Постигнаха споразумение за ядрената програма на Иран
Източник: ЕПА/БГНЕС
40

И ран и шестте световни сили постигнаха споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република, предадоха световните агенции.

Основните точки от споразумението са:

Обогатяване на Уран

Иран ще има правото да обогатява уран до 5 процента, но ще трябва да спре да го обогатява до по-високи нива. Тоест Иран поема ангажимента да спре обогатяването над 5 процента и да извади от употреба съоръженията, необходими за обогатяването над 5 процента. Страната поема ангажимента да унищожи запасите си уран, които са обогатени вече до висок процент, тоест до близо 20 процента. Иран не трябва в идните 6 месеца, за когато е валидна договорката, да увеличава запасите си от уран, обогатен до ниската степен от 3,5 процента. Заводите за обогатяване на уран няма да бъдат разширявани, а нови заводи няма да се строят.

Реактор в Арак

Строителството в реактора в Арак ще спре. Този обект будеше безпокойство, защото може да произвежда плутоний като страничен продукт. Реакторът, намиращ се в централен Иран, е с тежка вода, което означава, че използва молекулярен вариант на водата като охладител и може да работи с необогатен уран.

Проверки в иранските обекти

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия ще получат достъп до допълни обекти, за да наблюдават как се спазва споразумението.

Иран ще осигури достъп на дневна база до заводите си за обогатяване на уран. Тоест това ще е в сила за заводите в Натанз и Фордо. Проверките на дневна база ще позволят на инспекторите да преглеждат охранителните камери. Инспекторите ще имат достъп и до заводите за сглобяване на центрофуги и на компоненти за центрофуги, както и до складовете за центрофуги. Инспекторите ще получат достъп до урановите мини и до проектите за реактора Арак и ще правят по-чести проверки в Арак.
Тук се очертава възможността инспекторите да посетят и военната база Парчин близо до Техеран.

Санкции

Великите сили няма да налагат нови санкции на Иран.

Ембаргото ще бъде прекратено за секторите на ценните метали, производството на коли и петролохимическия износ. Оттук ще дойдат за Иран около 1,5 милиарда долара.
Шесторката разрешава закупуването на ирански петрол в ниски нива, които са 60 процента от нивата отпреди две години. От тях Иран ще може да получи 4,2 милиарда долара, тъй като големите сили се ангажират да гарантират трансфера на тази сума за Техеран, ако той спазва поетите ангажименти по ядреното споразумение. Ще се подобри достъпът на Иран до внос на храна и на медикаменти.

Споразумението между представителите на Иран и "шесторката" (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) бе предшествано от усилени преговори в Женева, продължили повече от четири дни.

Иран определи като "особено важно" сключеното в Женева споразумение за иранската ядрена програма и заяви, че това е само първият етап от достигането на всеобхватна договореност. В същото време Израел разкритикува остро подписването на документа, който според него ще даде тласък на надпреварата във въоръжението в региона.

След края на преговорите външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че достигнатото споразумение със световните сили признава иранската ядрена програма и че в крайна сметка всички санкции срещу ислямската република ще бъдат вдигнати.

Зариф каза пред иранската "Пресс Ти Ви", че споразумението е възможност Западът да възвърне доверието си в иранската нация и добави, че Техеран ще разшири сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да отговори на някои опасения.

"Във финалната фаза процесът за обогатяване на уран ще бъде приет и в същото време всички санкции ще бъдат вдигнати", каза Зариф, като добави, че иранците искат да провеждат ядрената си програма без международен натиск.

Той допълни, че споразумението е много важно, но това е само първата стъпка. "Всички ние видяхме възможност да сложим край на ненужната криза, основавайки се на уважението към иранския народ и свалянето на всички съмнения относно мирната насоченост на нашата ядрена програма. Това беше нашата цел, това е важно постижение, но е само първата стъпка", каза Зариф след преговорите в Женева.

Той потвърди включения в споразумението отказ на Техеран от обогатяване на уран, като отбеляза, че страната може да възобнови този процес на последния стадий от реализирането на договореностите.

Зариф подчерта, че ще настоява за включването на правото на Иран на обогатяване на уран в бъдещите споразумения, тъй като това е негово "свещено право"

и следва да бъде уважавано.

След края на преговорите върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън и иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф разпространиха съвместно изявление, в което се казва, че достигнатото на преговорите между световните сили споразумение е временно и че страните ще се стремят към сключването на всеобхватно споразумение.

"Реализацията на първата стъпка (временното споразумение) дава време и създава условия, необходими за всеобхватно решение (за иранската ядрена програма), което остава общата ни цел", се казва в изявлението и се добавя, че новите преговори ще започнат в най-близко време. В документа се подчертава, че настоящото споразумение е съществена стъпка в посока на изграждане на отношения в по-конструктивен план.

Държавният секретар на САЩ и външните министри на останалите държави от "шесторката" се включиха вчера сутринта във финалния етап от преговорите, когато двете страни сближаваха позициите си за сключване на отдавна очакваното временно споразумение.

Част от споразумението е Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и се съгласяват да разрушат техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване.

Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за ограничаване на иранските ядрени програми срещу частично облекчаване на наложените й санкции.

Президентът на САЩ Барак Обама окачестви ядреното споразумение с Иран като "важна първа стъпка" в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че сделката включва "съществени ограничения" върху Иран и по всяка вероятност отрязване на пътя му към атомната бомба.

В Женева държавният секретар на САЩ Джон Кери каза след 18-часовите последни преговори вчера, че ако иранските ядрени програми са с мирни цели, сега Иран ще трябва "да докаже" това на света.

Президентът на Иран Хасан Роухани приветства постигнатото споразумение и отбеляза, че то отваря нови хоризонти”.

Конструктивният подход и неуморните усилия на преговарящите екипи ще "отворят нови хоризонти", отбеляза Роухани в Twitter.

Иран обяви снощи, че няма да приеме споразумение с шестте световни сили, което не признава правото на страната да обогатява уран - искане което САЩ и европейските им съюзници многократно са отхвърляли.

"През последните 10 години Иран устоя на икономическия и политическия натиск и санкциите, целящи да го откажат от дейностите по обогатяване", каза пред репортери в Женева иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства постигнатите междинни договорености на преговорите между шестте международни посредника и Иран. В изявлението на ООН се посочва, че Бан Ки-мун "поздравява преговарящите с постигнатия прогрес, който може да залегне в основата на историческо споразумение за народите и страните от Близкия изток и другите региони".

От своя страна, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой приветства "куража”, проявен от Иран и световните сили в споразумението, ограничаващо иранската ядрена програма. Ромпой подчерта, че "пунктуалното" изпълнение на договореностите е ключово.

Изпреварвайки критиките от страна на израелското ръководство относно затоплянето на отношенията с Техеран, държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че подписаното между Иран и световните сили споразумение ще помогне за сигурността на Израел.

"Изчерпателният договор ще направи света по-сигурен, включително и Израел", отбеляза Кери пред журналисти. Той подчерта, че споразумението гарантира, че Техеран няма да може да заплашва приятелите на САЩ в региона.

Според Израел споразумението е "лоша сделка"

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху осъди тази сутрин споразумението за иранските ядрени програми и го нарече "лоша сделка", с която Израел не е обвързан, предаде Ройтерс.

"Това е лоша сделка" каза служител от канцеларията на премиера.

"Израел не се чувства обвързан с това лошо, много лошо споразумение, което е било подписано" каза пред армейското радио членът на правителството Нафтали Бенет, който отговаря за промишлеността, търговията, труда и за религиозните общности и е член на кабинета по сигурност към премиера.

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман пък определи постигнато в Женева споразумение, като най-голямата дипломатическа победа на Иран, предаде Франс прес.

"Това е най-голямата иранска дипломатическа победа, която постигна признаване на нейното така наречено право да обогатява уран", каза Либерман пред израелското държавно радио.

Израелският министър, отговарящ за разузнавателните въпроси, Ювал Щайниц пък определи споразумението като далеч от задоволителното, предаде Асошиейтед прес.
Той го съпостави с провалилата се сделка със Северна Корея от 2007 г. и предупреди, че женевското споразумение за Иран ще доближи Техеран до атомната бомба.

"Израел не може да се включи в международното празнуване на това споразумение", допълни министърът.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Малтретирана и осиновена, но сбъднала мечтата си

Малтретирана и осиновена, но сбъднала мечтата си

Любопитно Преди 3 часа

Бела Порч – от TikTok до музикалната сцена

Учени разгадаха формулата на творческия успех

Учени разгадаха формулата на творческия успех

Любопитно Преди 4 часа

За целта те анализирали с алгоритми произведенията на десетки творци

Цените на храните и тока летят нагоре, малкият бизнес е заплашен от фалит

Цените на храните и тока летят нагоре, малкият бизнес е заплашен от фалит

България Преди 5 часа

Стойността на стоките у нас стремглаво расте

<p>Кристалина Георгиева: Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина</p>

Кристалина Георгиева отрече да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Свят Преди 7 часа

Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни, каза изпълнителният директор на МВФ

Това е архитектурата на Volvo XC40 Recharge с литиево-йонна батерия.

Ford и BMW ще започват тестове с твърдотелни батерии

Технологии Преди 7 часа

Батериите с твърд електролит се смятат за Светия Граал, а от началото на 2022 г. двете компании ще започнат тестове на нова твърдотелна батерия.

Защо мъжете харесват мисионерската поза

Защо мъжете харесват мисионерската поза

Любопитно Преди 7 часа

Тази поза си остава най-популярната

Как да разберем дали има проблем с кабела за интернет

Как да разберем дали има проблем с кабела за интернет

Технологии Преди 7 часа

Все още много мрежи разчитат на фиксирана физическа връзка

Осъдиха американски милионер за убийство от преди 20 години

Осъдиха американски милионер за убийство от преди 20 години

Свят Преди 7 часа

Робърт Дърст е заплашен от присъда доживотен затвор без право на помилване

Рязка промяна във времето от днес

Рязка промяна във времето от днес

България Преди 8 часа

Вижте какви ще са градусите и къде ще вали

COVID-19: Ръст на хоспитализираните, 79 души са починали

COVID-19: Ръст на хоспитализираните, 79 души са починали

Теми в развитие Преди 8 часа

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 480 777

Гълъб Донев

Гълъб Донев: Инфлацията няма да "изяде" дохода, който ще получат пенсионерите от допълнителните 120 лв. и от преизчислението на пенсиите

България Преди 16 часа

Какво още заяви министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Гълъб Донев

Виктория се отправя към Плажа на Отшелника в „Игри на волята: България“

Виктория се отправя към Плажа на Отшелника в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 17 часа

Мартин спечели битката за спасение и 50 златни гроша

Батаклан

Разследващ: Зала "Батаклан" приличаше на военна зона

Свят Преди 18 часа

"Никога не бяхме виждали нещо такова преди", заяви още пред съд в Париж следовател по делото за атаките в Париж от 2015 г.

Принц Андрю

Принц Андрю може да поиска разсекретяване на споразумение, което го защитава от обвиненията в изнасилване

Свят Преди 22 часа

В жалбата срещу Андрю се твърди, че Джефри Епстийн и приятелката му Джизлейн Максуел са принудили Джюфре да прави секс с британския принц

Привлякоха като обвиняеми 4-ма за участие в престъпна група за превоз на нелегални мигранти

Привлякоха като обвиняеми 4-ма за участие в престъпна група за превоз на нелегални мигранти

България Преди 22 часа

Специализираната прокуратура привлече 4 лица за участие в организирана престъпна група за превоз на нелегални мигранти