваните автомобили нов внос, купени в България, в сравнение с първите три месеца на 2018 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Топ 10 на най-продаваните автомобили в историята

В Германия откриха първия „електрически” аутобан

Няма бягане, тази патрулка взима 0-100 км/ч за 2,8 сек

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@