Повече жени в политиката – по-добър свят?
Две от най-влиятелните жени в съвременната политика - Хилъри Клинтън и Ангела Меркел   
Източник: ЕПА/БГНЕС (архив)
42

С ветът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени. Това заявяват над една трета от респондентите в глобално проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл".

На респондентите бе зададен въпросът "Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?". 34% от респондентите посочват, че светът, като цяло би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика.

Годишното проучване на УИН/"Галъп интернешънъл" се провежда в последните месеци на всяка година. Това е традиция от 1977 г. насам, започната под председателството на д-р Джордж Галъп. В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.

В България 41% отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% - избират опцията "същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър" пред "по-лош" нарежда страната ни сред видимите поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Близкият Изток и Северна Африка (34%) е регионът с най-висок дял отговори, че светът ще бъде по-лошо място, ако политиците са преимуществено жени.

Респондентите от Колумбия са с най-висок процент на отговори, че присъствието на повече жени в политиката ще има положително влияние върху света - 62%.

На фона на международния ден на жената на 8 март констатациите от годишното изследване на Асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" показват, че най-голямо натрупване на отговори (41%) сред респондентите има на опцията, че няма да има разлика, ако политиците преимуществено бяха жени. Една трета смятат, че светът ще бъде по-добро място, което е значително по-висок процент от тези, които смятат, че ще бъде по-лошо (17%).

Ако се сравни по региони т.нар. нетен резултат - разликата между дяловете на отговори "по-добър" и "по-лош" – картината изглежда така: Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света - 33%, сравнено със Западна Европа с 24%, Източна Европа с 15%, Азия с 14% и Африка с 11%. Близкият Изток и Северна Африка е единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът би бил по-лошо място, с повече жени в политиката, като опцията "по-лошо" бележи 2% предимство.

Като цяло, докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, то при пола разликата е очевидна. При жените нетният резултат е 25% в полза на очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени. За сравнение – нетният резултат при мъжете е само 10%.

Религията също оказва влияние върху отговорите. Подкрепа за присъствието на повече жени в политиката се среща най-вече сред изповядващите юдаизъм, хиндуизъм и католицизъм (съответно с нетни резултати от 54%, 27% и 26%). Мюсюлманите са единствената религиозна група, която не подкрепя присъствието на повече жени в политиката (нетен резултат от - 3%).

Докато 34% от всички респонденти в глобален мащаб вярват, че присъствието на повече жени в политиката ще има положително влияние върху това как се управлява светът, има и конкретни "горещи точки", където числата са значително по-високи. Колумбия отбеляза най-висока подкрепа за жените-политици – значително над средното за Северна и Южна Америка от 41%. Други страни, които показват особено високи стойности в подкрепа на жените в политиката, са Фиджи (53%), Босна (52%) и Швеция (48%). В Афганистан процентите са най-равномерно разпределени между "по-добър" и "по-лош": 36% срещу 35%.

Въпреки, че опцията "няма разлика" е най-популярният отговор (41%) в много страни отговорите "светът ще бъде по-добър" и "светът ще бъде по-лош" все пак присъстват в значителна степен. Например 42% от анкетираните в САЩ смятат, че няма да има разлика ако политиците бяха предимно жени, като в същото време почти също толкова, 41%, са на мнение, че при присъствието на повече жени в политиката, светът ще е по-добро място. Този тренд може да бъде проследен в много държави по света, включително Бразилия с 41% "по-добър" (при 45% с отговор "без разлика"), Индия с 38% (42% с отговор "без разлика") и Португалия с 41% (46% с отговор "без разлика").

Регионът на Азия е твърдо в съответствие с глобалната тенденция, като 40% от попитаните там вярват, че светът би бил същият, ако политиците бяха предимно жени, например: Хонконг със 74% отговори "същият", Южна Корея с 60% и Филипините с 65% (в сравнение съответно с 16%, 20% и 24%, които предполагат, че светът ще стане по-добро място, ако политиците са предимно жени).

Япония е единствената страна, включена в проучването, където по-голямата част от анкетираните (40%) предпочитат да не отговарят или заявяват, че "не знаят" дали ще има подобрение, ако има повече жени в политиката.

Като цяло, 17% от анкетираните в глобален мащаб вярват, че присъствието на повече жени в политиката би направило света по-лошо място. Близкият Изток и Южна Африка е единственият регион, в който това е най-посочваният въпрос - в 34% от случаите. Тунис (59%), Алжир (49%) и Кения (44%) са страните с най-висок процент на такива отговори.

Други страни, при които се забелязват такива високи стойности в негативната категория са Азербайджан (41%), Бангладеш (41%) и Пакистан (33%).

Жан-Марк Леже, президент на асоциацията УИН/"Галъп интернешънъл", коментира: Над една трета от анкетираните в глобален мащаб казват, че светът ще бъде по-добро място, ако политиците са преимуществено жени, което категорично показва, че светът е готов за промяна. Северна и Южна Америка, както и Западна Европа, се обявяват с голямо мнозинство в полза на повече жени в политиката, което може да бъде доказателство за нарастващата роля на жените - роля, която те вече играят в политиката на тези региони. Ще бъде впечатляващо да се види дали резултатите от проучването са повлияни от политическите промени в целия свят.

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 43 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака