4

Б ританският писател от японски произход Кадзуо Ишигуро е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература.

Романите му „с голяма емоционална сила разкриват бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света”, гласи аргументацията на Шведската академия, раздаваща наградите.

Нобеловите лауреати, които обърнаха гръб на мира

Проклятието и поличбата на Нобеловата награда за мир

В произведенията си той често разсъждава върху въпросите на паметта, времето и самозаблудите.

Той е роден на 8 ноември 1954г. в Япония, но още когато е на 5 се пренася да живее във Великобритания с родителите си.

Първата му книга „Още веднъж в Нагасаки” излиза през 1982. В нея и в „Художник на изменчивия свят” (1986) действието се развива в японския град, поразен от американска атомна бомба в края на Втората световна война.

Той има общо осем романа, а най-известният му роман е „Остатъците от деня” от 1989, който няколко години по-късно е екранизиран, а главната роля се играе от Антъни Хопкинс.

„Творбите на Ишигуро са белязани от предпазливо сдържан начин на изразяване, независим от случващите се събития“, гласи още съобщението на Академията.

Японският британец пише още разкази, пиеси и сценарии за киното и телевизията. Творбите му са издавани на десетки езици, включително на български. 

„Помислих си, че в ерата на фалшивите новини е станала някаква грешка”, описва първоначалната си реакция на новината за Нобеловата награда самият писател пред Би Би Си.

„Това е огромна чест, най-вече защото означава, че съм по стъпките на велики автори”, допълва той.

Знакови носители на отличието за последното десетилетие са американския поет и музикант Боб Дилън, руската дисидентка Светлана Алексиевич, Алис Мънро, Марио Варгас Льоса и други.

През годините шведската академия награждава редица влиятелни автори като Гюнтер Грас, Габриел Гарсия Маркес, Хайнрих Бьол, Александър Солженицин, Самюел Бекет, Жан-Пол Сартр, Джон Стайнбек, Иво Андрич, Албер Камю, Ърнест Хемингуей и много други.

Заедно с Нобеловите награди в другите категории, отличието за литература се връчва от 1901г. насам.

В рамките на тази седмица бяха обявени тазгодишните му носители за химия, физика и медицина. Утре ще бъде връчена и наградата за мир, а в понеделник тази за икономика.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@