28

Б олниците в Пекин и Северен Китай се борят с рязкото увеличаване на броя на децата с респираторни заболявания, тъй като страната навлиза в първата си зима след облекчаването на строгия контрол на COVID-19 преди почти една година.

Според репортажи на CNN и китайските държавни и социални медии, чакането за преглед при лекар продължава с часове, а стотици пациенти се редят на опашки в някои детски болници в големите градове в Северен Китай.

Служител на детската болница в Пекин заяви пред държавните медии във вторник, че сегашните средно повече от 7000 пациенти дневно "далеч надхвърлят капацитета на болницата". Най-голямата педиатрична болница в близкия град Тиендзин счупи рекорд в събота, приемайки повече от 13 000 деца в амбулаторните и спешните си отделения, според местна държавна медия.

Когато в четвъртък CNN се обади, за да попита за местата за прием в една от пекинските болници, служител каза, че посещението при педиатър може да отнеме цял ден.

"В момента тук има много деца. Тези, които са си записали спешен час вчера, все още не са успели да се видят с лекаря тази сутрин", каза служителят.

Здравните служители в Пекин и други големи градове в Северен Китай заявиха, че основните причини са типични сезонни заболявания, включително грип и респираторно-синцитиален вирус (РСВ), както и микоплазмена пневмония - бактериална инфекция, която обикновено причинява лека инфекция и често засяга децата.

Скокът на случаите в Северен Китай идва на фона на увеличаването на сезонните респираторни инфекции в цялото северно полукълбо, включително в Съединените щати, където РСВ се разпространява в "безпрецедентни" размери сред децата.

Ситуацията в Китай обаче предизвика загриженост в световен мащаб, след като в сряда Световната здравна организация (СЗО) поиска от Китай да предостави повече информация относно увеличаването на респираторните заболявания и "съобщените струпвания на недиагностицирана пневмония при деца", като се позова на публикация от системата за наблюдение с отворен код ProMED.

След разговор с китайски здравни и болнични служители в четвъртък обаче СЗО заяви, че данните сочат увеличение на амбулаторните консултации и хоспитализациите на деца поради микоплазмена пневмония през май и общи сезонни заболявания РСВ, аденовирус и грипен вирус от октомври насам.

Китай отрече нов вирус да причинява бума на заразени

"Някои от тези увеличения са по-рано през сезона, отколкото в миналото, но не са неочаквани, като се има предвид отмяната на ограниченията на COVID-19, каквито подобни случаи имаше и в други страни", заявиха от СЗО.

Агенцията добави, че китайските власти са заявили, че "не са открити никакви необичайни или нови патогени или необичайни клинични прояви".

Външни експерти, които следят ситуацията, също отбелязаха, че няма доказателства за наличието на нов патоген, но призоваха Китай да сподели повече информация за ситуацията с обществеността.

"Не смятаме, че някъде е скрит непознат патоген. Няма доказателства за това", заяви пред CNN Джин Донгян, вирусолог от Училището по биомедицински науки към Университета на Хонконг.

Катрин Бенет, епидемиолог в университета "Дикин" в Австралия, заяви, че основното притеснение е дали нарастването на детската пневмония не показва нов патоген или нови нива на тежест на заболяването.

"Досега не сме чували съобщения за нито едно от двете", казва Бенет, като добавя, че е важно да се наблюдават източниците на инфекция, за да се изключат подобни опасения.

Препълнени болници

През последните седмици китайски родители се оплакват в социалните медии от претъпканите болници, където за преглед при лекар са необходими часове, а след това се чака още по-дълго за кръвен тест или интравенозно въвеждане.

Предвид сравнително слабо развитата система за първична медицинска помощ в Китай, болните хора обикновено се насочват към болници или спешни отделения като първа точка за контакт. Тези заведения могат да бъдат препълнени по време на пиковите сезони.

В китайската социална медийна платформа Weibo широко разпространена снимка показва болничен екран, който уведомява пациентите, че на опашката има над 700 души, а очакваното време за чакане е 13 часа.

Респираторно заболяване и огнища на пневмония при деца в Китай, СЗО иска информация

В педиатрична болница, свързана със Столичния институт по педиатрия в Пекин, коридорите са били толкова пълни, че някои деца с интравенозни капки са седели в скута на родителите си, които са се наредили по коридорите на сгъваеми столчета, показват видеоклипове в социалните медии.

Националните здравни власти на Китай и болничните служители многократно са призовавали родителите да не бързат с децата директно към големите педиатрични заведения, а да ги водят за диагностика в други здравни центрове, предлагащи първична помощ или общи услуги.

В четвъртък Националната здравна комисия (НЗК) предупреди родителите, че в големите болници може да има "дълго чакане и висок риск от кръстосана инфекция", като ги насочи към други видове заведения за триаж.

В изявление НЗК заяви, че е инструктирала "всички населени места" да укрепят системите си за управление на случаите и лечение, включително да идентифицират тежките случаи сред наплива от пациенти.

Междувременно общинското правителство на Пекин препубликува статия в държавната медия, в която лекар казва на родителите, че не е необходимо да искат интравенозни течности "веднага щом детето има температура".

В четвъртък СЗО съобщи, че китайските официални лица са докладвали, че "нарастването на респираторните заболявания не е довело до натоварване на болниците с пациенти, надвишаващо капацитета им".

Нарастване на случаите на постковид

Скокът на посещенията в болниците съвпада с първата пълна зима в Китай без контрола на "нулев Ковид", при който хората поддържаха строга социална дистанция и носеха маски за лице.

Контролът беше внезапно облекчен през декември миналата година, след като избухнаха редки протести срещу пандемичните мерки, които включваха строги забрани за достъп.

Не е ясно дали има увеличение на респираторните заболявания или на тежките случаи сред децата в сравнение с годините преди пандемията поради ограничените публични данни, публикувани от Китай.

"По време на "нулевия Ковид" тези (общи респираторни) заболявания биха били подценени (тъй като хората избягваха болниците) и тъй като всички прилагаха известно социално дистанциране, заболеваемостта беше ниска", казва Джин, вирусолог от университета в Хонконг.

"Абсолютно нормално е тази година в сравнение с миналата да има голямо увеличение. Но дали е голям скок в сравнение с 2018 г., 2019 г., това все още предстои да се определи", каза той.

Джин добави, че за настоящата ситуация може да играят роля и социални фактори, тъй като родителите може да са по-загрижени за здравето на децата си след пандемията, което да ги накара да потърсят повече медицинска помощ.

След появата на пандемията от COVID-19 в края на 2019 г. се обръща по-голямо внимание на огнищата на болестта. Има и призиви за повече прозрачност - включително от страна на Китай, който е обвиняван, че възпрепятства разследването на произхода на вируса и прикрива ранна информация за разпространението му.

Кристин Дженкинс, професор по респираторна медицина в UNSW Сидни, заяви, че увеличаването на вирусните инфекции на дихателните пътища при децата по това време на годината не е неочаквано и е явление, което се наблюдава от много десетилетия по целия свят в началото на зимата.

"Въпреки това, в контекста на пандемията, дължаща се на сравнително нов вирус като (новия COVID-19) и възможността други нови вируси или мутации да причиняват заболявания на дихателните пътища, незабавното докладване и наблюдение са от съществено значение", каза тя.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 4 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 7 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 8 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 8 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция