4

Д о края на настоящата година в различни точки на планетата ще се проведат избори, като някои от тях се очакват с особено голям интерес. Да се правят прогнози е трудна задача, но едно нещо е безспорно – резултатите ще бъдат от ключово значение за бъдещето на милиони хора.

Три от страните, в които предстоят решаващи избори, са Нигерия, Турция и Аржентина. Какво е мнението на експертите? И пред какви предизвикателства са изправени тези държави?

Нигерия

Броени дни остават до президентските избори в Нигерия. Вотът на 25 февруари се очаква с голям интерес, тъй като за пръв път в историята на страната, придобила своята независимост от Великобритания през 1960 г., може да се стигне до балотаж. По конституция, настоящият държавен глава Мухамаду Бухари, който управлява Нигерия в продължение на осем години, няма право да се кандидатира за трети мандат. Неговият наследник ще бъде избран измежду 18 кандидати. Двамата основни претенденти за поста са Бола Тинубу от управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили и представителят на опозицията Атику Абубакар. На голяма популярност се радва и лейбъристът Питър Оби, което експертите обясняват с недоволството на много нигерийци от състоянието на страната и желанието им за промяна.

Проблемите пред африканската държава с население от около 215 млн. души никак не са малко. Инфлацията е двуцифрена и достигна най-високите си нива от близо две десетилетия. Националната валута – найрата, не спира да се обезценява, като в момента се извършва хаотична парична реформа, в резултат на която нигерийците чакат на дълги опашки, за да върнат старите си банкноти. Освен това, изборите ще се проведат на фона на опасения от насилие, породено от етническите и политическите вражди в страната. Не бива да се забравя и още една важна подробност: Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, но корупцията, кражбите и нестабилността в делтата на река Нигер не позволяват на страната да извлече максимална полза от природните си богатства.

„Бухари спечели изборите през 2015 г. с обещания за икономически растеж, борба с корупцията и унищожаване на терористичната групировка „Боко Харам“. Днес повече от 80 млн. нигерийци живеят в крайна бедност, а напрежението не спира да ескалира“, отбелязва Карл ЛеВан, който е професор по политология от Американския университет във Вашингтон. „Насилието достига нива, подобни на тези по време на гражданската война, приключила през 1970 г. Междувременно едва 15 процента от жителите на страната споделят мнението, че са нигерийци, а не членове на отделни етнически групи“, добавя той.

Турция

Катастрофалните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия на 6 февруари, нанесоха огромни щети и отнеха живота на хиляди хора. На фона на тези драматични събития, нашата югоизточна съседка се готви за провеждането на президентски и парламентарни избори. Първоначално те трябваше да се състоят на 18 юни, но преди около месец държавният глава Реджеп Ердоган насрочи друга дата – 14 май. Основният въпрос, който вълнува всички анализатори, е дали той ще остане на власт или не. Повечето експерти са единодушни, че е рано да се правят прогнози, тъй като опозицията все още не е посочила своя кандидат за президентските избори.

„Ако Ердоган спечели, това ще отслаби още повече неговите противници“, смята проф. Ахмед Куру от университета в Сан Диего. „Вече има сериозни притеснения, че Ердоган ще се опита да отстрани всички свои потенциални опоненти. Подобно нещо се случи с популярния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който беше осъден на две години и седем месеца затвор през декември, а освен това му беше забранено да се занимава с политика. Турската опозиция постепенно губи надежда, че нещо в страната може да се промени. Предполагам, че това ще влоши проблема с т. нар. „изтичане на мозъци“. Голям брой добре образовани хора, включително лекари, бизнесмени и учени, емигрират на запад, което на свой ред допълнително отслабва опозицията“, добавя той.

Проф. Куру все пак не изключва вероятността Ердоган да претърпи изненадващо поражение на предстоящия вот. „Това би било изключително важно събитие. Всички онези, подложени на репресии по време на управлението на Ердоган, отново ще могат да говорят свободно, без да се притесняват от последиците. Не бива да забравяме, че над 100 000 опоненти на президента бяха хвърлени в затвора. В случай, че Ердоган загуби изборите, е напълно възможно срещу него и приближените му да бъдат повдигнати обвинения в злоупотреби и корупция“, подчертава още той.

Аржентина

Спечелването на Световното първенство по футбол от националния отбор на Аржентина в края на миналата година накара милиони жители на страната поне за малко да забравят за проблемите, с които се сблъскват всеки ден. Еуфорията обаче отмина, а ситуацията в южноамериканската държава е повод за сериозни притеснения. Икономиката е в застой, а инфлацията достига рекордни нива. По последни данни тя вече е около 95 процента. В опит да се справят с този проблем, властите наложиха таван на цените на редица основни продукти. В същото време, обезценяването на националната валута – песото, не спира, а държавният дълг продължава да расте.

На фона на все по-тежката криза, на 29 октомври в Аржентина ще се проведат президентски избори. „Не всички проблеми, пред които е изправена страната, са по вина на настоящия държавен глава Алберто Фернандес и вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер. В интерес на истината, държавният дълг се увеличи значително още по време на управлението на предишния президент – Маурисио Макри“, отбелязва професорът по политология и международни отношения Едуардо Гамара. „Въпреки това Фернандес и де Киршнер се оказаха неспособни да се справят дори и с малка част от икономическите проблеми на страната“, добавя той.

Нещо повече – в края на миналата година де Киршнер беше осъдена на 6 години затвор и получи доживотна забрана да заема държавни длъжности, след като беше призната за виновна по обвинения в корупция и участие в измами. Става въпрос за мащабна схема, чрез която са били присвоени около 1 млрд. долара чрез проекти за обществени поръчки. „Според някои прогнози, комбинацията от този скандал и лошото управление на икономиката може да сложи окончателен край на перонизма, който имаше водеща роля в аржентинската политика през по-голямата част на последните седем десетилетия. Партията на Макри също е изправена пред сериозни проблеми, а това може да се окаже добре дошло за друг кандидат – Хавиер Милей. Той е популист, често сравняван с Доналд Тръмп, на когото все повече избиратели симпатизират“, обобщава проф. Гамара.

Още от автора:

Населението на Китай се топи: До какво ще доведе това

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

От враг в приятел: Как САЩ и Япония станаха партньори

Реформи и иновации: Как САЩ се справиха с петролната криза от 1973 г.

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Най-абсурдните политически скандали в историята на САЩ

Светът след 11 септември 2001 г. – успех или провал е войната срещу терора

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 8 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 13 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 13 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 13 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 13 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери