3

С еул изпрати самолети над Жълто море, които ще се опитат да „засеят“ с кристали облаците, за да предизвикат дъжд и по този начин да се справят със замърсяването на въздуха, за което много южнокорейци обвиняват Китай.

Качеството на въздуха в Южна Корея като цяло е по-добро, отколкото в нейния гигантски съсед, най-големият замърсител в света, който според Международната агенция по енергетика използва въглища, за да генерира около три четвърти от своята енергия.

Пекин се опитва да се справи с тази напаст, която предизвиква широк обществен гняв, а неотдавнашно проучване установи, че градските нива на PM2.5 - малките прахови частици във въздуха, считани за най-вредни за здравето - са били намалени с почти една трета средно над четири години.

Но те остават далеч над нормите на Световната здравна организация, а нивата на замърсяване в Южна Корея понякога се увеличават, тъй като преобладаващите ветрове носят частиците PM2.5 - наричани „фин прах“ на юг - през морето между двете страни.

Много южнокорейци обвиниха Китай, когато замърсяването на въздуха се увеличи за три дни по-рано този месец, а в петък Корейската метеорологична администрация изпрати самолет за разпръскване на сребърен йодид, съединение, за което се смята, че причинява дъжд, над водите, известни като Запано Море в Корея.

"Експериментът е да се види дали технологията работи и е ефективна за отмиването на финия прах", заяви говорителка на агенцията през АФП, добавяйки, че това е първият от 15 такива тестове, планирани за тази година.

Тя каза, че Сеул "няма доказателства, че финият прах в Западното море е изцяло от Китай".

Миналата година Южна Корея затвори пет стари електроцентрали, работещи на въглища, за да подобри качеството на въздуха.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@