Джон Кери: Не сме слепи и не мисля, че сме глупави
Джон Кери   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

А мериканският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ продължават да са скептично настроено към готовността на Иран да спре ядрената си програма и няма да се откажат от санкциите, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Не сме слепи и не мисля, че сме глупави", каза Кери по телевизия Ен Би Си. "Мисля, че можем доста добре да преценим дали действаме в интерес на нашата страна и на света, особено на съюзниците ни като Израел и страните от Залива", заяви той.

По думите му САЩ искат Иран да се откаже от по-нататъшни ядрени дейности като първа стъпка към пълно спиране на ядрената програма. Според него Вашингтон не възнамерява да се отказва от санкциите.

"Никой не говори за прекратяване на сегашната система от санкции. Натискът ще продължи",

заяви той. "Няма никакви разногласия" между САЩ и Израел по иранския въпрос, подчерта Кери, цитиран от АФП.

В последните дни израелският премиер Бенямин Нетаняху критикуваше проекта на споразумение между Иран и страните от групата "5+1" (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия).

Преговорите по иранската ядрена програма в Женева през уикенда обаче завършиха без споразумение. Това, което се стремяха да постигнат преговарящите в Женева, се отнасяше до спиране на настоящите усилия на Иран да обогатява уран до 20%. Франция постави някои допълнителни условия, като например Иран да се съгласи да спре строежа на нов реактор в Арак за производство на плутоний, който може да се използва в ядрени бойни глави. Искането на Иран бе да бъде отменено ембаргото върху петролния и банковия сектор.

По-рано днес Кери подчерта, че преговарящите са

по-близо от всякога до споразумение.

На пресконференция той каза, че макар да не бе достигнато споразумение, "преговарящите не само намалиха различията, но и постигнаха значителен напредък". Държавният секретар допълни, че е необходимо време, за да се изгради доверие между страните, които са били в обтегнати отношения твърде дълго. По повод съобщенията за разногласия между Франция и останалите страни Кери каза на журналистите, че САЩ споделят някои от френските тревоги и добави: "Благодарни сме на французите за работата, която свършихме заедно."

Според британския външен министър Уилям Хейг преговорите за иранската ядрена програма може да стигнат до

споразумение в рамките на следващите няколко седмици,

въпреки провала на преговорния кръг. "По въпроса дали ще се случи през следващите няколко седмици? - Има добри шансове за това", каза Хейг пред Би Би Си. "Сделката е на масата и може да бъде сключена. Но преговорите са колосално трудни и аз не мога да кажа точно кога ще стане това", поясни британският дипломат, цитиран от Ройтерс.

Иранският външен министър Джавад Зариф също изрази увереност, че преговарящите ще успеят да постигнат споразумение на следващия кръг.

"Не успяхме да стигнем до споразумение, тъй като

останаха въпроси, по които трябва да се търси решение",

каза министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс. "Женевската среща все пак ни позволи да напреднем", изтъкна първият френски дипломат.

Руският му колега Сергей Лавров съобщи, че преговарящите са решили преговорите да продължат на равнище политически директори, като работата ще се води на принципа на поетапността и взаимността. "Конкретната ни цел е да се гарантира пълно изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН и на МААЕ. Макар да не успяхме да договорим всички детайли, преговарящите бяха настроени за конструктивна работа", каза Лавров.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън съобщи, че следващият кръг от преговорите на Шесторката и Иран на равнище политически директори ще се състои на 20 ноември в Женева, предаде Ройтерс.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано изрази надежда, че разговорите му с ирански представители в Техеран утре ще доведат до конкретни резултати, така че да се помогне за напредъка на разследването на ядрените дейности на Ислямската република, съобщи Ройтерс. "Надявам се, че предстоящата среща ще доведе до конкретни резултати за това как да решим всички неуредени въпроси, за да гарантираме, че ядрената програма (на Иран) е изключително с мирни цели", каза Амано пред репортери на летището във Виена, преди да замине за Техеран.

Готвеното споразумение с Иран за ядрената му програма е лошо и може да постави под въпрос мира в цял свят.

Това пък заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на заседание на правителството, предадоха световните агенции. Нетаняху съобщи на министрите си, че през последните два дни е разговарял по телефона с президентите на САЩ Барак Обама, на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд, както и с германската канцлерка Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. "Казах им, че според данните, с които разполага Израел, готвената сделка с Иран е лоша и опасна. Тя е опасна не само за нас, а и за тях. Тя поставя под въпрос мира по цял свят, тъй като премахва натиска от санкциите, който бе граден дълги години. От друга страна, Иран запазва способността да обогатява уран и да получава плутоний", заяви израелският премиер.

В готвения проект за споразумение не се предвижда унищожаването на нито една ядрена центрофуга, уточни той. "Попитах всички лидери, с които разговарях: Защо е това бързане? Предложих им да изчакат и да претеглят всичко - става дума за исторически процес, за историческо решение", заяви Нетаняху. Той добави, че не се съмнява, че международната общност има "най-силно желание да постигне споразумение" с Иран по ядрения проблем. "Надявам се страните да постигнат добро споразумение и ние ще направим всичко по силите си да убедим държавните лидери да избегнат лошо споразумение", заяви израелският премиер.

Иранският президент Хасан Рохани заяви , че правата на неговата страна да обогатява уран са "червени линии", които не може да бъдат пресичани, и че Ислямската република е действала "разумно и тактично" по време на преговорите за ядрената програма на Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на ирански медии. "Казахме на преговарящите страни, че

няма да отговаряме на никакви заплахи, санкции, унижения или дискриминация.

Ислямската република не е прекланяла и няма да преклони глава пред заплахи от която и да било сила", заяви той в реч в Националната събрание. "За нас има червени линии, които не може да бъдат пресичани. Националните интереси са нашите червени линии, които включват нашите права, съгласно рамката на международната регулация, за обогатяване на уран в Иран", заяви Рохани, цитиран от агенция ИСНА.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 15 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 15 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 45 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 50 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове