6

К ато хора, живеещи под небе, което все още е синьо през по-голямата част от годината, може би не разбираме какво предимство е да дишаме чист въздух. Само си представете как реагирате всеки път, когато видите репортаж от произволен град в Китай, затиснат под сив, гъст смог... това е гледка, която умовете ни не могат да обработят...

Смог над китайската столица Пекин
Смог над китайската столица Пекин Източник: ЕПА/БГНЕС

Повечето от хората в днешно време вече са наясно кои са основните замърсители на атмосферния въздух, но не всички знаят как да се противопоставят активно на замърсяването.

Какво можем да направим като граждани и част от обществото, за да дишаме чист въздух?

Реални решения срещу мръсния въздух

Като начало, можем да се опитваме да се придържаме към екологично издържани практики за отопление – като природен газ. Инвестицията в природосъобразни източници на отопление, като „синьото“ гориво, е не само устойчива във времето (отплаща се със сметки, три пъти по-ниски от сметките за електрически ток), но и отговорна с оглед на опазването на природата.

В страната има все повече възможности за преминаване към отопление на газ и ако грижата за въздуха, който дишате, ви е един от здравните и граждански приоритети, то определено можете да помислите за преминаване към този енергиен източник.

Ако живеете в жилище без централно парно, можете да изчислите разходите си за различни видове отопление с калкулатора:

Електрическите автомобили са все още рядкост по българските улици, но малко хора знаят, че притежаването на електрически автомобил е не само отговорно по отношение на природата, но и носи някои привилегии, като това, че не плащате данък автомобил и паркирате безплатно в Синя и Зелена зона в София, Бургас и Пловдив (взима се стикер от Градска мобилност срещу съответните документи).

Бъдете отговорни и като граждани – подавайте сигнали онлайн в сайтовете по общини, търсете отговорност от властите за контрол на начините на отопление в градовете през зимата.

Инсталирайте си приложение, което следи качеството на въздуха – така ще сте информирани всеки ден за това какъв въздух ви очаква навън. А когато нивата на замърсяване са високи, вземете мерки и ограничете излизанията, ако това е възможно, за да си спестите белодробните усложнения.

И винаги, винаги бъдете пример и за другите около вас – може и да звучи като клише, но истината е, че големите неща се случват бавно и с малки крачки. Необходимо е време и истински развито гражданско самосъзнание, за да разберем, че ние сме отговорни за въздуха, който дишаме и няма кой друг да ни помогне да го направим по-чист, освен самите ние.

Достатъчно е да се качите на Витоша, Родопите или Стара планина утре, за да го разберете.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@