84

Б ежанският поток към Европейския съюз няма да намалее, този проблем може да се реши по политически път.

Това заяви руският президент Владимир Путин след днешната си среща в Москва с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Броят на имигрантите постоянно расте, ситуацията се променя само географски, после потоците отново се увеличват. Ясно е, че потенциалът за имиграция в Европа е колосален. Въпросът е в политиката", каза Путин.

Той уточни, че ако миграционните процеси се поощряват с високи социални помощи и други придобивки, няма да как да бъдат ограничени.

"Нашите колеги в Европа обаче трябва сами да решат кое според тях е най-предпочитано за Европа и за развитието ѝ", подчерта Путин.

Той направи паралел с миграционните процеси в Русия, като отбеляза, че и там има проблеми, свързани с пребиваването на чужденци на територията на страната.

"В известна степен това не е по-просто, отколкото в Европа, където няма граници със страните, откъдето идват имигрантските потоци. Нашият случай обаче има и свои особености - по правило това са хора от бившите съветски републики", каза Путин.

Той поясни, че така идващите в Русия владеят руски език, разбират основите на руската култура и като цяло по-лесно се приспособяват.

"Има си обаче и проблеми, включително на пазара на труда", призна Путин, но посочи, че в Европа положението е по-сложно.

"Хора със съвършено друг културен код пристигат на територията на европейските страни. Тяхното приспособяване е много сложен процес. Това са проблеми, които трябва да се решат в ЕС", каза той.

"Съдейки по случващото се, бежанският поток едва ли ще намалее. Отначало се говореше за бежанци от Сирия, от Ирак, от други страни на Близкия изток. Сега вече се говори за Черна Африка", предупреди Путин.

Путин заклейми ИД при откриването на най-голямата джамия в Москва

Скандал с обрязване на жени в Русия

След изборите имигрантите вече са въпрос в Швеция

Завръща ли се нацизмът в Германия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@