17

П рез 1619 г. първите роби, отвлечени от техните домове в Африка, пристигат в Америка. Това поставя начало на една от най-мрачните страници в историята на САЩ – масовото използване на робски труд, продължило близо два века и половина.

През 1865 г. Конституцията на страната официално отменя робовладелството, но расизмът няма как да бъде изкоренен толкова лесно. Много хора са недоволни от действията на новите власти и така се появява организацията Ку Клукс Клан (KKK).

Създаването на организацията

Историята на расистката групировка започва на 24 декември 1865 г. На тази дата група ветерани от армията на Конфедерацията се събират в град Пуласки, Тенеси, за да основат организация, имаща за цел да възстанови т. нар. „бяло превъзходство“ след края на Гражданската война (продължила между 1861 и 1865 г.

Конфликтът е между добре развитите индустриални северни щати, които са противници на робството и селскостопанските южни щати, които пък са силно зависими от евтината робска работна ръка. В политически план Републиканската партия представлява Севера, а Демократическата – Юга).

Интересни факти за "Ку-клукс-клан"

Предполага се, че името на Ку Клукс Клан е заимствано от гръцката дума „кюклос“, която означава кръг. През лятото на 1867 г. представителите на няколко регионални клона на ККК се събрали на общо събрание, на което била основана „Невидимата империя на Юга“.

Неин пръв ръководител станал бившият генерал Нейтън Бедфорд Форест, който бил обявен за „Велик магьосник“. В йерархията на групировката били включени и други гръмки титли – като „Велик дракон“, „Велик титан“ и „Велик циклоп“.

В защита на „бялото превъзходство“

След 1867 г. ККК започва да извършва нападения срещу представители и избиратели на Републиканската партия (както чернокожи, така и бели) в опит да бъде възстановено т. нар. „бяло превъзходство“ в южните щати. Кланът получава подкрепа от други организации, сред които са „Рицарите на Бялата Камелия“ и „Бялото братство“.

Източник: Getty Images

Според историците, в периода 1867 – 1868 г. около 10 процента от чернокожите американци, получили възможността да заемат държавни постове, били подложени на физически и психически тормоз, а седем от тях били убити. Представителите на ККК също така често нападали училища и църкви.

До 1870 г. клонове на ККК се появили в почти всеки един южен щат. Въпреки растящото си влияние, организацията така и не се сдобива с ясна структура и ръководство. Нейните членове редовно действали самостоятелно, извършвайки различни нападения (най-често през нощта).

На своите събрания те винаги носели дълги бели роби и прикривали лицата си с маски. Дейността на ККК процъфтявала в райони, където чернокожите били малцинство и нямало как да окажат някаква съпротива.

Източник: Getty Images

Групировката била особено влиятелна в Южна Каролина, където през януари 1871 г. 500 нейни членове нападнали затвор и линчували осем чернокожи затворници.

Армията срещу Ку Клукс Клан

Макар представители на Демократическата партия да се опитвали да представят ККК като организация, в която членуват единствено бедни жители на южните щати, в редиците ѝ всъщност имало и много адвокати, търговци, лекари, собственици на ферми и политици.

В част от районите, където групировката била най-активна, полицаите или членували в нея, или подкрепяли действията ѝ.

Растящото влияние на ККК довело до намесата на Конгреса, който приел няколко закона, целящи да защитят правата на чернокожите американци и разрешаващи на президента да използва федералните войски в борбата с организацията.

Източник: Getty Images

Държавният глава на САЩ Юлисис Грант (управлявал страната в периода 1869 – 1877 г.) веднага се възползвал от новите си правомощия, като до 1871 г. много от лидерите на ККК са арестувани, а самата групировка е забранена.

Намесата на армията обаче е обект на ожесточени критики срещу Грант, включително от редиците на неговата Републиканска партия. Освен това успехите в борбата срещу ККК са само привидни, тъй като подкрепата за организацията продължава да е значителна, а няколко години по-късно Демократическата партия поема контрола над повечето южни щати.

Завръщането на Ку Клукс Клан

Историята на Ку Клукс Клан официално продължава през 1915 г. Тогава в Атланта, Джорджия, е сформирана втора организация със същото име, а за неин основател се счита Уилям Симънс. Тя често е определяна като „братство за правене на пари“, а целта ѝ е да се запазят традиционните американски ценности, които, според членовете й, са застрашени от католиците, евреите, азиатците и чернокожите.

Източник: Getty Images

Представителите на ККК били крайно недоволни от растящия брой на имигрантите в страната в началото на XX век, а освен това се страхували, че в САЩ може да избухне комунистическа революция, подобно на тази в Русия от 1917 г. Организацията приела горящия кръст за свой символ и започнала да провежда протести и паради в различни части на страната.

На-голямо развитие ККК има по времето на Хирам Уесли Еванс, който управлява групировката в периода 1922 – 1939 г. Той успява да привлече в редиците ѝ голям брой държавни служители от щати като Тексас, Оклахома. Мейн, Орегон и Индиана.

Показателен е фактът, че през 1925 г. членската маса на ККК достига 4 милиона души. Популярността на организацията спада рязко след избухването на Голямата депресия (една от най-тежките икономически кризи в световната история. Започва през 1929 г., а последиците ѝ се усещат до края на Втората световна война), а през 1944 г. временно прекратява своята дейност.

Историята продължава

Афроамериканското движение за граждански права, обхванало САЩ през 60-те години на миналия век, дава нов тласък на ККК. Активността на организацията, особено на територията на южните щати, се засилва чувствително. Зачестяват покушенията, бомбените нападения и побоите срещу чернокожи американци.

Източник: Getty Images

Насилието обаче вместо да попречи на движението за граждански права, има обратния ефект и много хора започват да подкрепят каузата, възмутени от действията на ККК.

През 1965 г. президентът Линдън Джонсън (управлявал САЩ в периода 1963–1969 г.) произнася реч, в която публично осъжда организацията и обявява, че четирима нейни членове са арестувани във връзка с убийството на бяла жена, работила в подкрепа на движението за граждански права в Алабама. През следващите десетилетия случаите на насилие, свързани с ККК, намаляват значително.

Въпреки своето мрачно минало, организацията продължава да съществува и в наши дни. По данни от 2016 г., тя има между 3000 и 6000 членове. ККК няма централизирана структура и се състои от десетки отделни групи, разпръснати из цялата страна, някои от които дори организират шествия.

През последните години те насочват своята дейност предимно към провеждането на кампании срещу нелегалната имиграция и еднополовите бракове.

Дейвид Дюк, който е бивш „Велик магьосник“ на ККК, на свой ред привлече вниманието на медиите, след като многократно заяви своята подкрепа за доскорошния американски президент Доналд Тръмп.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 8 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 9 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 9 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 9 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията