Не пътувайте през почивните дни за Сърбия, Унгария и Австрия
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

Б ългарското външно министерство днес настоятелно препоръча на българските граждани да отложат пътуванията си до и през Сърбия и в западната част на Унгария на 1 и 2 февруари и да се информират за актуалната обстановка, както и да съблюдават съветите и указанията на местните власти.

По информация на посолството ни в Будапеща, метеорологичната обстановка в западната част на Унгария по границата с Австрия и Хърватия през последните 6 часа е крайно усложнена поради силен снеговалеж, причиняващ снегонавявания. За западната част на Унгария е обявен код червен.

На границата със Сърбия ГКПП Рьоске и ГКПП Томпа са затворени за преминаване на тежко-товарни превозни средства с тегло над 3,5 тона. Придвижването на леки автомобили и автобуси също е затруднено.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Будапеща:

Посолство на Република България в Унгария
Адрес: бул. Андраши 115, 1062 Будапеща, Унгария
Телефон: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Дежурен телефон в извънработно време: + 36 20 534 4559
E-mail: Embassy.Budapest@mfa.bg

Линц, Източен Тирол, Австрия
Линц, Източен Тирол, Австрия Източник: ЕПА/БГНЕС

Сръбската тенис звезда Новак Джокович се включи в спасяването на затрупаните от земните преспи хора в северната част на Сърбия. В област Войводина хиляди са блокирани от огромни снежни преспи.

В сръбската преса се появиха и снимки как вицепремиерът Александър Вучич участва в спасителните операции и пренася дете на ръце. В операциите участват сили на армията и на Жандармерията. За пренасяне на блокираните се използват и хеликоптери на войската.

Над хиляда души бяха блокирани 15 часа в очакване на помощ на магистралата, свързваща Белград с Унгария в Северна Сърбия, където духат мощни ветрове. Близо 200 коли се оказаха в капана на снега от петък вечерта в района на Фекетик, на 120 км северно от Белград.

Сръбското правителство нареди тази сутрин съответните служби, армията, полицията и пожарникарите да използват всички необходими средства, за да помогнат на хората. Движението по магистралата бе спряно и граничният пункт Хоргос с Унгария бе затворен тази сутрин.

През нощта на петък срещу събота бе оказана помощ на други хиляда хора, хванати в капана на снега в колите си в цялата страна. Във Войводина, Северна Сърбия, от четвъртък вечерта духат ветрове със скорост над 100 км/час, което доведе до навявания по пътищата. Във Вършац, град на 80 км североизточно от Белград, на границата с Румъния, поривите на вятъра достигнаха скорост от 168 км/час, съобщи сръбската телевизия. В петък хеликоптер на сръбската армия се притече на помощ на спасители, които се опитваха да измъкнат стотина души, блокирани в колите си на пътя, свързващ Белград и Зренямин, 70 км североизточно от сръбската столица.

Властите забраниха движението на тежки камиони и влизането в Сърбия откъм Румъния, Унгария и Хърватия. Корабоплаването в сръбския участък на Дунав също е спряно.

Австрийският централен институт за метеорология и геодинамика (ZАMG) информира за

очаквани обилни снеговалежи и заледявания в югоизточните провинции на Австрия.

На 1 февруари 2014 г. е обявен най-високият код на опасност - червено - "екстремна опасност", в провинциите Тирол, Каринтия, Щирия и Бургенланд. Опасността е от обилни снеговалежи и поледици. Очаква се степента на опасност да остане такава и в неделя в провинциите Тирол и Каринтия.

В северните части на Каринтия и Тирол е обявен код оранжево - опасност, а много от останалите части на страната е обявен код жълто - потенциална опасност. Предупреждава се за очаквани обилни валежи, които ще продължат до 3 февруари в Каринтия, както и в източните части на Тирол.

Усложнена е и пътната обстановка. На магистрала А1 от гр. Санкт Пьолтен в посока гр. Линц поради пътно-транспортно произшествие с множество моторни-превозни средства лявото платно е затворено и се е образувала колона от автомобили, дълга около 8 километра. Затворени са пътища в Тирол, Каринтия и Щирия, някои поради опасност от лавини или паднали дървета. На места пътищата са заледени и има необходимост от поставяне на вериги за сняг на автомобилите.

Във високите части на Каринтия и Тирол е обявена пета степен на опасност по 5-степенна скала от падане на лавини. В много от останалите високи части на страната е обявена 4 или 3 степен на лавинна опасност.

МВнР препоръчва на българските граждани да пътуват с повишено внимание в засегнатите части на страната, предварително да се информират за актуалната метеорологична обстановка и да следват указанията на местните служби.

Покрит със сняг влак на гара в Източен Тирол, Австрия
Покрит със сняг влак на гара в Източен Тирол, Австрия Източник: ЕПА/БГНЕС

Препоръчва се на всички български граждани, намиращи се в ски-курортите на Австрия, да се съобразяват с актуалната метеорологична обстановка и предварително да се информират за актуалната лавинна опасност, както и да спазват указанията на местните служби.

При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на Република България във Виена:
Посолство на Република България в Република Австрия
Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien
Тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа)
E-mail: Embassy.Vienna@mfa.bg

Подробна прогноза за времето у нас и в  Европа на Sinoptik.bg

Бури и наводнения, а в планините - обилни снеговалежи, връхлетяха Италия и се очаква да продължат поне до вторник, съобщи Франс прес.

Река Тибър излезе от коритото си в Рим, където в квартал Прима Порта има залети от вода улици, наводнени гаражи, мазета и спортни площадки. Според службите за гражданска защита нивото на реката е все още под бедственото, но продължава да се покачва. Наводнени са няколко шосета близо до главното летище на италианската столица "Фиумичино".

В Пиза река Арно придойде още вчера, достигайки дебит от 2500 - 3000 кубични метра в секунда. 1600 жители на Понсако, близо до Пиза, чиито домове бяха наводнени, трябваше да се евакуират.

Във Венеция сезонното покачване на нивото на морето, в резултат на което всяка година под вода остават части на града и което е познато като феномена "акуа алта", наводни около 8 процента от пешеходната зона. На централния площад "Сан Марко" нивото на водата е 25 см.

Момче с рибарска въдица на площад Сан Марко във Венеция
Момче с рибарска въдица на площад Сан Марко във Венеция Източник: ЕПА/БГНЕС

В планините покачването на температурите създава опасност от лавини. Интензивни снеговалежи затрудняват комуникациите и предивикват прекъсване на електроснабдяването в някои райони. На места в областта Алто Адидже е навалял над 2 м сняг, всички проходи за затворени.

В залива на Неапол духа силен вятър, а в Калабрия вали проливен дъжд. Бури вилнеят и на островите Сицилия и Сардиния.

Според изследовател от институт по биометеорология, цитиран от Франс прес, тези метеорологични условия са по-скоро типични за есента и не са нормални за сезона.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 49 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 55 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер