Трезво за пожарите в Австралия
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

П ожарите в Австралия през последния месец предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти, причини и последствия.

Да, пожарите в Австралия са ужасяваща трагедия. Вече има 26 потвърдени жертви и десетки изчезнали хора, огромни територии с целия им растителен и животински свят са опустошени, икономическите загуби са колосални. Животът на хората на цял един континент е изваден от нормалността и много от тях са принудени да се борят за оцеляване, а останалите всячески се опитват да помогнат. Реално няма начин да си представим мащаба на трагедията, защото никога не сме преживявали нищо подобно тук.

В Австралия: Хората бягат към плажовете под кървавочервено небе

Не, тези пожари не са нещо невиждано или уникално. Всъщност, пожарите там са природна даденост, неизменна част от живота. Например на сайта на Forest Fire Management Victoria (3% от площта на Австралия) има изброени десетки епизоди на пожари от средата на 19-ти век до днес, които са оставили значима следа. Пожарите през 1851 г. покрили 5 милиона хектара или 25% от днешния щат Виктория, избили милиони глави добитък, загинали 12 души. През 1939 г. при подобни обстоятелства загинали 71, а през 2009 г. – 173 души. И всичко това само в този миниатюрен за австралийските мащаби щат!

Пожарите са напълно нормално, даже жизненоважно събитие за австралийските степи, гори и много други екосистеми. Колкото и разрушително и страшно да ни изглежда, това е най-ефективният механизъм за подмладяване на природата там. Аборигените ги използвали хиляди години, за да „се грижат за земята“. Чрез тях те поддържали обхвата и растежа на тревистата степ, не допускали храсталаците да ги превземат и в същото време ограничавали натрупването на гориво, така че да минимизират риска от огромни неконтролируеми пожари. Трудно е да си го представим, но пожарите са толкова естествена част от природата на Австралия, че даже някои видове птици умишлено ги разпалват и разпространяват, за да могат да се тъпчат с жертвите им.    

Колкото и важен да е природният фактор, трябва да се признае, че мащабът на пожарите днес се дължи в голяма степен и на човешки действия или бездействие. Три фактора играят водеща роля:

Първо, хората ги палят: Делът на умишлените пожари в Австралия е умопомрачителен – вероятно около 50%. После идват инцидентите, а естествените пожари са само 6% от всички над 50000 пожара, които се случват годишно там.  
Второ, хората са основният вносител на чужди и инвазивни видове в природата на Австралия. Наличието им там силно влошава ситуацията, защото се стига до много по-интензивни пожари от „нормалното“ за местните екосистеми.
Трето, въпреки огромното количество знания и традиции, властите не управляват местната природа така, че да минимизират рисковете от големи пожари. Практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато храсталаците превземат степта или гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. В периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут. И тогава овладяването на пожарите става изключително трудно. Интересно е да се отбележи, че професионалистите и службите, отговорни за превенцията, държат изключително много на „предписаните“ пожари, които са практика там от аборигенски времена. Но все по-честите протести и политическата сила на природозащитници с добри намерения им пречат да си вършат работата. И резултатите са видими днес.

Пожарите в Австралия: Извънредно положение и оцветени ледници

Както винаги напоследък, политици, активисти и медии се опитват да хвърлят вината за пожарите върху изменението на климата. То може и да има някакъв принос, но със сигурност не е сред трите водещи антропогенни фактора. Бегъл поглед върху прекрасната графика на валежните аномалии от 1900 до 2018 г. на Австралийската служба по метеорология ясно показва, че през 21 в. не може да се говори за някаква особена суша – сините цветове даже доминират. Всъщност, 20-те и 30-те години на 20 в. са били доста по-сухи, точно както и в САЩ.

Виж графика на Валежни аномалии в Австралия от 1900 до 2018 г. (източник: Австралийската служба по метеорология)

Отклоненията от нормата през 2019 г. също не са особено значими. Даже в Куинсланд, където днес са едни от най-големите пожари, е имало повече валежи от средното. Дали изменението на климата ще увеличи риска от пожари в Австралия в бъдеще? Може би, но никой не знае точно с колко, а има други фактори, които със сигурност играят по-голяма роля.

Да, пожарите в Австралия са ужасяваща трагедия. Не, те не са уникални и каквото и да се прави, ще се случват отново и в бъдеще. Да, хората носят вина за мащаба им. Не, тази вина не е свързана с въглеродните емисии, които стоят зад енергийната система, осигуряваща ни съвременния стандарт на живот. Нещо повече, точно тази енергия ни дава възможност да се борим с пожарите и да спасяваме хора и животни, които в миналото биха били обречени. Просто погледнете внимателно техниката, джиповете, камионите, хеликоптерите, корабите и самолетите в репортажите и се замислете как е направено всичко и какво го движи!

Тазгодишните пожари ще имат тежки последствия за хората, природата и икономиката на Австралия, но страната бързо ще се съвземе. Защото е изградена около общество, ценности, закони и практики, които я правят силна и тя бързо се възражда след всеки катаклизъм. Неслучайно е магнит за хора и богатство!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 минута

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 24 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 52 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 56 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 56 минути

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна