1

Apple от няколко години работи по проект за автономни автомобили. Той е известен с името Project Titan, като има тежка история с множество промени на фокуса, временни спирания, различни цели и др. Въпреки всичко това компанията все още работи и тества автономни автомобили, като Apple описва проекта като фокусиран върху "автономни системи", съобщава The Verge.

Автономни коли: Waymo е лидер, а Uber и Apple са в дъното

Информацията идва от доброволен, но все пак задължителен доклад на компанията към американската Национална администрация по безопасността на трафика. Тя изисква доклади за автономните проекти на компаниите, но те са смятани за добровлни, защото реално няма никакви изисквания какво да пише в тях и фирмите са свободни да разкриват колкото и каквото искат.

Apple се възползва от това, като не дава особено много подробности за проекта си. Въпреки това тя го описва като фокусиран върху "автономни системи".

Apple разработва "майката на изкуствения интелект"

"Инвестираме усилено в изучаването на машинното обучение и автоматизация и сме развълнувани от потенциала на автоматизираните системи в много сфери, включително транспорта", пише компанията. Тя потвърждава, че тества автономни коли, но на затворено, частно трасе. Провежда и компютърни симулации. За момента компанията няма автономни автомобили по обществените пътища.

Става ясно още, че Apple е увеличила навъртяните тестови километри, като те са почти 130 000 за периода от април 2017 г. до ноември 2018 г. Това все още е далеч от компании с по-големи амбиции като дъщерната фирма на Google Waymo, която има милиони тестови километри, но и доста по-голям опит.

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Apple за сега не планира реално да пуска свой автономен автомобил. Вместо това компанията иска да се насочи към технологията, която други подобни коли да използват. Тя иска да раработва системи за сигурност, изкуствен интелект, който да подобрява прецизността на самоуправляващите се коли и др. В типичния си стил, в доклада Apple описва проекта си като "най-амбициозният проетк за машинно обучение някога". Въпреки това, тя запазва подробностите за него в тайна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@