2

И ндийка обвинява мениджър на една от най-големите банки в страната, че я е измамил, като е изтеглил 160 млн. рупии (1,9 млн. долара) от сметката ѝ.

Швета Шарма разказва, че е превела пари в ICICI Bank от сметката си в САЩ, като е очаквала те да бъдат инвестирани в срочни депозити.

Но тя твърди, че служител на банката е създал "фалшиви сметки, подправил е подписа ѝ, извадил е дебитни карти и чекови книжки на нейно име", за да изтегли пари от сметките ѝ.

"Той ми даде фалшиви извлечения, създаде фалшив имейл идентификатор на мое име и манипулира мобилния ми номер в банковите записи, така че да не получавам никакви известия за теглене", казва тя.

Говорител на банката признава, че "наистина се е случила измама", но заявява, че ICICI "е банка с добра репутация, която държи трилиони рупии в депозити от милиони клиенти".

"Който и да е замесен, ще бъде наказан", добави той.

Шарма и съпругът ѝ, които се завръщат в Индия през 2016 г., след като живеят от десетилетия в САЩ и Хонконг, се запознават с банкера чрез приятел.

Тъй като лихвеният процент по банковите депозити в САЩ бил нищожен, той посъветвал Шарма да прехвърли парите си в Индия, където срочните депозити предлагали лихва от 5,5 до 6%.

По негов съвет тя открива сметка NRE, предназначена за индийци, които не пребивават в страната, след като посещава клон на ICICI в стария град Гуруграм близо до столицата Делхи, а през 2019 г. започва да превежда пари по нея от сметката си в САЩ.

"За период от четири години - от септември 2019 г. до декември 2023 г. - ние депозирахме в банката всичките си спестявания от около 135 млн. рупии", посочва тя и добавя, че "с лихвите сумата щеше да нарасне до над 160 млн. рупии".

Тя споделя, че никога не е подозирала, че нещо не е наред, защото управителят на клона "ми даваше надлежни разписки за всички депозити на канцеларски материали на банката, редовно ми изпращаше по имейл извлечения от сметката ми в ICICI и понякога дори идваше с папки с документи".

Измамата излиза наяве в началото на януари, когато нов служител в банката предлага на Шарма по-добра възвръщаемост на парите ѝ. Тогава тя открива, че всичките ѝ срочни депозити са изчезнали. По един от влоговете имало и овърдрафт от 25 млн. рупии.

"Съпругът ми и аз бяхме шокирани. Страдам от автоимунно заболяване и бях толкова травмирана, че цяла седмица не можех да стана от леглото. Животът ти се съсипва пред очите ти и не можеш да направиш нищо по въпроса", разказва тя.

Шарма казва, че е споделила цялата информация с банката и е провела няколко срещи с висши служители.

"На първата ни среща на 16 януари се срещнахме с регионалните и зоналните ръководители на банката и с ръководителя на отдела за вътрешна бдителност на банката, който беше долетял от Мумбай. Те ни казаха, че приемат, че вината е била тяхна, че този управител на клона ни е измамил. Те ни увериха, че ще получим обратно всичките си пари. Но първо, казаха, се нуждаят от моята помощ за идентифициране на измамни транзакции", обяснява тя.

Шарма и нейният екип от счетоводители са прекарали дни в преглеждане на извлеченията за последните четири години. След това счетоводителите ѝ седнали с екипа за бдителност, за да отбележат транзакциите, за които били "100% сигурни", че са измамни.

"Беше шокиращо да открия как парите са били изтеглени от сметката ми и къде са били похарчени", посочва тя.

Шарма казва, че въпреки уверенията на банката, че проблемът ще бъде решен в рамките на две седмици, повече от шест седмици по-късно тя все още чака да види част от парите си обратно.

Междувременно тя е изпратила писма до главния изпълнителен директор и до заместник-главния изпълнителен директор на ICICI и е подала жалби до централната банка на Индия и до крилото за икономически престъпления (EOW) на полицията в Делхи, което се занимава с финансови престъпления.

От банката съобщават, че са предложили да депозират 92,7 млн. рупии по сметката ѝ със залог до приключване на разследването.

Шарма обаче е отхвърлила предложението: "Това е много по-малко от 160-те милиона рупии, които ми дължат, а запорът на практика би означавал, че сметката ще бъде замразена, докато полицията не приключи случая, което може да отнеме години."

"Защо ме наказват без моя вина? Животът ми се обърна с главата надолу. Не мога да спя. Всеки ден сънувам кошмари", добавя тя.

Срикант Л., който ръководи Cashless Consumer, казва, че подобни случаи не са много чести и банките използват одити и проверки, за да гарантират, че такива неща не се случват. Но ако мениджърът на банката ви реши да ви измами, няма какво да направите, казва той.

"Тъй като той е бил управител на банката, тя е имала някакво скрито доверие в него. Но клиентите трябва да бъдат по-бдителни. Те трябва да следят изтичането на пари от сметката си по всяко време. Липсата на двойни проверки от страна на клиента може да доведе до такъв вид измама", допълва той.

Това е вторият път през този месец, в който ICICI bank попада в новините. По-рано този месец полицията в щата Раджастан съобщи, че управител на клон и негови помощници са мамили вложители с милиарди рупии в продължение на години, за да постигнат целите, поставени от банката.

Полицията съобщава, че те са теглили пари от сметките на клиентите и са ги използвали за откриване на нови разплащателни и спестовни сметки и за създаване на срочни депозити.

Говорителят на ICICI уточнява, че в този случай банката е действала бързо и е предприела действия срещу замесения мениджър. Той добавя, че никой от клиентите не е загубил пари.

В случая на Шарма той казва, че е "озадачаващо", че тя е останала "без да знае за тези транзакции и салда по сметката си през последните три години и едва наскоро е забелязала несъответствие в баланса по сметката си".

Банката "постоянно е изпращала информация за транзакциите на регистрирания ѝ мобилен номер и имейл", казва той и добавя, че "записите им показват, че уведомленията относно промени в данните за контакт са били изпращани на регистрираните ѝ в банката мобилен номер и имейл адрес".

Обвиняемият управител на клона "е отстранен от длъжност в очакване на разследването", посочва той и добавя: "Ние също бяхме измамени".

"Подадохме жалба и в EOW и трябва да изчакаме, докато приключи полицейското разследване. Тя ще получи обратно всичките си пари, заедно с лихвите, след като се докаже, че твърденията ѝ са верни. Но за съжаление, тя трябва да изчака", уточнява той.

Би Би Си не успя да се свърже с управителя за коментар.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 2 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 17 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 18 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 18 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 18 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи