Последни опити да се предотврати сблъсък между Турция и кюрдите в Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС
18

Н апрежението между САЩ и Турция може да се усети от всеки един анализатор и дипломат, който следи отблизо ситуацията в Сирия. Администрацията на Тръмп опитва да преговаря с идеята да предотврати турска интервенция в Североизточна Сирия, която се очаква през следващите две седмици. Представители на американското и турското правителство се срещнаха в Анкара.

Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции в Северна Сирия, съобщи турското Министерство на отбраната. Договорено било също "зоната за сигурност ще се превърне в коридор на мира", като ще бъдат предприети и необходимите мерки за връщане на сирийските бежанци у дома. Районът с ширина от 30 до 40 километра по протежение на сирийско-турската граница ще бъде контролиран от Турция в координация със САЩ, съобщава Анадолската агенция. Според нея членовете на кюрдските формирования ще трябва да напуснат тази територия и да предадат тежкото въоръжение.

Междувременно, президентът Реджеп Ердоган обяви, че операцията – насочена срещу кюрдските сили в Сирия – е в подготовка и турската администрация очаква САЩ да действат като съюзници.

 

През последните седмици турската армия изпраща допълнителни части и оборудване по границата със Сирия.

В същото време, американското министерство на отбраната изпраща свои представители в Анкара. Напрежението между съюзниците в НАТО е заради американската подкрепа за сирийските кюрдски части, познати като YPG, които съставляват и голяма част от Сирийските демократични сили (СДС).

СДС в момента контролира цяла Източна и Североизточна Сирия, като има претенции и върху граничния район между Турция и Сирия. Тъй като СДС проведоха успешна кампания срещу Ислямска държава, Вашингтон остави силите им да контролират тези територии, изпращайки допълнителна помощ.

Ако САЩ не успеят да убедят Анкара да забави или прекрати плановете си за интервенция, турската армия ще навлезе в Североизточна Сирия. Американската дипломация предложи компромисно решение, което включва съвместни патрули между турската и американската армия в зоната около турско-сирийската граница – общо около 15 км навътре в сирийска територия и с дължина около 140 км. Според американския план, кюрдските сили ще се изтеглят от съответната зона и ще бъдат разрушени фортификациите им.

Турция вече отказа предложения план, като настоява за установяване на подсигурена зона от най-малко 32 км навътре, която да бъде контролирана от Турция самостоятелно. Анкара смята да установи допълните зони, които да оформят територия, където да бъдат върнати част от 3,6-те милиона сирийски бежанци, които в момента се намират на турска територия.

Не за първи път Турция заплашва с интервенция в Североизточна Сирия.

Този път, обаче, заплахата е реална според международните наблюдатели. Ако турската администрация категорично отхвърли американското предложение, САЩ едва ли ще имат възможност да се намесят, за да защитят кюрдските части, въпреки публичните изявления за обратното. Причина за това са стоповете, наложени от Конгреса.

Напрежението се случва и на фона на проблема със закупуването от Анкара на системи С-400 от Русия. Американското законодателство налага на Тръмп той да наложи икономически санкции върху Турция, но засега американският президент избягва този ход, тъй като това би унищожило всяка възможност за сделка относно кюрдите.

Руските С-400 пристигат в Анкара, но Турция и Русия буксуват в Сирия

Междувременно, кюрдските сили заявиха, че ако започне конфликт с Турция, това ще навреди на патрулите им, които пазят от завръщането на Ислямска държава. В момента СДС контролира няколко затворнически лагера в Източна Сирия, където се намират около 10 000 бойци на групировката – 8000 сирийци и иракчани и 2000 чуждестранни бойци. Самите затвори не са допълнително укрепени, като някои от сградите са бивши училища. Това би направило възможен пробив много лесен, особено на фона на подновената активност на силите на Ислямска държава през последните месеци.

Ситуацията е особено важна за САЩ.

От една страна Вашингтон трябва да се справи с проблема откъм Турция, а от друга е Ислямска държава. В самата американска армия също има различни мнения – за голяма част от американските военни, кюрдите са доказана военна сила, принудила ИД да напусне Сирия, докато дипломатите настояват да се реши първо напрежението с Анкара в името на НАТО.

За Турция, обаче, СДС е проблем заради участието на сирийския клон на ПКК, YPG. Кюрдската работническа партия се сражава с турската армия в продължение на десетилетия и Анкара не може да пренебрегне факта, че дългогодишният ѝ враг се окопава по границата със Сирия, възползвайки се от бунта от 2011 година. Крайната цел на кюрдските сили е най-малкото постигане на автономия в Източна Сирия или дори независима кюрдска територия. 

За да контрира разширяването на кюрдските територии, през 2016 Турция стартира военна кампания около турско-сирийската граница. Бяха извършени две големи офанзиви, които изтласкаха кюрдите от един от най-важните им кантони – Африн. Впоследствие беше извършена и демографска промяна в района, като в Африн бяха заселени жители от съседни арабски селища.

Крайната цел, обаче, е град Манбидж. Доминираният от арабско население град не трябваше да влиза под контрола на СДС, но в хода на кампанията срещу Ислямска държава, той беше завзет и така кюрдските части преминаха западно от река Ефрат – червената линия, установена с договорки между САЩ и Турция преди кампанията.

Когато миналият декември Тръмп – след разговор по телефона с Ердоган – обяви, че смята да заповяда изтегляне на американските сили от Сирия, кюрдското командване заяви, че се притеснява от това Турция да засили атаките си. През януари Тръмп обяви, че „ще смаже Турция икономически, ако атакува кюрдите“, но също така допълни, че „не иска кюрдите да провокират Турция“. Обявяването на възможно оттегляне беше сред главните причини за оттеглянето на генерал Джим Матис като министър на отбраната. Неговото място остана незаето чак до миналия месец, когато беше назначен Марк Еспър.

В момента американските войници са 1000 – 1500 бяха изтеглени през последните месеци.

Тъй като напрежението расте заедно с възможността за турска интервенция, кюрдското командване поддържа контакт с режима на Асад и руснаците. Сирийските правителствени сили, заедно с ирански части, делят Източна Сирия с кюрдите като основен сблъсък за контрол е провинция Дейр ез Зор. Засега не се очертава постигане на компромис между режима и кюрдите, тъй като Дамаск вижда в СДС и кюрдските милиции сепаратисти.

Не така стои въпросът с Русия.

Москва вече няколко пъти опитва да влезе в близък контакт с кюрдските командири, предлагайки защита срещу турската армия. Не е ясно обаче дали има доверие между двете страни, след като Кремъл си затвори вече веднъж очите при турска офанзива – тази, която завзе Африн и изтласка оттам YPG.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 11 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 12 минути

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 12 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"