5

А лжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка под натиска на военните и след два месеца нестихващи протести.

По-рано днес началникът на генералния щаб на алжирската армия генерал Ахмед Гаид Салех поиска Бутефлика, който е на 82 г. и с влошено здраве, незабавно да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си по здравословни причини. Салех заяви, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време. "Ние сме на страната на народа до пълната реализация на всички искания. Дошло е време на възстановим неговите законни конституционни права и власт", подчерта началникът на генщаба.

Вчера от президентството съобщиха, че Бутефлика ще подаде оставка преди изтичането на мандата му на 28 април. Преди това държавният глава ще вземе мерки, за да осигури приемственост във функционирането на държавните институции по време на преходния период, се казваше в комюникето.

Бутефлика е начело на властта в Алжир от 20 години.

По време на кървавата война за независимост на Алжир той командва южния малийски фронт и през 1961 г. се промъква нелегално във Франция, за да се свърже с намиращи се в затвора водачи на освободителното движение. Впоследствие се превръща в олицетворение на революционера от Третия свят, който не се подчинява на Запад и е силен глас на движението на развиващите се страни. В разгара на Студената война той се изправя срещу фигури като Хенри Кисинджър и активно участва в работата на ООН - през 1974 г. е председател на Общото събрание.

Бутефлика се прочува, когато преговаря с терориста Карлос Чакала и успява да освободи министрите на петрола, взети за заложници при нападението през 1975 г. срещу централата на ОПЕК във Виена. Но след атентатите от 11 септември Бутефлика твърдо застана на страната на САЩ в борбата срещу тероризма, най-вече за размяната на разузнавателни данни и военното сътрудничество.

Става президент след най-тежкия период за тази институция, гражданската война между властите и ислямистите през 90-те години. След като идва на власт през 1999 г., Бутефлика успява да върне стабилността в страната, раздирана от убийства и недоверие. Бунтовниците тогава се свързват с Ал Каида и като метастази обхващат общосахарското екстремистко движение.

По време на президентското му управление възрастта и здравословните проблеми вземат своята дан, а той и неговото обкръжение са разтърсени от корупционни скандали.

Бутефлика не успя да създаде икономика, която да предложи достатъчна заетост на все по-многобройното младо население на Алжир, въпреки че страната е изключително богата на петрол и газ.
В страна, в която държавното ръководство е обгърнато в тайна, никога не е било ясно дали управлението е изцяло в ръцете на Бутефлика или влиятелната армия командва парада.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@