2

На днешния ден, през 1922 година британският археолог и египтолог Хауърд Картър отваря гробницата на фараона Тутанкамон за посещения.

Самата гробница е открита на 4 ноември 1922 година от Картър и от любителя археолог лорд Карнарвън, който финансира експедицията до Долината на царете в Египет.

Оказва се, че тя е единственото царско погребение, което е запазено почти в първоначалния си вид. Разбивана е от крадци само два пъти и то скоро след погребението на Тутанкамон. Картър и съдружникът му намират голямо количество бижута, скъпоценни предмети, различни скулптури и статуи, бурканчета и контейнери с благоуханни аромати, както и тежащият 110,4 кг златен саркофаг на фараона.

Картър достига до погребалната камера, наречена още Златният чертог, на 16 февруари 1923 г. За първи път мумията на Тутанкамон е изложена без саркофаг в неговата гробница край Луксор на 4 ноември 2007 година, 85 години след откриването й.

Днес гробницата е една от най-посещаваните паметници в Египет. Наскоро в едно съобщение до пресата египтологът Захи Хауаз съобщава, че ще се наложи да затворят експозицията за не по-малко от пет години, тъй като тя се нуждае спешно от реставрация.

На стените на гробницата са забелязани кафяви петна, чиято поява все още не може да бъде обяснена. Ясно е обаче, че ако не се вземат мерки, има голяма вероятност този процес да унищожи този уникален паметник.

Други по-важни събития:
1877 г. - Американският изобретател Томас Едисън представя фонографа - предшественика на грамофона.
1910 - Ернест Е. Сирин получава патент за изобретението си, което днес познаваме като светофар.

Днес празнуваме:
ООН - Международен ден за солидарност с палестинския народ
Във Вануату - Ден на единението

Днес са родени:
1797 г. - Гаетано Доницети, италиански композитор
1932 г. - Жак Ширак, президент на Франция
1957 г. - Кичка Бодурова, българска естрадна певица

Днес са починали:
1924 г. - Джакомо Пучини, италиански композитор
2001 г. - Джордж Харисън, британски музикант

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@