41

Руският премиер Владимир Путин смята, че събитията в Катин може би са били отмъщението на Сталин за гибелта в полски плен на 32 хил. съветски войници, предаде РИА Новости.

Путин участва вчера заедно с полския премиер Доналд Туск в церемония в памет на 22 хил. поляци, екзекутирани от съветските тайни служби през Втората световна война.

Участието му в церемонията бе оценена като небивал жест на добра воля към Полша, но няколко часа по-късно Путин вгорчи атмосферата, като предложи доста спорно оправдание за масовото избиване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не знаех, че през 1920 г. военната операция в съветско-полската война, в тогавашния съветско-полски конфликт, ръководел лично Сталин. Това не го знаех.

Тогава, както е известно, Червената армия е претърпяла поражение. Пленени били доста много червеноармейци. По последни данни от глад, от болести в полски плен умрели 32 хиляди", каза Путин на пресконференция след траурните церемонии в Катин и разговорите си с полския премиер.

"Предполагам, повтарям, това е мое лично мнение, че Сталин се е чувствал лично отговорен за тази трагедия. И второ, извършил е този разстрел, като се е ръководил от чувство за мъст", добави Путин, като подчерта, че от това престъпните деяния не престават да бъдат престъпни.

"Вероятно това може нещо да обясни, не знам. В документите това го няма", каза руският премиер.

От полска страна не последва незабавна реакция на  предположението за мотивите на Сталин, отбелязва Асошиейтед прес.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@