Вижте големите победители и губещи през 2017
Източник: netinfo
8

О стават броени дни до края на 2017. Без съмнение много динамична и тревожна в международен план. Много от кризите не намериха решение, не липсваха и нови сътресения. Но кои се оказаха големите победители и големите губещи след всички политически бури. Списание Politico направи класация на най-емблематичните от тях.

2017-а – годината, в която рухна халифатът

Победителите

Еманюел Макрон

Източник: Getty Images/Guliver

"Макрон-манията" разбуни политическия елит на Европа през 2017 г., а френските гласоподаватели яхнаха вълната. Първият знак, че Емануел Макрон би могъл да възпламени нов революционен пламък във Франция беше, че обедини гласоподавателите около себе си, точно както го направи Доналд Тръмп. Макрон спази предизборното си обещание да създаде партийно движение от нулата и да стигне до Елисейския дворец преди да навърши 40.

Макрон - либералният Тръмп

Подпомогнат от недостатъците на предшественика си Франсоа Оланд и скандалите около конкурентите си - Франсоа Фийон и Марин Льо Пен, той пое контрола над френския парламент и застана начело на реформата в Европейския съюз.

Себастиан Куртц

Източник: ЕПА/БГНЕС

Всичко, което Макрон може да направи, Себастиан Кур го направи в по-млада възраст. Докато много от мечтите на 31-годишните се свеждат до ипотека, брак или дете, Куртц постигна повече. Той стана председател на Австрийската народна партия, спечели изборите и в крайна сметка стана министър-председател като коледен подарък.

Детското лице на крайното дясно или нов консерватизъм

Възможно ли е той да вдигне Австрия от сегашния й статут в Европейския съвет като кученцето  на Германия? Може ли да стане модел за други десни лидери, надявайки се да отблъснат популистките вълни? Всички възможности са пред него.

Сесилия Малстрьом

Източник: ЕПА/БГНЕС

С амбициите на Обединеното кралство за "Глобална Англия", маркиращи всяка сделка за „Брекзит“  и оттеглянето на САЩ като фактор е глобалната търговия, европейският комисар по търговията пое ролята на лидер в световната търговия. Тя завърши мега-сделките с Канада и Япония, и е близо до най-голямата сделка, сключвана някога с търговския блок на Латинска Америка, известна като Меркосур, скоро ще започне преговори с Австралия и Нова Зеландия през 2018 г.

Андрей Бабиш

Източник: ЕПА/БГНЕС

Между политическата власт и присъдата може да има много тънка разлика – вземете пример от Силвио Берлускони. Бабиш върви успешно по същия път въпреки усилията да бъде осъден за борба с евросредства. Милиардерът е новият чешки министър-председател.

Милиардерът Бабиш спечели изборите в Чехия

Той променя баланса на властта на ЕС на няколко фронта: като осмият либерален лидер той сега дава на политическата група на АЛДЕ равностоен фактор в Европейския съвет а като евроскептик той наклонява Вишеградската група от конструктивен към обструктивен подход към Брюксел.

Лео Варадкар

Млад гей от ирландско-индийско произход Варадкар никога не се е сблъсквал с избори като кандидат, който да води страната. Неговата успешна маневра за "Брекзит" постави Ирландия в центъра на най-трудното предизвикателство на ЕС, само седмици след като загуби министър-председателя си  в шумен скандал и отправи недоверие към опозицията "Фиана Файл", за която разчита за доверието.

Доналд Тръмп

Източник: ЕПА/БГНЕС

Опонентите му се опитваха да го саботират през цялата първа година на управлението му.

Голямата реформа на Тръмп мина през Сената

Въпреки всичките скандали и изненадващи ходове, Тръмп запази лоялността на своето ядро, натрупа консервативни назначения в съда и доминира в новините с последователност, с която друг съвременен президент не може да се похвали.

Високоскоростни влакове „Талис“

След като Амстердам и Париж спечелиха правото да бъдат домакини съответно на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския банков орган след "Брекзит", високоскоростната железопътна услуга, която свързва двата града чрез Брюксел - никога не е имала такива добри перспективи за бизнес пътувания.

Губещи

Карлес Пучдемон

Източник: ЕПА/БГНЕС

Oт местен журналист до премиер на автономната област и център на световното внимание между септември и октомври, когато се  опита да обяви независимостта на Каталуния.

Пучдемон се предаде на белгийските власти

Сцените на насилието в избирателните урни може да шокираха света, но Мадрид успя да гарантира, че резултатите не могат да бъдат признати. Може би се е представил добре на последните регионални избори, след като е загубил работата си и е избягал в Брюксел, но като приключи годината, все още не е ясно дали може да се върне в страната си.

Мариано Рахой

Източник: Getty Images/Guliver

Каталунските регионални избори може да нямат ясен победител. Но няма съмнение кой пострада най-много. Испанският премиер е губещият три пъти. Той не само загуби хазарта си, но не успя да се справи проблема с Каталуния чрез предстоящите избори в областта, които дадоха на сепаратистите друго абсолютно мнозинство; партията, която получи най-много гласове, беше негов съперник в центъра-дясно.

Мадрид разпуска каталунското правителство, иска предсрочни избори

Междувременно, партията на Раджой пострада след като представителите й в регионалния парламент спаднаха от единадесет на трима.

Ангела Меркел

Ангела Меркел
Ангела Меркел Източник: ЕПА/БГНЕС

Либералната алтернатива на Тръмп; лидерът на свободния свят; Кралицата на Европа; Човек на годината на списание „Тайм“. Има малко признания, които се появиха за германския канцлер Меркел, но любовта от гласоподавателите беше недостатъчна на националните избори през септември. Нейната партия завърши на първо място, но с драматично намаляване на гласовете, оставена да формира голяма коалиция с нежеланите социалдемократи.

Ерата "Меркел" може би свърши

Тереза Мей

Източник: ЕПА/БГНЕС

Никога досега толкова политически потенциал не е бил загубван в толкова малко лоши политически решения. Лидерът, който обеща "силно и стабилно" правителство, постигна всичко друго, но не и това. Преговарящите за „Брекзит“ от страна от ЕС, винаги оставаха една крачка напред.

Няма сделка за Брекзит, поне няколко кризи заплашват Мей

Ежеседмично кабинетът й е замесен в публични хватки. За политическо оцеляване, може да разчита на гласовете на юнионистката партия на Северна Ирландия, която е ненадежден съюзник. Докато приключи годината, която получи аплодисменти от колегите си от европейските лидери за оцеляването на всичко това, повечето биха казали, че 2018 може да тръгне само нагоре за нея.

Мартин Шулц

Шулц стартира годината като президент на Европейския парламент – една от трите най-важни институции на ЕС. Почувствал по-големите политически възможности у дома в Германия, собственикът на книжарница, превърнал се в социалистически лидер, напусна Брюксел и пое ролята на претендент на партията на Меркел.

Лидерът на ГСДП Шулц иска Съединени европейски щати до 2025 г.

След кратък меден месец с избиратели Шулц продължи да дава най-лошия национален избор на партията си. Той все още може да извлече дивиденти ot коалиционни разговори през poslednite месеци, но през 2017 г. неговият импулс беше в една посока: надолу.

Централна и Източна Европа

Словакия със сигурност. Но малката централноевропейска страна е идеалният пример за това как най-новите членове на ЕС са видели перспективите да избледняват, докато френско-германската ос се разширява във вакуума на Брекзит, а нарастващият национализъм в региона се изпълнява от призивите за многофункционална Европа.

Мигрантите скараха евролидерите

Братислава се включи в битката да домакинства  на Европейската агенция по лекарствата, само, за да бъде изпреварена от Амстердам. След това неговият финансов министър се хвърли в надпреварата за лидерството на Еврогрупата, само за да бъде отхвърлен.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 1 час

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 3 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 3 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 3 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 4 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 4 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 4 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 4 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 5 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 5 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 5 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 5 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 5 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър