0

П редставете си, че е необходимо да посветите повече от десетилетие, за да овладеете всяка мимика, изражение, трепет и мускул от глава до пети, за да разкажете една история в танц. 

Именно това правят танцьорите на "катакали", танц от щата Керала, Южна Индия, като сценичните им костюми тежат няколко килограма, а гримът изисква часове. 

Но не е необходимо да отидете до Индия, за да видите този невероятен танц за борбата на доброто и злото. 

Следващата седмица в Борисовата градина ще се проведе фестивала "Магията на Изтока", където ще можете да видите на живо танца "катакали". 

Освен на екзотика от Индия, ще можете да се насладите и на традиционна мода от Виетнам. 

Виетнамско дамско облекло Ао-зай
Виетнамско дамско облекло Ао-зай Източник: Марта Радева,

Звуците на облаците

Традиционна корейска музика
Традиционна корейска музика Източник: Марта Радева,

За да се запознаем с традициите на Южна Корея, можем да видим фолклорната група „Со Йънг Самулнори", които ще ни запознаят с ритуалите за плодородие и благодат.

Смята се, че всеки от инструментите, с които се изпълнява музиката, въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: джанггу (барабан във формата на пясъчен часовник) напомня дъжда, куенггуари (по-малък гонг) – гръмотевицата, джинг (по-голям гонг) – шума на вятъра, а бук (цилиндричен барабан) – звуците на облаците. 

Вечният танц

Баронг, кралят на духовете и кралицата на злите сили, Рангда не спират танца си, който е вечната битка между доброто и злото. 

Баронг-Рангда
Баронг-Рангда Източник: Марта Радева,

Сценично изкуство, водещо началото си от балийската митология ще ни покаже костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти

Жителите и гостите на столицата ще могат да се вдъхновят от Изтока и да направят малка обиколка на Азия в Брисовата градина на 15 юни. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@