Коктейл парти с Kia (джин) Stonic (тест драйв)
Източник: netinfo
4

Л ятото мина, за съжаление, но за една от любимите ми напитки няма времеви диапазон. Аз го карам просташки: 50 мл. джин, заливам с тоник и лед. Така няколко пъти. Изтънчените души си поръчват „Джин тоник”, при което барманът разбърква 60 мл джин и 60 мл тоник, изсипва върху лед в коктейлна чаша и слага резен лимон. И в двата случая ефектът е един (почти) и същ, зависи само от приетото количество: готино настроение, придружено от хубава музика, млади хора и хубави спомени.

Това е новата Kia Stonic. Лятна напитка за млади хора, готови да се забавляват като на карнавала в Рио. Аналогията ми не е никак случайна. Новият Stonic използва платформата на Kia Rio, за да атакува един от най-бързо развиващите се сегменти на пазара.

ЦВЯТ И НАСТРОЕНИЕ С KIA STONIC: ФОТОГАЛЕРИЯ

Предположенията на Kia са, че европейският В-SUV сегмент ще се удвои до 2020 г., което ще рече 2 млн. коли годишно (при 1,1 към момента). На този фон ходът да се използва платформата на малкия Rio за създаване на Stonic ми изглежда повече от очакван.

А след като мина официалната пресконференция за представянето на модела, състояла се в Берлин, логиката на решението за появата на Stonic става съвсем логичен. Знаете ли защо в маркетинг отделите на автомобилните компании се взимат огромни заплати? Защото от добрата им работа зависи доброто финансово бъдеще на марката. А презентацията на Stonic бе направена предимно от маркетолози, които ме заляха с цифри, целящи да ме убедят в правотата на компанията да очаква, че именно Stonic ще се превърне в истински бестселър, който ще помогне Kia да завърши 2017 г. за девети път поред с ръст на продажбите в Европа.

Сред многото слайдове забелязвам един, който е особено интересен. Според резултатите от това проучване, проведено от Kia, 21% от клиентите търсят автомобил, който изглежда по-голям от обикновения хечбек. Добавям и друг факт: в този сегмент само 10% от продажбите се падат на автомобили с 4х4, а другите 90% от клиентите не искат или не се нуждаят от подобно задвижване. Тези 90% от хората искат по-висока шофьорска позиция и открояващ се дизайн. И така, ето го Kia Stonic.

Изглежда страхотно, а с тези цветове ще задоволи всеки женски вкус. В случая всеки е силно, все пак споменах думата в словосъчетание с жена, но Stonic се предлага с 9 екстериорни цвята и 5 цвята за тавана (заедно с предните А-колони и корпусите на страничните огледала), за да имат дамите избор от 20 комбинации. Жълто-черната комбинация е моят фаворит, но сребърното купе и зеленият покрив също приковава вниманието. Релсите на покрива са страхотни, 17-инчовите джанти също, а търсеното SUV-излъчване се подсилва от защитните скари отпред и отзад, дългият преден капак, сравнително ниската височина и обърнатата С-колона отзад. Визията, задължително двуцветна, (при най-високото ниво на оборудване е стандартна, докато при долните две нива се доплащат 1140 лв.) определено изкарва Stonic на преден план в градския трафик.

А организаторите бяха избрали Берлин и околностите, за да направят европейския тест драйв на модела, взимайки предвид това, че градът е известен със своя културен и нощен живот, привличащ младите хора така, както Kia се надява да привлича тях със Stonic. Мислех си, че София е царството на дюнера, но съм се лъгал, дълбоко. Берлин е завладян от дюнерджийници. Признавам си, този факт остави горчивина у мен, но пък също така трябва да признаят, че дюнерът е наистина страхотен, нищо общо със софийския.

Пътното поведение на Kia остави много приятно впечатление. Бях изненадан да открия, че Stonic е забавен малък автомобил за управление. За да се намали отрицателното въздействие на по-голямата височина, инженерите са втвърдили окачването, но може би една идея в повече. Дори и по немските пътища неравностите се усещат, което в един момент ме накара да се чувствам като в хотхеч. Но с тази разлика, че Stonic не се държи като такъв.

Range Rover Velar се класира директно за финала на най-престижния турнир (тест драйв)

Opel Crossland е X(екс)-тра привлекателен (тест драйв)

Volvo XC60 е новото мерило в класа (тест драйв)

„Роуг 1: История от Междуконтинентални войни” на борда на X-Trail (тест драйв)

Обяснението за тази твърда возия си давам, след като стигам на изоставено летище, построено от човека с малките мустачки през 1937 г., използвано в последствие от руснаците, а сега осигуряващо идеални условия за тест в контролирана среда и допир до близкото минало на Берлин.

Там си спомням думите от презентацията предишната вечер, на която получавам отговор, че конкурент на Stonic е лидерът на пазара Captur. Представителите на Kia изброяват още няколко модела на отделни пазари, но в края казват нещо, което тогава приех с насмешка: „Целта, естествено, е Captur. Но нашият бенчмарк, по който се мерим, е Mazda CX-3.” Подсмихнах се и изключих това дръзко решение, защото и за мен като пътно поведение CX-3 е еталон в сегмента.

Но на полигона инструкторите бяха подредили един интересен слалом. Целта бе трасето да се мине с възможно най-висока скорост, за възможно най-кратко време. Инструкторът до мен ми прави демонстрация и вече нямам търпение да седна на неговото място. Ха, тази кола, която по принцип не е направена за такова динамично шофиране, стои изключително добре в изписаните с конуси завои. Редувам „вратите” с 50 до 60 км/ч, втора, максимум трета предавка… Stonic може да се мери с отличниците и отново ме изненада по най-приятния начин.

Няма да ви лъжа, моделът си има и своите минуси. Като най-сериозен оценявам твърдата пластмаса в интериора, с която е трябвало да се гони по-ниска цена. Но пък отново двуцветното изпълнение на интериора и най-вече атрактивната и минималистична централна конзола ме карат да преглътна по-твърдата пластмаса.

Три са бензиновите и един дизелов (1,6 л) двигатели. Последният ми даде 5,7 л/100 км разход при доста разумно каране (с изключение на факта, че на немския аутобан постигнах по-висока от максималните 175 км/ч), което не ме очарова. Атмосферните 1,25-и 1,4-литрови бензинови мотори запълват гамата, в която аз откроявам 1,0-литровият турбо мотор. Той предлага наистина добри показатели, отлична гъвкавост и звук, който харесах, а неспециалистите дори няма да разберат, че карат 3-цилиндров мотор. Всички агрегати се предлагат с механична скоростна кутия, но от 2018 г. за 1,0-литровия мотор ще се предлага 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител, която в момента инженерите калибрират.

В продажби Kia Stonic ще влезе към края на 2017 г., а в нейна полза ще се „изкаже” и ценовата листа. По нея базовият модел на Stonic е с 1800 лв. по-евтина от базовото Renault Captur. С около 2000 лв. е по-евтин и базовият Stonic с дизелов агрегат спрямо същия дизел при Captur.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Kia Stonic 1,0 T-GDI

Размери

Дължина, мм: 4140

Широчина, мм: 1760

Височина, мм: 1520

Междуосие, мм: 2580

Тегло, кг: 1185

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 172 при 1500-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 184

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,3

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 30 980

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 10 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 33 минути

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 45 минути

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 52 минути

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 52 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 1 час

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 1 час

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 час

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 1 час

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването