Грузия: Опозицията, водена от милиардер, печели изборите
Поддръжници на опозицията празнуват в Тбилиси   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Опозиционната коалиция "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили води пред партията на президента Михаил Саакашвили на парламентарните избори в Грузия, показват предварителните частични резултати, обявени от Централната избирателна комисия и цитирани от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Данните след обработването на бюлетините от 7,62% от избирателните райони показват, че "Грузинска мечта" е на челна позиция на изборите с 57,3% от пропорционалния вот, докато Единното национално движение събира 37,9%, съобщи на сайта си грузинската ЦИК.

Комисията посочи също, че

хакерска атака на сайта й е забавила оповестяването

на първите резултати, предаде Асошиейтед прес. Десетки хиляди поддръжници на "Грузинска мечта" празнуваха през цялата нощ в Тбилиси.

Хиляди се събраха на главния площад "Свобода", където развяваха синьото партийно знаме. Те пееха, прегръщаха се и огласяваха грузинската столица с клаксони.

Ако "Грузинска мечта" спечели мнозинство в парламента, това ще е първото предаване на властта чрез избори от една партия на друга в Грузия след разпадането на СССР.

56-годишният Иванишвили притежава състояние,

което се равнява почти на половината от грузинската икономика

Привърженици на Саакашвили обвиняват Иванишвили, който е натрупал повечето от парите си в Русия, че е подставено лице на Кремъл.

Милиардерът отрича, но казва, че ще се справи по-добре от Саакашвили в поддържането на връзките с Москва.

Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 - от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5% от гласовете.

Иванишвили заяви, че няма намерение да преследва дисидентите и противниците си и е готов на сътрудничество с президента Михаил Саакашвили, предаде ИТАР-ТАСС.

Опозиционният лидер заяви, че в името на интересите на Грузия е готов да сътрудничи с президента Саакашвили, "ако, разбира се, той възприеме конструктивен подход".

Пред журналисти той обеща, че при победа на неговата коалиция "Грузинска мечта" Тбилиси ще продължи курса на интеграция в евроатлантическите структури.

Иванишвили изрази очакване, че оглавяваната от него коалиция ще има около 110 депутати в 150-местния парламент. 

Грузинският президент Михаил Саакашвили призна,

че неговата партия "Единно национално движение" е претърпяла поражение на вчерашните парламентарни избори, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Ясно е, че "Грузинска мечта" спечели мнозинство, обяви Саакашвили в реч по телевизията.

Грузинският президент каза, че неговата партия ще бъде парламентарна опозиция. Той определи някои от позициите на формацията на Иванишвили като принципно неприемливи.

Международните наблюдатели определиха изборите като свободни. Те призоваха и двете основни политически сили в кавказката република да работят заедно, за да решат нейните проблеми и да придвижат демокрацията в страната напред.

Европейската комисия обяви, че резултатите от изборите в Грузия няма да променят отношенията между бившата съветска република и ЕС по никакъв начин.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че парламентарните избори в Грузия вчера, както и предстоящите президентски избори догодина ще бъдат "лакмусов тест за начина, по който функционира демокрацията" в страната.

Следим процеса много отблизо и съм сигурен, че местните власти правят всичко възможно за честни, справедливи и прозрачни избори, добави той.

Мая Кочиянчич, говорителката на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, заяви същевременно, че резултатите от изборите в Грузия

ще определят основата на бъдещите отношения на ЕС с Тбилиси

Парламентарните избори в Грузия ще предопределят съдбата на страната и ще покажат дали бившата съветска република ще запази тесните си връзки със Запада или ще се върне обратно в руската орбита, отбелязва и агенция Ройтерс в анализ по повод грузинския вот.

Той е първият голям тест за настоящия президент на Грузия Михаил Саакашвили за 10-те години на власт, добавя агенцията.

Западът наблюдава внимателно случващото се в Грузия, защото иска страната да е стабилна заради ролята й в енергийните доставки за Европа и заради ключовото й геополитическо положение между Русия, Иран, Турция и Централна Азия.

Преди изборите видеозаписи от мъчения и сексуални издевателства над грузински затворници станаха повод за улични протести в страната.

Записите бяха излъчени по два телевизионни канала, ръководени от противници на Саакашвили.

Иванишвили се надява, че този скандал ще накара гласоподавателите, които до последно не са решили за кого да гласуват, да го подкрепят на вота. Гневът на хората заради издевателствата над затворниците подкопа имиджа на Саакашвили като реформатор, който иска да изкорени корупцията и да наложи върховенството на закона.

Днес гласувах срещу насилието и злоупотребите. Как мога да не гласувам срещу тях след онова, което видяхме по телевизията, каза гласоподавателката Натела Жоржолиани, след като е пуснала бюлетина в избирателната секция в училище в Тбилиси.

Тя призна, че е гласувала за шестпартийната коалиция "Грузинска мечта" на

Иванишвили, който промени грузинския политически пейзаж,

обединявайки разединените опозиционни сили с влизането си в политиката преди по-малко от година.

44-годишният Саакашвили трябва да подаде оставка след президентските избори идната година, когато реформите, даващи повече власт на парламента и на премиера и намаляващи правомощията на президента, ще влязат в сила.

Ако Единното национално движение на Саакашвили запази доминиращата си роля в парламента, това може да му позволи да остане на власт в тази 4,5-милионна страна, която е важен транзитен път на доставките на природен газ и петрол за Запада.

Ако партията на Саакашвили обаче изгуби водещата си роля в парламента, Иванишвили може да стане стане премиер и водещ грузински политик.

Според анализатори зад битката за парламента се води в действителност сенчеста война за лидерския пост в Грузия.

Иванишвили притежава внушителен дом с изглед към Тбилиси, където е изложил творби на Деймиън Хърст и Рой Лихтенщайн. До неотдавна обаче той живееше в такова уединение, че

малцина в Грузия знаеха как изглежда

Саакашвили, който гласува заедно със съпругата си холандка и малкия им син, твърди, че неговата партия представлява най-добрият шанс за Грузия за демокрация и реформи. Без да визира директно Москва, той намеква, че опозицията ще върне Грузия обратно към нейното доминирано от Русия минало.

При управлението на Саакашвили дипломатическите връзки на Тбилиси с Москва бяха прекъснати заради войната през 2008 г. и заради руската забрана за внос на грузинско вино и минерална вода.

По време на войната през 2008 г. Русия засили контрола си върху самообявилите се за независими райони в Грузия - Абхазия и Южна Осетия, които съставляват около една пета от грузинската територия.

Коалицията на Иванишвили твърди, че по време на вота е имало нарушения и насилие.

В нейно прессъобщение се казва, че някои от наблюдателите на коалицията са били заплашвани по телефона от хора, твърдящи, че са от полицията. Наблюдателка на "Грузинска мечта" от Тбилиси е била нападната от неизвестен мъж с бейзболна бухалка и кракът й е бил счупен. Грузинската ЦИК съобщи за нападение срещу председател на избирателна секция в град Рустави, но подчерта, че като цяло вотът протича спокойно.

Мнозина грузинци искат изборите да се възстанови политическото и икономическото спокойствие на страната.

Икономиката на Грузия, понесла удари от войната през 2008 г. и от световната финансова криза, отбеляза растеж от 2010 г. насам, но инфлацията вероятно ще достигне 6-7 процента до края на настоящата година.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 2 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 4 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 4 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 5 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 5 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 6 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 6 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 6 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите