10

С ъветът по общите въпроси на ЕС прие решение да предостави на Албания статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като препоръка за това бе издадена от Европейската комисия.

След днешното заседание на министрите на външните работи и европейските въпроси на страните членки, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле написа на профила си в „Туитър“, че това решение е „признание за усилията за реформи и насърчение за повече реформи“, отбелязва Ройтерс.

Министрите на външните работи и европейските въпроси на страните членки обаче предупредиха Албания, че ѝ предстои още много работа, докато стане пълноправна членка на съюза, отбелязва ДПА.

„Без демократични структури, без стабилно върховенство на закона, без независимост на медиите и съдебната система, без последователна борба с корупцията не може да има членство в ЕС“, заяви преди оповестяването на решението германския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Датският външен министър Мартин Лидегор добави, че „това не е краят на пътуването, но ще бъде обещаващо добро начало“.

Албания е сред осемте страни кандидатки или потенциални кандидатки за членство в ЕС. Тя подаде официална молба за членство в ЕС в края на април 2009 г.

От 1 април 2009 г. влезе в сила Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Албания с ЕС, което е първият етап по пътя към членство в съюза.

Страната се надяваше да получи статут на кандидат още през декември миналата година, но това решение бе отложено с препоръката да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

Окончателното решение за статута на Албания ще бъде взето на среща на върха на ЕС в четвъртък и петък. Дори Албания да получи статут на кандидат за членство, не се очаква тя да започне преговори до края на тази година.

Великобритания, Германия, Франция и Чехия първоначално бяха против възможността Албания да стане кандидат за членство, но след акцията на албанската полиция за унищожаване на наркоцентрове в страната, както и усилията на правителството на Еди Рама за съгласуване на албанските закони с европейското законодателство тези страни решиха да не налагат вето на албанската кандидатура.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@