70 х ил. моцарели, произведени в Германия, които посиняват при
отварянето на опаковката, са били иззети като предпазна мярка от карабинерите в подразделението за храни на италианския град Торино.
Италианското министерството на земеделието обяви вчера, че
въвежда извънреден контрол за тези партиди.
Здравното министерство пък задейства европейската
система за "бърза тревога", която да информира Европейската комисия и германските власти за
заразяването.
Властите са били предупредени от потребител, заснел с мобилния си
телефон как мекото бяло сирене незабавно посинява при контакт с въздуха.
Според първите анализи на института "Зоопрофилатико" в
Торино причината за оцветяването вероятно е
наличието на бактерия,
а не отравяне с тежки метали, което също може да предизвика този
цвят.
Прокуратурата в града започна
разследване, а карабинерите от специализираното подразделение
потвърдиха, че са конфискували всички партиди от опасната моцарела.
"Посиняващото" сирене е произведено в Германия по поръчка
на италианска компания, която го продава в магазините за евтини
стоки в Северна Италия.
По случая е започнало разследване. Името на веригата супермаркети не се
съобщава,
защото "се е справила добре със ситуацията" и незабавно е изтеглила
продукта от продажба.
Моцарелите са стрували от 1,75 до 2 евро според размера.
Самото сирене е най-консумираното в Италия - със 164 млн. кг годишно потребление, според професионалната
организация Колдирети.
Синя моцарела паникьоса италианците
Партидите с бялото сирене, посиняващи при контакт с въздуха, са били иззети от карабинерите от пазара. Причината вероятно е бактерия
20 юни 2010, 09:54
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!