2

Ц яло чудо е, че още е жива. Маджида е само на 5, когато войната в Сирия променя живота ѝ: детето губи единия си крак. Днес Маджида е на 10 и живее със семейството си в Турция. Силата на това дете е удивителна, а нейната история представя екип на "Дойче веле" (DW).

Денят на Маджида започва много рано, но и много сложно.

Другите деца се събуждат и скачат от леглото, обличат се, взимат си чантите и отиват на училище, а 10-годишното дете има нужда от един час, за да си нагласи протезата на единия крак.

Ужасът от войната в 23 кадъра: Алепо ПРЕДИ и СЛЕД (СНИМКИ)

Понякога се налага майката на Маджида да й помага, за да се справи.

През 2013 г. семейството на Маджида пристига от Сирия в Турция в град Газиантеп. По онова време Маджида е на 5, а брат й Абрахим на 2 години. Момичето си спомня много добре бягстпото от Алепо и деня на ужаса.

Евакуираха най-известното дете от Алепо

"Бяхме с още около 10 човека в един микробус, когато самолет започна да ни обстрелва. Изведнъж всичко изгоря".

 

Цяло чудо е, че още е жива. Маджида е само на 5, когато войната в Сирия променя живота ѝ: детето губи единия си крак. Днес Маджида е на 10 и живее със семейството си в Турция. Силата на това дете е удивителна. Денят на Маджида започва много рано, но и много сложно. Другите деца се събуждат и скачат от леглото, обличат се, взимат си чантите и отиват на училище, а 10-годишното дете има нужда от един час, за да си нагласи протезата на единия крак. Четете повече за историята на Маджида в линка в биото.

A post shared by Vesti.bg (@vesti.bg_) on

Когато идва в съзнание, майката на Маджида вижда, че крачето на дъщеря й го няма. Синът й също е имал сериозни физически травми по краката, спомня си майката Залихе Абдулкадер.

Светът шокиран от зверски убийства на деца в Сирия

Кварталът, където сега живее семейството на Маджида се е променил много през последните години. Газиантеп винаги е бил прочут със своите пазари и търговци, но вече известен и с бежанците си. Съвместният живот между турци и сирийци далеч не е толкова хармоничен, колкото изглежда, разказват колегите от DW.

Въпреки всичко, Маджида трябва да посещава болницата почти всеки месец. 10-годишното момиченце обаче харесва рехабилитацията. Тя е толкова напреднала, че почти не се забелязва протезата, когато върви. Само качването по стълбите е трудно.

Физиотерапевтът й Анал ал Софи казва, че е важно да гледа само нагоре, а не надолу.

Маджида споделя, че е доволна от протезата си. В началото дори не е искала да я сваля, когато спи, но майка й нястоявала да я маха.

Как протича времето на Маджида след училище и още от нейната трудна, но вдъхновяваща история, вижте във видеото.

Видеото съдържа кадри, които не са препоръчителни за силно чувствителни хора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@