1

У чениците в едно виетнамско село правят неимоверни усилия, за да отидат на училище.

За да бъдат в час, децата влизат в найлонов чувал, после жител на селото ги пренася през бурните и опасни води на реката до другия бряг, където обаче ги очакват 15 километра от хлъзгави горски пътища до училище. 

Рискът от този начин на придвижването през реката е голям, но децата знаят, че ако искат да избягат от бедността в малкото си село, те трябва да учат. 

Около 50 ученици от Huoi Ha, в провинция Dien Bien Phu, ходят на училище по този начин през дъждовния сезон във Виетнам. През по-голямата част от годината местните жители си правят бамбукови мостове и салове, за да преминават през реката в района на селото, но през дъждовния период от годината тези плавателни средства се оказват твърде слаби, за да устоят на бурната вода.

Това е моментът,  в който жителите стават креативни.

Според виетнамския сайт VOV децата се страхуват, но остават решителни, докато притеснени чакат своя ред на опашката. Преминаването е изключително опасно, защото само една малка грешка може да се окаже пагубна.

А прекосяването на реката е само част от пътя до училище. След това децата трябва да извървят пеша 15 километра от хлъзгави горски пътища. 

Кадрите, заснети от виетнамския сайт, са предизвикали властта да реши да обърне внимание на проблема в отдалечения регион на страната. Транспортният министър е поел инициативата въпросът да бъде разгледан от всички административни нива.

Докато това се случи обаче у местните остава надеждата и чакането държавата да реши да инвестира средства в мостове, така че хората да преминават удобно, а децата спокойни да ходят на училище.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@