22

И зползването на ядрено оръжие за спиране на урагани не е добра идея, съобщи американската метеорологична агенция след информации, че президентът Доналд Тръмп е поискал да се проучи този вариант за справяне с бедствията.

Уебсайтът „Axios” съобщи, че Тръмп е попитал няколко висши служители в националната сигурност за възможностите за използване на ядрените оръжия срещу гигантските бури.

От Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) коментираха, че резултатите ще бъдат „пагубни”. В последствие Тръмп отрече да е правил такива предложения, но думите му бяха посрещнати с недоверие.

Ураганите обикновено засягат източното крайбрежие на САЩ и често причиняват сериозни щети. Това съвсем не е първият път, когато се обсъжда идеята за спиране на бедствията с ядрени оръжия.

Според източниците на „Axios” Тръмп е попитал дали не може да се хвърли атомна бомба в окото на бурята, за да се предотврати бедствието на сушата.

Учените обаче са категорични, че подобно действие може да няма никакъв ефект върху силата на урагана, но за сметка на това радиоактивните частици бързо ще бъдат разнесени от ветровете.

От NOAA посочват, че за да се повлияе на ураган е необходимо огромно количество енергия. Толкова голяма буря отделя топлина еквивалентна на взривяване на 10-мегатонна ядрена бомба на всеки 20 минути.

Наистина кинетичната енергия при ядрен взрив е огромна и близка до тази на ураган, но за да има ефект и да спре бурята, тя трябва да бъде фокусирана на точното място, което е изключително сложна задача.

Дори „атакуването” на зоните с ниско атмосферно налягане, в които се зараждат ураганите, би било неефективно. Реално в Атлантическия океан се формират около 80 такива зони годишно, но само няколко от тях се превръщат в урагани и няма начин да се предвиди кои точно.

Идеята за бомбардиране на ураганите съществува още от 50-те години на миналия век. През 1961 г. това дори е предложено от Франсис Ричълдърфер, тогава директор на метеорологичната агенция на САЩ. По-късно, с научаване на повече за ядрените оръжия и ураганите, идеята е категорично отхвърлена от учените.

NOAA предупреди, че очаква до края на годината между 10 и 17 силни бури по източното крайбрежие на САЩ, от които 5-9 ще прераснат в урагани.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@