16

П роучването Mobility Confidence Index Study на J.D. Power показва, че повечето хора се нуждаят от повече убеждения относно надеждността на автономните технологии и е-колите. То е проведено между над 5000 клиента.

Крайната оценка на индекса за автономни автомобили е едва 36 от 100 точки. Отчасти това се дължи на факта, че хората се заявили, че не биха се чувствали комфортно да се возят в автономен автомобил, като се страхуват и да споделят пътя с автономни превозни средства. Това неудобство произлиза от недоверието в технологиите, тъй като 71% от клиентите са били притеснени от възможни технически проблеми. 57% от респондентите се опасяват, че автомобилът им може да бъде хакнат, докато 55% се притесняват от законовите проблеми, които биха могли да възникнат след катастрофа.

Положителната страна на темата автономност се крие във факта, че горните притеснения може да се дължат на недобра осведоменост по темата. 66% от респондентите заявяват, че „знаят малко или нищо за автономните автомобили.”

Малко по-розово е положението при електрическите автомобили, като тук индексът е 55 от 100 възможни точки. Макар клиентите да одобряват екологичната страна на темата за е-колите, много от тях заявяват, че вероятно не биха закупили е-кола, като се съмняват в надеждността им спрямо надеждността на конвенционален автомобил с ДВГ. Клиентите се притесняват още от липсата на зарядна инфраструктура и все още ниския пробег.

По тези притеснения се работи усилено. Автомобилните компании влагат отромни средства за изграждане на зарядна инфраструктура, а повечето електромобили вече предлагат реален пробег от над 300 и повече километра. Компаниите представят е-коли, които се зареждат по-бързо, а това е много важно, тъй като 74% от хората отговарят, че биха чакали 30 минути за зареждане на батерията, който заряд да им стигне за изминаване на около 300 км.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Това е аналогът на Tesla при електрическите скутери

И Варшава залага на „зеления” транспорт

Класация на страните с най-евтин (и скъп) бензин/дизел в Европа

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@