Училището в XXI в.: Закъде без нови технологии?
Източник: Jumpido
10

„Не може вече от 15 години да сме в XXI в. и да обучаваме с тебешир. Ако вкараш технологиите по смислен начин и с правилното дозиране в класната стая, това може само да помогне“, казва Кирил Русев, един от основателите на „Джъмпидо“ (Jumpido).

С него разговаряме именно за новите технологии и училището. От доста години той е един от хората, които имат съвсем преки наблюдения върху този въпрос. 

През 2009 г. заедно с трима приятели започват да разработват

платформата „Енвижън“ (Envision), която позволява на учениците да участват повече в работата в клас.

От миналата година екипът е фокусиран върху новия проект – „Джъмпидо“, който пък позволява на учениците, най-вече в началните класове, да учат, докато играят и се движат в клас. 

„Всяко едно дете на три години вече се оправя със смартфон. По-големите отиват с познанието на подобна технология в класната стая, а ги караме да гледат как един човек пише нещо по някаква дъска. Ако децата се изкарат от средата, в която им е интересно, ще загубят интерес и към училище. 

Сега е моментът технологиите да влязат в училищата и учителите да започват да свикват с тях.

Защото най-важното нещо в една стая е именно учителят – технологиите няма да направят лошия учител добър“, подчертава Кирил и разказва за работата си в тази посока – намирането на пресечната точка между правилното количество нови технологии и конвенционалното обучение в клас. 

„С „Енвижън“ искахме

да накараме всички ученици в класната стая да са активни, а не просто да слушат.

За целта чисто технологично ни трябва само един компютър, един проектор и мишки за децата, заедно с нашата платформа. Децата си стоят по чиновете и с помощта на една безжична мишка участват в общото занимание, което се случва на екрана. Всяко дете си има свой курсор, който управлява – да речем слонче, снежен човек и пр. Да речем, че сме в урока за Васил Левски – учителят може да покаже карта на България и да ги пита къде е роден Апостолът – а децата да трябва да кликнат на мястото. Така децата са активни и тяхното отношение се променя много“, обяснява Кирил. 

По този начин и контролът на учителя върху това кой какво е разбрал не е формален – досега обикновено е бил само в края на урока, и то само с няколко въпроса към няколко деца: „Иванчо, какво разбра, Марийке, какво разбра?“ „Има и обратния проблем – учителите са наясно кои деца са внимавали и знаят, така че не ги вдигат. Имали сме такива случаи, като сме питали децата какво им харесва и какво не с тая система – едно дете ми каза, че него никога не го вдигали, пък сега ще може да покаже колко много знае“, споделя още Кирил.  

„Енвижън“ събира цялата информация за това, което се е случило в класната стая и я дава на учителя. И може да се прави анализ – на постиженията на всеки ученик, кои са били най-трудните въпроси за децата и пр. 

„Имах щастието да имам много пряк достъп със учителите и класовете. Децата са много искрени и си казват, каквото си мислят. В момента, в който влизаш в една класна стая и те разберат, че това е „баткото с мишките“, скачат и те „нападат“...

Класната стая със сигурност изглежда много по-различна. И особено първите часове са много емоционални“,

казва той. 

В момента „Енвижън“ се използва от около 20% от училищата с начален курс на преподаване у нас. От 2013 г. обаче създателите на платформата имат нов проект - „Джъмпидо“, за който имат още по-големи цели. Ако в „Енвижън“ идеята е децата да са активни в клас,

в „Джъмпидо“ има и още едно измерение – физическото.

На децата не само е позволено да се движат в класната стая, а са насърчавани да го правят – контролирано и под формата на игра, все пак. 

„Джъмпидо“ са серия образователни игри, които покриват учебното съдържание по математика от I до IV клас. В тях има вградено съдържание по ключови теми – събиране и изваждане, дроби, отрицателни числа и пр. Съдържанието е адаптиращо се – верните отговори утежняват играта, докато грешните я правят по-лесна, така че, ако някое дете се справя много добре с игрите, да не губи лесно интерес, както и обратното – ако някой дете има известни пропуски, да не се обезсърчи заради това, че не може да реши една задача. 

Игрите се играят с движение на тялото –

например съществува игра с балони, при която децата управляват виртуален мерник и като работят в екип, и трябва да спукат правилните балони. При друга със замахване във въздуха подреждат правилно или неправилно решени задачи. 

Една от любимите игри на децата, особено на момчетата, е футболът – затова има и футбол – децата клякат и скачат, за да отговарят на въпросите, управлявайки футболна топка на екрана. Ако участникът е отговорил правилно, рита топката и тя влиза във вратата.

Източник: Jumpido

Има и игри и за деца, които са по-спокойни деца, игри за работа в екип, игри, в които няма ограничение на времето и децата могат да мислят. 

Основна част от системата е сензорът за движение „Кинект“ –

устройство, което се продава от „Майкрософт“ на цена, съизмерима с тази на 20-ина безжични компютърни мишки. „Устройството работи като 3D камера и се включва към компютъра на учителя чрез обикновен USB порт. „Кинект“ предоставя сравнително ниска цена за тази технология. В противен случай биха били необходими няколко камери, разположени в различни ъгли на стаята. Именно чрез това устройство се засичат движенията на децата и те – подскачайки или размахвайки ръце, могат да контролират образователните игри“, обяснява Кирил.

„Много лесно се забелязва, когато си в класната стая, че децата учат най-добре, докато играят. Особено в началната степен на образование

те са изключително активни физически и още след като бие звънецът за междучасие, започват да тичат наляво-надясно...

Всеки го е виждал. Ние искахме да използваме тази енергия и заради това, когато „Майкрософт“ създаде „Кинект“ и обяви през 2012 г. програмата за ранен достъп до софтуера си, кандидатствахме. Имаше само 20 компании в целия сват, които бяха одобрени – ние бяхме единствената одобрена компания в Централна и Източна Европа, както и единствена в света, която се занимава с образователен продукт, свързан с този сензор. 

Така на следващата година основахме и отделна компания. Идеята ни беше да направим един проект, който да излезе извън границите на България. С „Нимеро“ (компанията, която произвежда системата „Енвижън“) започнахме без никакво финансиране, хванахме се четирима приятели и си казахме: нека да опитаме. И то се получи. Но нямахме 1 лв. външно финансиране и до ден днешен е така. 

Сега ни беше ясно, че за да излезеш извън България ти трябват ресурси – да направиш презентация, да се срещнеш с клиент, да направиш сайт, да подготвиш рекламни материали – за всичко, което ти трябва да поддържаш и намираш партньори, ти трябва ресурс“, казва още Кирил. 

„Джъмпидо“ обаче спечели доверието на един от фондовете за рискови инвестиции у нас и сега

гледа сериозно на експанзията си извън страната. 

„Започнахме с „Джъмпидо“ през 2013 г., днес вече имаме партньори в десетина държави, освен България. Цели 200 от общо около 300 партньори, с които работим, са от чужбина... 

Едно е да създадеш компания в България и да продаваш на домашния си пазар, съвсем различно е да се опиташ да правиш същото нещо в Холандия, Англия, Турция, Египет, САЩ, където и образователната среда е по-различна, и технологиите, с които работят, са по -различни. Но „Джъмпидо“ навсякъде се приема по един начин – децата страшно много го харесват“, казва Кирил.

Младата компания има пилотна програма с 15 училища в три различни щата в САЩ и

следващата крачка пред екипа е да създаде свой клон в Щатите. 

„Има логика да опитаме да създадем наш екип там, но е доста рисково, защото е свързано с много разходи. Това обаче би могло да донесе много голям ръст. Ще се фокусираме в най-важните за нас пазари, 300 училища са малко на фона на амбициите, които имаме. Искаме да стигнем поне до 1000 училища през 2015-та“, споделя Кирил плановете си новата година.  

Всъщност успехите им не закъсняват – вече спечелиха награда за стартираща компания на сп. „Форбс“, Кирил влезе в класацията „30 до 30“ на същото издание, както и в класацията „40 до 40“ на „Дарик“, а преди дни президентът Росен Плевнелиев награди младата компания с отличие за социална иновация. 

Участията им по международни изложения са многобройни – влязоха в челната десятка на иновациите в образованието в световен мащаб на едно подобно изложение, бяха класирани и в топ 5 на най-иновативните стартиращи компании в образователния сектор в Европа.

„Това показва, че вървим по правилния път.

Истинската печалба е, когато дойдеш в класната стая и видиш какво си направил.

Затова сме избрали и началното обучение, там чувството е по-различно – много хора може би правят по-успешни проекти от нас, но пък работата с деца означава, че работиш с бъдещето и дори и малко да си помогнал училището да им хареса повече, това те прави по-щастлив“, казва Кирил. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 56 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 4 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване