41

С ръбският президент Александър Вучич ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще бъде приет от Владимир Путин след встъпването му в длъжност за четвърти път като президент на Русия.

Путин вчера встъпи официално в длъжност като президент на Русия още 6 години.

Путин спечели с рекорден резултат изборите в Русия

"Напълно съзнавам каква огромна отговорност нося към всички вас, към Русия", каза Путин вчера.

Двамата лидери ще обсъдят перспективите за развитието на двустранното сътрудничество и ще обменят мнение по регионалните въпроси.

ВИЖТЕ ПРОМЯНАТА В ИМИДЖА НА ПУТИН В СНИМКИ

„Руският президент Владимир Путин ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, който ще бъде на работно посещение в Москва и ще вземе участие в тържествата по повод на 73-та годишнина от победата във Великата отечествена война“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. „Планира се да бъдат обсъдени текущото състояние и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-сръбското сътрудничество, ходът на реализация на съвместните инвестиционни проекти, а също така да бъдат обменени мнения по актуални регионални въпроси“, добавиха от там.

По-рано бе съобщено, че Вучич ще посети Москва веднага след двудневната си визита в Турция, по време на която той проведе преговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Путин и Вучич достатъчно често се срещат и разговарят по телефона. През март Вучич поздрави своя руски колега с победата на президентските избори. По време на друг телефонен разговор, състоял се няколко дни по-късно, те обсъдиха изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Тогава сръбският президент подчерта, че неговата страна няма да се присъедини към тези мерки.

Предишната среща на Путин и Вучич се състоя в Кремъл през декември 2017 г. Наред с въпросите на двустранното сътрудничество в търговията, културата и други сфери тогава бе обсъдена и ситуацията на Балканите. След преговорите в присъствието на президентите бяха подписани редица документи, включително договор за социално осигуряване, съвместна декларация за сътрудничество в областта на модернизацията на икономиката, меморандум за сътрудничество в областта на туризма.

Сърбия най-готова за ЕС и НАТО

Американски експерт: САЩ да се намесят на Балканите, Москва ще атакува

Русия и Турция си поделят Балканите, ЕС мълчи

Освен това, Русия и Сърбия подписаха поправки към междуправителствения договор, предвиждащ отмяната на забраната за реекспорт на руски природен газ, а също така допълнение към договора от 27 март 2013 г. за доставката на енергоносители за Сърбия, сключен между „Газпром експорт“ и „Югоросгаз“. Както се посочва в съобщението на „Газпром“, в съответствие с документа обемите на доставка на руски газ в рамките на действащия договор от 2018 г. ще бъдат увеличени от 1,5 на 2 милиарда куб.м. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@