Ромите през 2010 г. - ябълка на раздора
Източник: ЕПА/БГНЕС
12
Пб блем ли са ромите за Европа и могат ли да бъдат интегрирани? Нарушени ли са правата им на граждани на ЕС? Ограничава ли се свободата им на придвижване? Кои са проблемите им и решават ли се с помощта на европейските фондове?

Прилага ли ЕС двоен стандарт към ромите и различно ли е отношението към тях, когато се говори за правата им в Източна Европа и когато в Западна Европа?

Това са само част от въпросите, които зазвучаха отново след решението на френския президент Никола Саркози да експулсира това лято от страната си български и румънски роми.

По данни на Европейската комисия в Европа живеят близо 12 млн. представители на ромския етнос. Те са най-голямото етническо малцинство в Европа.

Според статистиката 535 хил. роми живеят в Румъния, 370 хил. в България, 205 хил. в Унгария, 89 хил. в Словакия и 108 хил. в Сърбия. Близо 200 хил. са ромите в Чехия и в Гърция, а в Турция са 500 хил.

След разширяването на ЕС много от тях заминаха за Западна Европа, с което увеличиха социалното напрежение в страни като Италия и Франция.

Ромите се оказаха големите губещи след краха на социалистическите режими в бившия източен блок, отбеляза британският в. "Гардиън".

За повечето хора демокрацията донесе нови свободи, по-висок жизнен стандарт и интеграция със Запада, но тя роди и популистка антиромска реторика, превърна ромите в изкупителни жертви, създаде гетата, насилствената стерилизация и изпращането на ромски деца в училища за умствено изостанали, обобщава изданието.

Политиката на Никола Саркози превърна ромите в париите на Европа

На 28 юли френското правителство реши да върне в Румъния и България роми, които са нарушили обществения ред. Планът на Париж предвиждаше ликвидиране на половината от близо 600 нелегални цигански лагери.

Последва евакуирането на първия незаконен лагер в Сен Етиен (Централна Франция), а за 15 дни в страната бяха премахнати около 40.

79румънски роми се съгласиха да получат по 300 евро помощ в замяна на доброволно напускане плюс по 100 евро за всяко непълнолетно дете. В страната бяха върнати около 60 души. В България - 41.

Факт обаче е, че Франция е експулсирала 10 хил. роми миналата година и 8500 предишната. От началото на 2010 г. до речта на Саркози през юли 24 чартърни полети с роми са заминали за Румъния и България, припомня сп. "Шпигел".

Франция не бе единствената западноевропейска страна, която експулсира роми. Австрийците,датчаните, шведите и италианците също репатрират ромски имигранти, а германците се готвят да покажат вратата на 12 хил. от тях.

Решението на Франция бе силно критикувано от опозиционните партии

в страната, в чужбина, включително и от Ватикана. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг сравни експулсиранията на роми с депортирането на евреи по време на Холокоста и изтъкна, че животът в незаконен лагер не е нарушение на обществения ред.

Европейската комисия изпрати предупредително писмо на Франция, в което призова за включване във френското законодателство на всички европейски правила за свобода на движение.

Междувременно Френската служба за имиграция и интеграция въведе база данни ОСКАР (Опростен механизъм за контрол на помощите за връщане) с информация за самоличността на лицата, ползвали различни видове помощи за тази цел.

Френски правозащитни организации внесоха иск срещу базата данни, а не след дълго министерството на вътрешните работи отрече съществуването й.

След заплахата на ЕК за откриване на наказателна процедура Франция изрази готовност да внесе поправки в бъдещето законодателство за имиграцията. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг увери, че разногласията са преодолени благодарение на получените от Париж гаранции за промени в имиграционното законодателство.

Експулсиранията на роми това лято не само насочи вниманието към правата на най-голямото малцинство в Европа, но и акцентира върху

антиимигрантските настроения на Стария континент

От Франция, през Германия (идеите за запазване на националната идентичност) и Швеция (ксенофобите спечелиха депутатски места) до Холандия, през Европа преминава антиимигрантска вълна, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Ромското репатриране бе откритоподкрепено от французите и френската крайна десница. В Германия антиислямската книга на Тило Зарацин бързо се превърна в бестселър.

В Швеция крайната десница се представи завидно добре на националните избори. Партията на Геерт Вилдерс в Холандия също зае важно място в политическия пейзаж.

Икономическите проблеми ли доведоха до изострянето на социалното напрежение? Всъщност тези проблеми разкриха много други.

Критици обвиниха Саркози, че е взел на прицел ромските имигранти, за да се хареса на крайнодесните избиратели и да демонстрира придържане към законността и реда, за да си осигури нов мандат на наближаващите президентски избори.

Ромите са дискриминирани, трябва да бъдат интегрирани, но в кои страни

- в родните им или в страните, в които са емигрирали?Безспорни са проблемите им с достъпа до образование, жилища, здравеопазване. Те са видими във всички страни с ромски малцинства: Унгария, Словакия, Чехия, която преди две години Европейският съд по правата на човека осъди за принудително настаняване на ромски деца в специализирани училища за деца с умствени увреждания.

Под 20 на сто от циганите в държавите от постсъветския блок са завършили средно образование, изтъква руският в. "Комерсант". Над 70% живеят под прага на бедността. Средната продължителност на живота при тях е с 15 години по-малка, отколкото в Европа като цяло, а нивото на детската смъртност е четирикратно по-високо.

Как да се справи Европа? Принципът на антидискриминация е залегнал в Хартата за основните права на ЕС, в договора от Амстердам от 1997 г., в директивата на ЕС за расовата дискриминация и директивата за борба срещу всички форми на дискриминацияна работното място.

ЕС не може сам да реши многопластовите проблеми на ромите, призна еврокомисарят по трудовата заетост и социалните въпроси Ласло Андор.

Макар че ЕС разполага с фондове, страните членки се въздържат

да използват парите, отбелязва радио "Дойче веле". От 2007 г. до 2013 г. Европейският социален фонд е предложил 13 млрд. евро за финансиране на образованието и за проекти, свързани с осигуряване на жилища на ромите.

Кризата с ромите във Франция е знак за опасен завой надясно в европейската политика, но и възможност да се свърши нещо реално за това малцинство, заяви за "И Ю Обзървър" председателят на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Това е паневропейски проблем, който засяга повечето европейски страни, а най-ужасни са условията в ромските лагери в Косово, допълни той.

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща, че интеграцията на ромите ще бъде един от приоритетите на унгарското председателство, което започва от януари.

Унгарският посланик в ЕС Петер Дьоркьош обяви на 26 ноември, че в стратегията Европа 2020 г., която замества Лисабонската стратегия, ще залегнат три основни цели за ромското малцинство, които страните членки ще трябва да превърнат в национални: борба с безработицата, с ранното напускане на училище и с бедността.

През първата половина на унгарското председателство ЕК ще изработи доклад за ромите, който ще постави началото на обсъждане на въпроса, а в началото на април се очаква и доклад за напредъка по ромското включване.

Предвидена е и среща на Европейската ромска платформа в Будапеща и няколко заседания на Съвета за заетост и социална политика и Съвета образование, култура и младеж.

Доколко ще бъдат ефективни мерките на новото унгарско председателство и ще уеднаквят ли аршина спрямо ромите, единствено времето ще покаже.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 10 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 13 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет