2

М ътната вода нежно докосвала брега на река Северн, където тялото на Кристина Кетълуел, облечено в пижама на цветя, е открито, плаващо с лице надолу.

Разследващите са категорични, че жената е била вече мъртва, когато пламъци са избухнали във вилата, на метри нагоре по хълма, в която младоженката е прекарвала медения си месец. По тялото ѝ няма следи от изгаряне или насилие, показват резултатите от аутопсията на тялото.

Разследването на смъртта на 22-годишната Кристина е объркваща история за бягство, застрахователни полици, любовен триъгълник, самоубийствени писма и убийство.

Какво се случи с Осемдневната булка?

Във фаталната вечер на 20 май 1947 година, съпругът на Кристина – Джак Кетълуел-ветеран от войната, и неговият приятел Роналд Бари, се измъкват живи от горящата вила. Сега, близо 80 години по-късно смъртта на „Осемдневната булка” в Торонто е част от фолклора на Севърн Фолс и потиснат спомен за живите членове на фамилия Кетълуел, които десетилетия са пазили зловещата семейна история. 

„Беше просто като врата, отваряща се към друг свят...Често се чудех защо това е строго секретно”, казва Ричард Кетълуел, син а Джак, който се жени повторно, три години след инцидента с осемдневния си брак.

„Наричам го нашия Джон Кенеди. Неразгадана мистерия. Какво ли наистина се е случило?”, чуди се Шарън, втората съпруга на Джак.

Началото на мистерията

Всичко започва с тайната сватба на Джак и Кристина на 12 май 1947 година, която идва след подозрително двуседмично изчезване на бъдещата булка от семейния ѝ дом.

Бащата на Кристина, полски емигрант, бил категорично против брака ѝ с Джак, тъй като той не бил римокатолик.

Допълнителна мистерия в историята добавя присъствието на мястото на инцидента на Роналд Бари, най-добър приятел на Джак.

„Когато Джак и Кристина се ожениха, решихме, че е много странно, че Бари отиде с тях на медения месец. Това ни накара да се чудим дали Рони също е влюбен в Кристина”, казва сестра ѝ Хелън Мокон.

Бари, известен преди като Рони Сиуфо, пристига в Канада от Северна Италия и се опитва да развие строителен и застрахователен бизнес, но без успех.

28-годишният професионален балетен танцьор притежава вила в Севърн Фолс, на около 40 километра северно от Орилия, Онтарио, където по-късно щял да се присъедини към младоженците за техния меден месец.

Първоначално младоженците прекарват няколко дни в апартамент в Торонто с Бари, преди да се премесят в къщата, на 17 май 1947 година.

Само 3 дни по-късно ще бъде открито безжизненото тяло на Кристина.

Драматичното разследване на нейната смърт започва почти месец по-късно, на 19 юни и привлича огромна тълпа хора в съда в Брейсбридж, Онтарио.

Интересът е заради широкото медийно отразяване, случаят е поместен по първите страници на Toronto Daily Star, а почитатели се редят на опашка, за да получат автографи от двамата оцелели при пожара мъже Роналд и Джак.

Още в самото начало разследването се фокусира върху странното присъствие на Роналд Бари.

„Лъжец от най-явния вид, чиято зловеща фигура прониква в цялата тази трагедия, но чиято цел и замисъл, са забулени в мистерия”, казва разследващия детектив С.П. Хоуп.

Детективите разкриват редици необясними и съмнителни парични транзакции, свързани с Бари по времето, когато той е разорен, разкрива Toronto Star.

Бари е посочен като бенефициент по две отделни полици за животозастраховане на стойност 5000 долара за Джак и Кристина, сключени в дните преди да избягат. Полиците съдържали разпоредба за двойно обезщетение, което означавало, че два пъти по-голямо сума ще бъде изплатена на Бари в случай на смърт при злополука. В днешни дни стойността на полицата се равнява на над 260 000 долара, посочват медиите.

Също така Бари е закупил застраховка за вилата на стойност още 5000 долара.

Джак също е разорен преди сватбата. За да предложи брак на Кристина той взима назаем пръстен от женен приятел, който струва около 13 000 долара.

Но защо Джак изключва семейството си от завещанието си и предава доходите си на Бари, оставяйки той да го придружава на медения му месец?

Джак се опитва да скалъпи обяснения на тези въпроси, но те са неубедителни. За разследващите остава огромното съмнение, че в дъното на тази мистериозна история се крие мотив от любов и ревност.

„Когато Кетълуел, след интензивни разпити, се съгласи с многократното предположение на разследващите, че с Бари са „мъжки любовници”, фантастичният триъгълник от извратени и осуетени емоции, се оформи”, пише на 20 юни 1947 година Star.

Уейн Търнър, настоящ собственик на яхтеното пристанище Северн Фолс разкрива, че близките отношения между двамата мъже и честите им пътувания на север са били обект на чести разговори от местните жители, включително и от чичо му, който тогава е бил на 10 години, когато е започнало разследването.

„Никой в семейството ми не можеше да разбере защо човекът е решил да се жени”, казва Търнър.

Според следствието Бари е помогнал за бягството на младото семейство.

Възможно ли е, защото също е пазел тъмната тайна на Кристина?

На 6 април, неделя, Великден, самоубийствено писмо разкрива, че Кристина е опитала да сложи край на живота си чрез отравяне, разкрива следствието.

Джак признава, че годеницата му е била болна този ден, но това, което знае, е че тя е написала предсмъртно писмо, адресирано до Бари, в което описва несигурността си да получи предложение за брак, сочат показанията му и спасени от горящата вила писма.

„Това ще бъде най-добрият изход, тъй като не мога да понеса да видя друго момиче да го има”, пише Кристина в своето предсмъртно писмо.

Експерт по почерка сравнява бележки, написани от Кристина и оставеното писмо и е категоричен, че е нейно дело.

В края на април тя е взела решение да сложи край на своя живот и този на Джак, става още ясно от друга бележка.

„Когато обичаш някого, ти наистина го обичаш и знам, че няма друг за мен освен Джак, и ако не мога да го имам, не възнамерявам никой друг да го има... Чаках, колкото може да се каже, с надеждата, че Джак ще ме помоли да се омъжа за него, но сега осъзнавам, че съм само мимолетна фантазия”, пише Кристина в друго писмо до Бари.

Последното писмо от Кристина е написано в деня преди смъртта ѝ и адресирано до г-жа Томас, жената, която притежава апартамента, в който тя и Джак остават за кратко след сватбата си. Кристина моли Бари да го изпрати по пощата.

„Рони е в лодката някъде отвън”, сочи бележката.

„Докато се върне, всичко ще е свършило. Сигурно се е страхувал да не се случи нещо, защото ще остане още един ден, за да се увери, че ще се върнем с него в Торонто”, пише в бележката на Кристина до г-жа Томас.

Оказва се, че Бари е спасил предсмъртните бележки от огъня, лумнал във вилата и не споделя с Джак за обезпокоителното поведение на Кристина, докато всичко не излиза наяве по време на разследването.

Джак предполага, че неговият висок, тъмнокос, най-добър приятел действа тайно, за да го защити.

Но синът на Джак Ричард и съпругата му Шаран не вярват в това.

Двойката казва, че Джак е бил спокоен човек, който активно е избягвал споровете. Винаги се носел по течението, никога не е връщал закупени от магазина предмети, дори да са били с дефекти, оставял нещата, както са си, дори и лошо налепените плочки, въпреки протестите на втората си съпруга.

С неговата тиха и сдържана личност Ричард и Шарън смятат, че старшият Кетълуел, починал през 1998 година, може би е бил замесен в грандиозна схема.

„Мисля, че този тип Бари манипулира баща ми, просто имаше власт над него”, казва Ричард.

Това, което те не разбират и до днес, е защо Джак никога не им е казал.

Шарън, любител архивист с страст към семейната история, прелистваше микрофилм на местния вестник, наречен „Рекламодателят” в библиотеката Ричвю един ден през 1992 година. Тогава тя го вижда.

„В библиотеката, когато някой намери нещо...ще чуете внезапно някой да казва „О”!, казва тя, удряйки по масата.

Двойката така и не повдига откритието си пред старшия Кетълуел, чието здраве било влошено. Втората му съпруга, с която се разделил през 1969 година, но така и не се развел, също е покойница.

Бари пък изчезва в Ню Йорк през 1956 година, оставяйки след себе си куче пекинез на име Ланг, подарък за тогавашния двегодишен син на Джак, разказва Ричард. Семейството никога повече не чува нищо за него.

Съдебен лекар определя официалната причина за смъртта на Кристина Кетълуел като удавяне. В стомаха ѝ са открити следи от кодеин.

Поради това и „подозрителния факт, че е удавена в 9 инча вода”, журито издава присъда, без да се съгласи дали смъртта на Кристина е настъпила насилствено.

На по-малко от 200-метра от мястото, където е намерен трупът на Кристина, нагоре по хълма има вила с червен покрив, сега кацнала сред ореол от дървета, заменяйки конструкцията, изгоряла до основи по време на краткотрайния меден месец на Осемдневната булка от Торонто.

„Спомням си, че когато бях дете...имаше каменен комин, който остана там горе”, казва собственикът на яхтеното пристанище Търнър.

„Всички казваха, че е обитавана от духове, но това беше само една от онези истории, нали?”

Това винаги ще бъде от тези истории без край, която ще продължава да бъде забулена в мистерия.

„Родителите ми отидоха в гроба, без да разкрият истината”.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 47 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 1 час

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 18 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 18 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 18 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области