17

Н яколко европейски разузнавателни служби, в това число и у нас, посочват в свои доклади, публикувани през последния месец, че групировката "Ислямска държава" продължава да бъде заплаха не само за Близкия изток, но и за Европа. Извършени в Холандия и Германия арести на клетки на групировката сигнализират за готвени атаки.

По данните от доклади, "Ислямска държава" са прегрупирали силите си в Ирак и Сирия, въпреки всички усилия на водената от САЩ коалиция. Министерството на отбраната на САЩ съобщи още през август, че групировката разполага с до 40 000 бойци в Ирак и Сирия – няколко пъти повече, отколкото се предполагаше дотогава. Според американската армия, ИД са по-подготвени от Ал Кайда в Ирак –предшественика на ИД – в техния пик през 2006-2007 г., когато заради атаки на джихадистите загинаха стотици цивилни и местни и чуждестранни войници.

В момента "Ислямска държава" провежда ефективна военна кампания за възвръщане на присъствието си в зоните, където има привърженици, докато в същото време набира средства за привличането на допълнителни бойци. Ако тази тенденция продължи, ИД биха могли да възвърнат до голяма степен силите си, с които заплашиха териториалната цялост на Сирия и Ирак, и се превърнаха в световна заплаха с атаките си в САЩ, Русия и Европа.

Данните на изследователите на ИД също потвърждават изводите на европейските разузнавателни служби, че "Ислямска държава" е върнала една немалка част от силите си. Докато медийното и политическо внимание е насочено към продължаващия конфликт в Сирия и Йемен, а също и към напрежението между Иран, Русия, Израел и САЩ, джихадистите се възползват от намалелите през последните месеци въздушни и сухопътни атаки срещу тях. Въпреки че САЩ и техните местни съюзници от кюрдско-арабските Сирийски демократични сили, атакуват ИД в Източна Сирия, групировката продължава да държи позиции около река Ефрат и Южна Сирия, а също и да увеличи атаките си на територията на Ирак.

"Ислямска държава" успява да финансира връщането на силите си и да подготви евентуални големи атаки и извън Близкия изток. Според наличните данни, групировката е изтеглила близо 400 милиона долара от Ирак и ги е инвестирала в легални бизнеси в Близкия изток и Северна Африка. Припомняме, че само до преди година, вероятните постъпления на ИД в Ирак от бизнес операции, бяха около 200 милиона, т.е. се наблюдава се двоен ръст на постъпленията.

Посредством отвличания, рекет, трафик, кражби и пране на пари, ИД успява да запълни празнотите в хазната си и така да подкопае усилията както на местните власти, така и на коалиционните партньори в коалицията срещу ИД, в това число правителствата в Европа. Особено притеснителна е активността на джихадистите в трафика на наркотици, който и през 2014 се беше превърнал в основен източник на пари. Само за изминалия месец, коалиционните сили са засекли няколко товари с каптагон и амфетамини в Южна Сирия, което говори за сериозна дейност на ИД в преноса и доставката на наркотици през Близкия изток.

Една от допълнителните дейности на джихадистите според докладите на европейските разузнавания, е бизнесът с коли. ИД работи с посредници, на които дава определена сума пари, за да отворят автокъща и по този начин не само да доставят превозни средства за целите на групировката, но и перат пари от нелегалната дейност. Смята се, че подобни мрежи за пране на пари включват обменни бюра, аптеки и магазини за електроуреди от Ирак до Северна Африка и Западна Европа.

Особено притеснителни са данните за използване на аптеки като прикритие на дейността на "Ислямска държава". В средата на септември тази година, джихадистите успяха да откраднат огромно количество медикаменти по време на нападение върху складове в близост до иракския град Киркук. Иракските власти предполагат, че тези медикаменти са пуснати в мрежата за разпространение като с парите ИД ще финансира своите операции. Свързването на дадена аптека с ИД е трудно именно защото групировката работи с широка мрежа от подставени лица и посредници, които рядко решават да съдействат на властите.

Разбира се, ИД може да извършва операции и атаки, само ако лидерството й е способно да извършва контрол върху десетките хиляди бойци на групировката. Военната офанзива на коалицията срещу ИД успя да накара някои от клетките на организацията да потърсят убежище и да се скрият, като в момента не е ясно колко точно бойци са командвани директно от лидерството.

Докато някои анализатори смятат, че групировката по-скоро е загубила прекия си контрол върху симпатизанти и бойци, има най-малко четири сигнала за обратното.

Така например, на 20 юли ИД обяви създаването на две нови „провинции“ за Ирак и Сирия. Именно тези нови структури носят отговорност за атаките срещу цивилната и военна инфраструктура в Ирак и Сирия за последните месеци – средно между 5 и 6 атаки на ден от август насам.

През август Ирак обяви, че са извършени въздушни удари върху „командна структура“ на ИД в Сирия. Официални лица съобщиха, че ударите са предотвратили атаки с колани с експлозиви в Ирак. Ако това е така, означава, че групировката продължава да извършва трансгранични нападения и операции, въпреки всички усилия за тяхното предотвратяване.

Също през юли, ИД въведе нов формат при публикуването на новини за техни операции. Преди това, потвърждаването и поемането на отговорност за една или друга атака, лидерството оставяше на отделните структури. Стандартизацията в комуникацията показва централизирана медийна кампания и подобрена координация сред бойците на групировката.

И на последно място, но не по значение, ИД започна да издава нов тип ежеседмични доклади. Те съдържат детайли за атаките, извършени от групировката в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Египет, Нигерия, Сомалия и Филипините. Това означава, че джихадистите остават напълно способни да извършват мониторинг на многобройните си дейност в няколко държави, а също и че техните регионални структури са напълно активни. 

Изводите, които разузнавателните служби си вадят, са песимистични. ИД се засилва през последния месец в своите опити да влияе на симпатизанти в Европа. И докато за България няма регистрирана опасност, то за Западна Европа сигналите се увеличават.

Имаше опасения, че ИД ще опита да атакува по време на мероприятия като Октоберфект в Германия. Арестите в Холандия и Германия показват, че симпатизантите, които не са успели да се сражават в Сирия и Ирак, представляват най-голяма опасност заради неудовлетворението, че не са станали активни бойци. Именно към тях ИД насочва вниманието си и именно този тип са арестуваните в ЕС през последната седмица десетина души, за които се смята, че са подготвяли мащабни атаки както в Европа, така и в Израел.

Според информацията, публикувана в специализираните доклади, ИД представлява опасност и за Балканите. Властите в Македония, Албания, Турция, Косово и Босна повишиха нивото на готовност, тъй като се очаква част от няколко стотинте балкански бойци, да се завърнат. През септември джихадисти в Сирия публикуваха видео кадри от т.нар. Албански батальон, който се сражава в Северозападна Сирия. Макар и малка по численост за мащаба на сирийската война, тази група от бойци може да представлява сериозна заплаха за сигурността в своята страна.

Колко сили има "Ислямска държава"? Македония арестува бойци на ИД

Къде отиват бойците от "Ислямска държава"

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@