Съпругата на Осама отказала развод
Снимка на паспорта на Амал Ахмед Абдел-Фатах ас Сада, публикувана в пакистанската преса след убийството на Осама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Веднъж Осама бин Ладен дал на съпругите си възможност да напуснат Афганистан, но младата му йеменска булка се врекла да остане и да посрещне "мъченичеството" заедно с него.

Обетът бил даден в началото на брака й с терористичния лидер – преди атаките от 11 септември и продължилото цяло десетилетие преследване на Бин Ладен, приключило на 2 май, когато командоси от САЩ го застреляха при операция срещу жилището му в Пакистан.

Според роднините на Амал Ахмед Абдел-Фатах ас Сада, сега на 29 години, този обет отразява решимостта й да се издигне над социалния статус на своята разведена майка.

Американски източници съобщиха, че Амал ас Сада била простреляна в крака, когато

се хвърлила срещу "тюлените"

от американските военноморски сили. В момента тя е задържана под стража в Пакистан заедно с дъщеря си и две други съпруги на Бин Ладен, твърдят пакистански представители.

Роднините на Амал ас Сада казаха за АП, че

са я виждали само веднъж след омъжването й

през 1999 г. за лидера на "Ал Кайда" - по време на едномесечно гостуване в Афганистан през следващата година. Общуването с нея било сведено до размяна на писма чрез куриери.

Интервютата с АП са взети в семейния апартамент в двуетажна къща от бял, черен и червен камък в Иб – аграрно градче, сгушено в планините на около 150 км южно от йеменската столица Сана.

Семейството обрисува Амал ас Сада като

обикновена, но решителна и "храбра" млада жена,

консервативна в религиозно отношение, но не и фундаменталистка. Тя отпаднала от гимназията, но била жадна за знания и искала да постигне повече, отколкото скромният й живот предлагал.

Амал ас Сада винаги споделяла със семейството и приятелите си, че иска "да остане в историята", спомня си нейният братовчед Уалид Хашем Абдел-Фатах ас Сада. Вратата към славата се отворила през 1999 г., когато Мохамед Галиб ал Баани - мъжът на по-голямата й сестра, пристигнал в дома на чичо й с предложение. Саудитец на име Осама бин Ладен си търсел невеста.

Заедно с Ал Баани дошъл и мъж на име Рашад Мохамед Саид, известен още като Абу ал Федаа. Двамата били приятели на Бин Ладен, твърдят роднините. Както си спомни нейният чичо Хашем ас Сада, той казал на Амал, че Бин Ладен е от "благочестиво и уважавано" семейство в Саудитска Арабия, но че не познавал никого от тях лично. Пред АП той заяви, че въобще не е знаел, че Бин Ладен "е издирван от американците" заради взривяването през 1998 г. на посолствата на САЩ в Кения и Танзания.

"Решението е твое - казал чичо й. - Ти си избираш бъдещето." Отговорът на племенницата му бил:

"Това е съдба от Аллах и аз я приемам."

Това, че не била виждала Бин Ладен, чието семейство има йеменски корени, ни най-малко не я притеснило. Повечето женитби в Йемен стават или чрез посредници, или чрез избор на вероятния съпруг по снимка. И този брак не бил по-различен.

Седмици след предложението

чичото подписал брачния договор

като неин настойник, а Абу ал Федаа подписал от името на Бин Ладен.

Лидерът на "Ал Кайда" се спазарил да изплати 5000 долара на семейството на булката, както повелява йеменската традиция.

След две сватбени тържества, едното в хотел в Сана, Амал ас Сада напуснала Йемен. Според Абу ал Федаа тя заминала за Дубай, а от там за Пакистан, преди да продължи пътя си до Афганистан,

за да се срещне със своя жених.

Баща й Ахмед Абдел-Фатах ас Сада каза, че след време научил чрез куриер, че дъщеря му е родила момиченце на име Сафия. Тогава роднините й заминали за Афганистан да видял Амал и бебето. Въпреки че посещението е станало преди атаките от 11 септември, пътуването им никак не било лесно. Те прекарали повече от 20 дни в хотел в пакистанската столица Исламабад под бдителните погледи на бойци, предани на Бин Ладен, според баща й. Сред тях имало двама мъже, които пътували в същия самолет, с който тръгнали от Йемен.

Една нощ били отведени с автомобил до афганистанската граница. Последвало шест- или седемчасово пътуване с друга кола, докато стигнали до огромна шатра, охранявана от муджахидини. Вътре в шатрата имало вход към подземен проход. Вървели в тунела около 30 минути, преди да стигнат другия край. От там с друга кола ги отвели в пещерата на Бин Ладен.

Бащата бил посрещнат от дъщеря си. На сутринта пристигнал Бин Ладен с други лидери на "Ал Кайда" и афганистански племенни старейшини. Организирали празненство в чест на гостуването на йеменското семейство, което завършило с

21 топовни салюта и обилен обяд за десетки гости.

Бин Ладен беше "добър и благороден" човек, спомни си тъстът му. Той описа лидера на "Ал Кайда" като "сговорчив и скромен, вдъхващ усещането за искреност". Бин Ладен се извинил за забавянето в Пакистан, но обяснил, че става дума за мерки за сигурност извън неговия контрол.

Братовчедът си спомня, че в последния ден от гостуването Бин Ладен казал на двете си жени - втората била сирийка - че могат или да останат с него в Афганистан, или да се върнат в родните си страни. Амал ас Сада веднага отсякла:

"Искам да посрещна мъченичеството заедно с теб и ще остана, докато си жив".

Дори след като Бин Ладен ги предупредил, че смъртта го дебне във всеки един момент, тя го прекъснала. "Взех моето решение."

Братовчедът на Амал ас Сада си спомня, че тя описвала Бин Ладен като "благороден човек", който се отнасял с нея добре. "Вярно е, че животът ми минава в местене от пещера в пещера в Афганистан, но въпреки този суров живот... се чувствам добре при Осама", казала тя на баща си.

Смята се, че Бин Ладен е прекарал по-голямата част от живота си през този период в къща в южния афганистански град Кандахар, но се знае, че е посещавал и тренировъчни лагери на "Ал Кайда" в отдалечени райони. Той започна да се крие след атентатите на 11 септември.

Чичото на Амал ас Сада каза, че

терористичният лидер се оплаквал от арабските ръководители,

особено от суданския президент Омар ал Башир, който по думите му го продал "срещу жълти монети", имайки предвид насилственото прогонване на Бин Ладен от Судан в Афганистан през 1996 г.

Според чичото Бин Ладен казвал, че е бил

мишена на няколко опита за убийство

от арабски и американските разузнавателни служби, включително въздушни удари, и че една джамия, в която изнасял проповед, била ударена с крилата ракета.

"Аз бях ранен, а много хора загинаха - разказал Бин Ладен. - Животът ми бе пощаден, защото Аллах го пожела".

През август 1998 г. САЩ изстреляха крилати ракети срещу четири терористични тренировъчни лагера в Афганистан в отговор на взривяването на американските посолства в Кения и Танзания. Смята се, че Бин Ладен е бил в един от лагерите, но си тръгнал няколко часа преди въздушния удар.

Братовчедът каза, че по време на гостуването в Афганистан споделил със семейството на младата си невеста, че

"предстои да се случи голямо събитие в света".

По-късно, когато братовчедът и бащата на Амал ас Сада чули новината за нападенията от 11 септември, бащата казал: "Осама бин Ладен го е направил."

Осама бин Ладен е имал пет жени, с две от които се е развел. Те са му родили общо 20 деца, 11 от които – синове. Един от тях е бил убит в операцията на "тюлените" на 2 май.

Трите му съпруги са в ареста в Пакистан. Те са били разпитани от агенти на амерканските разузнавателни служби в присъствието на пакистански представители, съобщи Си Ен Ен.

Според източниците трите жени са се отнасяли "враждебно" към агентите от САЩ. По време на разпита от името на групата е говорила най-възрастната.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности