Kia EV6 държи на мушка луксозните електромобили (тест драйв)
STOP&GO: 800-волтовата архитектура означава, че EV6 може да зареди батерията си от 10 до 80% за само 18 минути (на зарядна станция с мощност 350 kW).   
Източник: CarMarket.bg
0

Н ито ще сгреша, нито ще преувелича като кажа, че EV6 е един от най-добрите електромобили на пазара. При това говоря за масов производител, чийто модел кара някои производители на премиум автомобили да изглеждат със стъпка-две по-назад в развитието си.

Качен върху специално създадената за целта платформа E-GMP (използвана и от брат’чеда Hyundai Ioniq 5), EV6 има за цел да продължи делото на Stinger, доказвайки, че компанията може да танцува на дансинга на исторически по-луксозни марки. И докато конвенционалният Stinger демонстрираше умения като класически грандтурер, то новото време налага и нов подход в прехода към електрификация на автопарка.

Зад волана на Kia EV6

Този подход е дързък и като дизайн, и като технология. Трябва да кажа, че дизайнът определено е поляризиращ. На живо обаче (освен че вече придобиваш реална представа колко голям в действителност е този автомобил) EV6 изглежда много по-атрактивно. В него се откриват дизайн елементи от кросоувър, има аеродинамична предница на седан, задница на хечбек, скосен покрив на купе и агресивни детайли на спортен автомобил.

STOP&GO: В дизайна на EV6 се откриват елементи от кросоувър, има аеродинамична предница на седан, задница на хечбек, скосен покрив на купе и агресивни детайли на спортен автомобил.
STOP&GO: В дизайна на EV6 се откриват елементи от кросоувър, има аеродинамична предница на седан, задница на хечбек, скосен покрив на купе и агресивни детайли на спортен автомобил. Източник: CarMarket.bg

Макар на снимки да изглежда като голям хечбек, в действителност EV6 е с дължината и широчината на Audi Q5. Предницата е позната и от други модели на Kia, но отличителните характеристики са страничната линия и странната задница с голям спойлер. Това, независимо дали ви допада или не, откроява EV6 в трафика.

С това първата задача е изпълнена: да бъде забелязан. За щастие е и проектиран така, че да носи удоволствие, когато седнеш зад волана му. Но първо малко технология.

Цели 5 са версиите, между които може да избира клиентът. Със задно предаване (един електромотор) са версиите с мощност 125 и 168 kW. Първата е оборудвана с батерията с капацитет 58 kWh, втората с капацитет 77,4 kWh.

STOP&GO: Пакетът Premium (кожен салон  седалки във Vegan кога, амбиентно осветление, вентилирани седалки) струва 800 лв. в ниво Executive, 4200 при GT-Line.
STOP&GO: Пакетът Premium (кожен салон – седалки във Vegan кога, амбиентно осветление, вентилирани седалки) струва 800 лв. в ниво Executive, 4200 при GT-Line. Източник: CarMarket.bg

Три са версиите с два електромотора и задвижване на четирите колела: с мощност 173, 239 и 430 kW. Първата е с малката батерия, а другите две – с голямата.

Въображението логично пленява e-GT със своите 585 к.с. и 740 Нм, която предлага ускорение до 100 км/ч за… 3,5 секунди! Ускоряваща за 3,5 секунди Kia, правилно сте разбрали. Това е с 0,2 секунди по-бавно от ускорението на Audi RS e-tron GT с неговите 598 к.с. и 830 Нм. Базовата му цена е 280 000 лв., докато цената на тази конкретна Kia e 162 400 лв.

Споменавам тези факти само за да ви стане ясно какво е направил един масов производител. Това привлича хората в шоурумовете, където, след като им бъде обяснено какво виждат и с кой може да се сравни, продавач и купувач логично преминават към останалите версии. И ако купувачът е от логично мислещите хора, които се вълнуват най-вече от пробега, а не толкова от наложеното от Tesla мислене за лудо ускорение, той ще избере именно версията, която тествам аз.

STOP&GO: Пакетът Sound включва аудио система Meridian с 9 тонколони и външен усилвател. Цената му е 2600 лв. за ниво Executive, в следващите две нива е в стандартното оборудване.
STOP&GO: Пакетът Sound включва аудио система Meridian с 9 тонколони и външен усилвател. Цената му е 2600 лв. за ниво Executive, в следващите две нива е в стандартното оборудване. Източник: CarMarket.bg

Става въпрос за втората по мощност модификация, но и тази с най-висок пробег до 528 км: задно предаване, 228 к.с., 350 Нм, 77,4 kWh батерия. Второто ниво на оборудване (Executive) струва 121 900 лв. с ДДС. Срещу допълнителни 7000 лв. може да изберете и версията с 325 к.с. с два електромотора и пробег малко над 500 км.

И за да не създаде цената основна тема за разговор, нека е ясно едно: Porsche, Kia и Hyundai са единствените производители в Европа, които предлагат своите електромобили на 800-волтова архитектура. Това значи много бързо зареждане. Ако сте на зор (и намерите станция с мощност 240 kW), EV6 може да се зареди от 10 до 80% за 18 минути.

Източник: CarMarket.bg

Но Kia EV6 не е само батерия и електромотор, това е електромобил, който се различава от някои свои събратя заради факта, че създава удоволствие по време на шофиране. А това го могат не много представители, без тук да включваме коли с ненормални цени и динамични параметри.

Истината е, че самите електромобили се промениха и вече, за разлика от началото, когато особено важно бе ускорението, сега значение имат други характеристики. В този случай имаме много директно кормилно управление и отличен контрол на наклона на каросерията – в контекста на теглото от почти 2 тона.

Целия тест драйв на Kia EV6 може да прочетете на автомобилния сайт CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 13 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 19 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 30 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател