0

В Монтолие (население: 833 души) се намират не по-малко от 15 независими книжарници за книги втора употреба, което го прави единственото официално Village du Livre (Село на книгите) в Южна Франция.

Монтолие не е единственият книжен град в света. Уелският Хей-он-Уай, в който има повече от 20 книжарници, е признат за първи път за библиофилски град през 1963 г.; белгийският Реду, който някога е наброявал 26 души, получава този статут през 1984 г. Монтолие дори не е единственият град на книгата във Франция; Бешерел в Бретан става първият в страната през 1989 г. и оттогава към него се присъединяват още седем, включително Монтолие през 1990 г. Но вторият най-стар официален град на книгата във Франция се отличава по една проста причина: за разлика от побратимените си селища, Монтолие никога не е бил насочен към продажбата на книги, а към тяхното създаване.

Книжарят Мишел Брайбан за първи път сънува тази книготопиа през 80-те години на миналия век: село, което ще се превърне в консерватория за книгоиздаване.

"Това беше напълно нестандартна идея", казва Гаел Ферадини, новият директор на Музея на изкуствата и занаятите на книгата в Монтолие - музей, посветен на изкуството и занаята на книгоиздаването. Според нея това, че се е получило, е заслуга на самия Брайбан.

"Хората ми казват, че той е бил човек, с когото се съгласяваш да участваш в проектите му", добавя тя.

Днес музеят е дом не само на експонати, посветени на писмените системи и машини като печатарската преса на Хайделберг, но и на редовни тричасови семинари, водени от 12 гостуващи южнофренски майстори, които идват, за да споделят майсторството си в мраморната хартия, гравирането или латинската калиграфия. Книговезкият занаят се преподава от Камий Грийн, може би най-прекия наследник на Брайбан. Занаятчията, който пребивава в музея, работи в своята работилница на втория етаж на музея, като се възползва изцяло от старинните машини, много от които са от личната колекция на Брайбан, за да упражнява занаята си. 

"Казвам си, че той би бил щастлив да знае, че в този музей - който никога не е бил замислен като естетически музей, а като място за живот - има занаятчия, който работи", казва тя. 

Уникалният статут на Монтолие му помага да се отличава от съседите си в това заспало кътче на Франция близо до Пиренеите. Туристическият сезон официално се открива с огромен книжен пазар през великденския уикенд, а през лятото текстилната фабрика от XVIII в. в дъното на селото се превръща в културен център, в който се провеждат концерти и художествени изложби. Хората пият бира под лъчите на слънцето пред кафенето или обядват в един от шестте ресторанта, които процъфтяват по калдъръмените средновековни улички. Те влизат и излизат от занаятчийски бутици, тъй като в многобройните полудървени сгради на селото са се настанили художници, модни дизайнери и дори грънчар. И макар че в Монтолие няма банкомати, можете да си купите хранителни продукти с едно натискане на бутон: две местни ферми ежедневно зареждат хладилни автомати с органични продукти, включително някои от най-сладките и сочни ябълки, които някога сте опитвали.

И, разбира се, хората пазаруват книги. Книжарниците на Монтолие може и да не са били първоначалният фокус на мечтата на Брайбант, но днес със сигурност привличат туристи. В началото на 90-те години на миналия век Брайбан и други членове на основаната от него асоциация се обръщат към книжарите, като ги изкушават с обещанието за живописни витрини, които тогава са предимно празни след години на изселване от селските райони. Съсредоточени предимно около улица de la Mairie, те се отличават с креативни надписи, които често подсказват за специалността на книжаря. L'Art et la Manière се фокусира върху книгите за изкуство, а рафтовете на Mamézon са пълни с комикси и манга. Цветната витрина на Contes et Gribouilles напомня за посвещението ѝ на книгите за деца "от 0 до 99 години". 

В малко по-екзоцентричния Au Temps de Jadis се носи примамлив аромат на стара хартия и рафтове, претъпкани с книги с кожена подвързия. Леко мълчаливият собственик на магазина се представя като Жан-Ноел Ортис. Неговата специалност са книгите по философия и история, особено Наполеон III и Втората световна война.

"Но, разбира се, когато харесваш историята, може да се каже, че си любопитен към всичко", казва той. 

Човек може да си помисли, че огромното количество книжарници в едно толкова малко село ще предизвика конкуренция, но Ортис уверява, че това далеч не е така. Напротив повечето книжари с удоволствие изпращат клиенти при свои колеги в търсене на конкретен том, обяснява той.

"По този начин всички са доволни. Това създава хармония между нас", казва той.

Тази общностна нагласа е очевидна. В яркорозовата витрина на La Rose des Vents и не се открива никакъв книжар, а само тумба томове, посветени главно на науките и занаятите, и табела с надпис: "Аз съм горе, веднага ще сляза!" Собственичката Мари-Елен Гийомо разкрива, че е така, благодарение на детектор за движение, който включвал радиото в апартамента ѝ на горния етаж, където тя се занимава през свободното време, като изпълнява задачите на книжарницата, прави супа или глади.

Роб Клейс също е прекарал повече от десетилетие, живеейки над книжарницата си "Абелар". Бившето му жилище сега е дом на множество книги в различни етапи на добре запазен акумулатор, които чакат да бъдат реставрирани или изпратени. Той живее в сграда, която е закупил през 2017 г., превръщайки я в легло и закуска за любители на книгите.

Срещу сградата се намира ресторант с подходящо име Chapters, който в 21:00 ч. все още кипи. В другия се разкрива Черната планина в далечината. Тези гледки са част от нещата, които са довели англичанина Ейдриън Молд в Монтолие. След като повече от десетилетие работи в профсъюза на малката местна винарска област Cabardès, известна с уникалната комбинация от средиземноморско и атлантическо грозде, през 2011 г. Мулд отваря своята изба.

"Имам много редовна и лоялна местна клиентела. По принцип книжарите обичат вино", казва той.

Селото е разположено между две реки - Дюре и Алзо, които според Мулд "му носят много енергия". Всъщност силата на водата го превръща в текстилен център през XIX век, а в един момент по бреговете на Дюре има шест фабрики за хартия. В селото Брусе е Виларе с 300 души население, на 15 минути път с кола, се намира последната все още действаща фабрика в цяла Окситания.

Сабин Дюран-Хайес е част от седмото поколение на фамилията Шайла, която от 1877 г. произвежда тук хартия, а след това и картон. Когато дядо ѝ се пенсионира през 1981 г., изглежда, че семейният занаят ще бъде загубен, докато вдовицата на Брайбан не моли чичото на Дюран-Хейс, Андре Дюран, да поеме факела, което той прави през 1994 г. Днес Дюран-Хайес отговаря за много от административните задачи на фабриката, като се шегува, че работи "с документи, но не от същия вид". Тя познава достатъчно добре занаята на своето семейство, за да води поучителни обиколки с екскурзовод, които мелницата предлага в допълнение към честите семинари за производство на хартия.

"Ние не се наричаме музей. Ние поддържаме един занаят тук", казва тя, като отбелязва, че тяхната фабрика е жив, работещ производствен обект.

Трайното присъствие на мелниците в Монтолие напомня, че това малко село отдавна привлича външни хора, най-вече благодарение на текстилната си фабрика, която достига своя пик от 257 работници през 1812 г. и произвежда платове, изнасяни чак до Китай. Днес малкото село запазва доста космополитна атмосфера.

"В един момент имахме 17 националности", казва Гийомо. 

Отвореността на селото може би е затвърдила неговата книжовна съдба. В края на краищата Брайбан първоначално предлага идеята за създаване на книжно село в тогавашния си дом в Саисак, намиращ се на 9 км от Монтолие. Гийомо казва, че "въпреки уважението, което хората изпитваха към Брайбан, те намираха идеята му за смешна". Но тук, в Монтолие, те са готови да рискуват с това, което Ферадини нарича "различен вид туризъм"

Брайбан умира през 1992 г., а мечтата му е едва осъществена. Но днес наследството му живее в това малко селце, скрит рай за любителите на книгите, готово да посрещне всеки, който го потърси.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 17 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа